שבוע רביעי ברציפות: מהומות וגז מדמיע בפריז
אלפים הגיעו למרכז הבירה למחאה השבועית נגד יוקר המחיה. עשרות אלפי שוטרים נפרסו ברחבי המדינה, ו-8,000 התרכזו בפריז. הכוחות פיזרו גז מדמיע ועצרו 481 מפגינים. מוקדי התיירות והקניונים שציפו ללקוחות לפני חג המולד, נותרו סגורים. בארמון האליזה נערכו לאפשרות של פריצה למעון הנשיא
במקום קניות לכבוד חג המולד - מהומות ומשוריינים ברחובות פריז: הרחובות בבירת צרפת התרוקנו הבוקר (שבת) לקראת ההפגנות המתוחות של אנשי "האפודים הצהובים" המוחים על יוקר המחייה במדינה. מגדל אייפל המפורסם, המוזיאונים הרבים, חנויות הכלבו ותחנות המטרו נותרו סגורים ו-89,000 שוטרים מרחבי צרפת נערכו לשבת רביעית ברצף של עימותים. אלפי מפגינים אכן יצאו לפני הצהריים לרחובות פריז, וחלקם התעמתו עם שוטרים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מתוך רבבות השוטרים, כ-8,000 הוצבו בפריז, וכבר לפני הצהריים דיווחו כלי התקשורת בצרפת כי הם החלו להגיב בגז מדמיע נגד מתפרעים. ראש הממשלה אדואר פיליפ מסר כי 481 מפגינים נעצרו. בין היתר, הרשויות ביצעו 127 מעצרי מנע של מפגינים שנתפסו עם פטישים, אלות וכדורים של המשחק הצרפתי "פטאנק". בשבוע שעבר צבאו המפגינים על שדרות שאנז אליזה, הציתו מכוניות וריססו כתובות נגד הנשיא עמנואל מקרון על שער הניצחון.
הרשויות המליצו לתיירים ולתושבים להישאר בבתי המלון ובבתיהם ולצאת רק אם הדבר נחוץ באמת. שר הפנים כריסטוף קסטנר אמר הבוקר כי "הכוחות ערוכים להגיב בכל הכוח", וקרא לאזרחים שמעוניינים להפגין "לא להתערבב עם החוליגנים". הוא הוסיף כי "הפורעים מצליחים רק בגלל שהם עוטים את האפודות הזוהרות. אבל האלימות היא אף פעם לא הדרך הנכונה להשיג את מטרותיך. עכשיו העת לדיון אמיתי".
עשרות רחובות נסגרו לתנועת כלי רכב ובעלי החנויות מיגנו את החלונות והדלתות מחשש לניפוץ השמשות. העירייה הסירה ספסלי רחוב ופינתה כלי עבודה מאתרי בנייה מחשש שישמשו נגד השוטרים. "אני מאוד מקווה שהמפגינים לא יגיעו לכאן", אמר אנתוני, בעל דוכן פירות באחת משכונות המגורים. בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס אמר אנתוני כי 11 השווקים הפתוחים שפזורים ברחבי העיר לא עובדים היום מחשש למהומות.
אנשי המחאה פרסמו ברשתות החברתיות את ההפגנה השבועית נגד הנשיא תחת השם "פעולה מספר ארבע". למרות הפגישה שערכו עם הנשיא מקרון, הרשויות אמרו כי תנועת המחאה "נחטפה" על-ידי פעילי ימין קיצוני ואנרכיסטים שמנסים לערער את הסדר הציבורי.
"המטרה שלנו היא לערוך צעדה שלווה ולא לנפץ שום דבר", אמר המפגין גיום לה גרק, קצב בן 28 מהעיירה גנגאן שבצפון-מערב צרפת. "אנחנו דורשים שוויון", הוסיף הצעיר, "רוצים לחיות, לא לשרוד". דניס, נהג במקצועו, הגיע להפגנה עם חבריו מצפון-מערב צרפת, לאחר שהשתתף גם בהפגנות בעיר מגוריו. דניס אמר כי הוא עבר לא פחות משלוש בדיקות משטרתיות במהלך הבוקר, אך הדבר לא מנע ממנו להגיד שהמטרה שלו היא לפרוץ לארמון האליזה. "אני מפגין למען בני בן השנה ושלושה חודשים", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית.
גם המפגין אריק דרואה, נהג משאית שהגיע להפגנות בפריז, קרא למפגינים לפרוץ לארמון הנשיאותי. גורם באליזה אמר כי מערך המודיעין מודע לאיומים וציין כי "מטרת המתפרעים היא להשחית ולהרוג".
בתקופה האחרונה זכה מקרון לשיעור התמיכה הנמוך ביותר מאז היבחרו, ובעקבות מחאת האפודים הצהובים נאלץ לוותר על המדיניות החדשה שתכנן למיסוי הדלק. אך המפגינים שיצאו בהתחלה בעקבות עליית מחירי הדלק, דורשים מהממשלה להפחית מסים, להעלות את שכר המינימום, לשפר את תנאי הפנסיה - ואת הדחתו של מקרון.
מקרון עצמו נמנע מהופעות ציבוריות מאז שגינה את ההתפרעויות בשבוע שעבר במהלך ביקורו בוועידת ה-G20 בארגנטינה, אך בלשכתו מסרו כי הוא צפוי לנאום לאומה הצרפתית כבר בתחילת השבוע.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס בחשבון הטוויטר שלו למחאה, וטען כי היא נובעת מהסכם פריז להתמודדות עם ההתחממות הגלובלית, ממנו פרש בשנה שעברה. "הסכם פריז לא עובד כל כך טוב עבור פריז. הפגנות ומהומות בכל רחבי צרפת. העם הצרפתי לא רוצה לשלם סכומי כסף גדולים יותר, שרובו מיועד עבור מדינות עולם שלישי, כדי להגן אולי על הסביבה", כתב. המחאה פרצה בין היתר בעקבות כוונתו של מקרון - עליה כאמור ויתר בסופו של דבר - להעלות את המס על הדלק כדי לעודד נהגים לשמור על הסביבה ולבחור באנרגיה ירוקה.