שתף קטע נבחר

 

ניסיון דל וצמצום סמכויות: האתגרים של השגרירה האמריקנית החדשה באו"ם

טראמפ מינה את דוברת מחלקת המדינה להחליף את ניקי היילי, אך מלבד יועציו הקרובים, חברי הסנאט הרפובליקנים לא הוציאו הודעות שמברכות על המינוי. "היא חכמה, כישרונית וזריזה", כינה אותה הנשיא, אך גם החליט שתעבוד בכפוף למזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי

 

ניסיון דל, עם פחות סמכויות. הת'ר נאוארט    (צילום: רויטרס)

ניסיון דל, עם פחות סמכויות. הת'ר נאוארט    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

למרות סיכוייה הגבוהים של הת'ר נאוארט להתמנות לשגרירה האמריקנית הבאה באו"ם, המגישה לשעבר ברשת "פוקס ניוז" שמכהנת כדוברת מחלקת המדינה צפויה לעמוד בפני ביקורת קשה על ניסיונה הדיפלומטי הדל.

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בבית הלבן מקווים כי המחליפה המיועדת של ניקי היילי, שתפרוש בסוף החודש מתפקידה, תביא עמה רוח חדשה ותתמקד במדיניות "אמריקה תחילה" שטראמפ מזכיר שוב ושוב בכנסי התמיכה שלו. נאוארט תצטרך לעבור כמו כל מועמד לתפקיד ציבורי בכיר שימוע בסנאט, אך הרוב הרפובליקני (53 לעומת 47) צפוי להכריע לטובתה.

הת'ר נאוארט (צילום: AFP)
הת'ר נאוארט(צילום: AFP)

טראמפ כינה את נאוארט "כישרונית מאוד, חכמה מאוד וזריזה", ואמר אתמול (שישי) כי הוא מאמין שהיא תזכה לכבוד בקרב עמיתיה. נאוארט הודתה לטראמפ על המינוי ואמרה כי היא מוחמאת מאוד מהחלטתו: "אם המינוי יאושר, אני מצפה בקוצר רוח להמשיך את עבודתה המופלאה של השגרירה היילי כנציגת הממשל והעם האמריקני".

 

השגריר האמריקני לשעבר ברוסיה, מייקל מקפול, צייץ בחשבון הטוויטר כי "תפקידה של הת'ר כדוברת הוא להקריא ולהסביר את המדיניות. תפקיד השגריר באו"ם שונה בתכלית ודורש התמחות במדיניות חוץ ובדיפלומטיה".

הת'ר נאוארט (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מקורבו של טראמפ, הסנאטור הבכיר לינדזי גרהאם, פרסם הצהרה שתומכת במינוי, אך שאר הרפובליקנים בסנאט החליטו שלא להגיב להכרזת הנשיא. "אני מכיר את הת'ר כבר הרבה שנים, היא אדם טוב וכשירה לתפקיד", אמר גרהאם שהדגיש כי היא זוכה לאמונם של טראמפ ומזכיר המדינה מייק פומפאו. "אני בטוח שהיא תשרת אותנו היטב ומצפה לאישור המינוי". גם פומפאו בירך את נאוארט וכתב: "יש לי אמון גדול בהת'ר. היא משחקת תפקיד משמעותי בקידום המדיניות האמריקנית ואני מקווה שהמינוי יאושר במהרה".

 

האתגרים של נאוארט

למרות שגם היילי, מושלת דרום קרוליינה לשעבר, הגיעה לאו"ם ללא ניסיון דיפלומטי, היא הצליחה ללמוד את מבנה הארגון ואופן העבודה בו די מהר. אך לעומת הפוליטיקאית המנוסה, דוברת מחלקת המדינה תיאלץ להתמודד עם שגרירים ותיקים כמו הנציגים של רוסיה וסין. 

 

למרות חשיבות התפקיד, טראמפ החליט בחודשים האחרונים לבטל את הדרגה הבכירה של שגריר האו"ם בקבינט, ולהכפיף אותו למזכיר המדינה פומפאו וליועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון שכיהן בתפקיד ב-2005. עם זאת, נאוארט מגיעה לתפקיד כשהיא מכירה את כל עמדות הממשל בנושאים הגלובליים, אך בשל העובדה שהיא לא תזכה להיות חברת קבינט כמו היילי - כך גם תיפגע מידת העצמאות שלה בתפקיד.

 

שגרירת ארה
פומפאו ומי שנאואר תחליף בתפקיד, ניקי היילי(צילום: רויטרס)

גם ההתבטאויות הפומביות של טראמפ וחברי הקבינט נגד האו"ם אינן עוזרות לנאוארט. בשנתיים האחרונות הספיקה ארה"ב לפרוש מאונסק"ו (ארגון התרבות, המדע והחינוך של האו"ם), ממועצת זכויות האדם, ואיימה לפרוש גם מאיגוד הדואר העולמי. טראמפ קיצץ את התקציבים לסוכנות אונר"א ומנסה לחסוך גם את ההוצאה על מבצעי כוחות השלום של האו"ם. 

 

נאוארט בת ה-48, בוגרת תואר ראשון ושני בתקשורת ועיתונאות, סיקרה את הבחירות המקדימות בשתי המפלגות לקראת המרוץ לנשיאות. היא נשלחה למדינות המתנדנדות ודיווחה מהוועידות המפלגתיות של הרפובליקנים והדמוקרטים, מהעימותים המצולמים בין המתמודדים ומהשבעתו של טראמפ בוושינגטון. היא כיהנה במשך זמן קצר כתת-מזכירה לענייני מדיניות ציבורית בסנאט ומונתה לתפקיד דוברת מחלקת המדינה.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון בירך על מינויה של ניוארט ואמר כי היא "עמדה לצד מדינת ישראל בתפקידיה הקודמים ואין ספק ששיתוף הפעולה בין המדינות ימשיך להתחזק גם בתקופת כהונתה באו"ם. בשנתיים האחרונות הצלחנו בשיתוף פעולה הדוק עם השגרירה ניקי היילי לשנות את הרוח העוינת באו"ם ולהוביל להישגים חסרי תקדים. השגרירה היילי תשאר תמיד ידידת אמת של מדינת ישראל".

 

כזכור, שלשום נכשל המאבק המשותף של ארה"ב וישראל לגייס רוב משמעותי להצעת הגינוי של חמאס לאחר שלא הצליחו להעביר את ההחלטה שתבטל את הנוהל שקובע כי דרוש רוב של שני שלישים לאישור ההצבעה. עוד לפני ההצבעה שיגרה היילי מכתבים לכל נציגי המדינות באו"ם, וכתבה כי "ארה"ב מבקשת ממך לעמוד לצדה, ושתצביע נגד כל הסתייגות שתעלה. מטרת ההחלטה הזאת שכולנו צריכים להיות שותפים לה היא גינוי ירי הרקטות ושאר פעילויות צבאיות על ידי חמאס וקבוצות חמושות אחרות בעזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים