שתף קטע נבחר

 

מלזיה: רבבות מוסלמים חגגו את גזענות הממשלה

בלחץ הרוב האתני המלאי חזרה בה ממשלת מלזיה מכוונתה לאשרר את אמנת האו"ם נגד אפליה על רקע גזעי. המלאים חששו שכך ייפגעו זכויות היתר שמהן הם נהנים כבר 50 שנה בשלל תחומים – מקבלה לאוניברסיטאות ועד הנחה על דירות

עשרות אלפי מוסלמים בני הקבוצה האתנית המלאית יצאו היום (שבת) לרחובותיה של בירת מלזיה, קואלה לומפור, כדי לחגוג את סירובה של ממשלת מלזיה לאשרר את אמנת האו"ם נגד אפליה על רקע גזעי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מלזיה הפגנת מחאה על אמנת האו
הפגנת הענק בקואלה לומפור, היום. "לא יפגעו באיסלאם"(צילום: EPA)

אחרי שבועות של לחץ מצד ארגונים פרו-מלאים החליטו ראש הממשלה מהטיר מוחמד וממשלתו, שבה מיוצגות כמה קבוצות אתניות, שלא לאשרר את האמנה, אף שקודם לכן התחייבו לעשות זאת. הממשלה לא נימקה את השינוי בעמדתה.

 

המלאים מהווים 60% מאוכלוסיית מלזיה, המורכבת משלל קבוצות אתניות. ארגונים המייצגים את הרוב המלאי הביעו לאחרונה חשש שאשרור אמנת האו"ם עלול לפגוע בזכויות היתר שמהן נהנים המלאים ומאיים על מעמד האיסלאם כדת הרשמית של מלזיה.

 

מפלגות האופוזיציה המלאיות, שספגו מכה קשה בבחירות הכלליות במלזיה בשנה שעברה, ניצלו את הדיון הציבורי בעניין, והצטרפו לפעילים בארגון ההפגנה הגדולה. השתייכות גזעית היא סוגיה רגישה במלזיה, מדינה ששוכנת בדרום-מזרח אסיה ושאוכלוסייתה מונה 32 מיליון בני אדם.

מלזיה הפגנת מחאה על אמנת האו
(צילום: AP)

בניסיון לגייס מחדש את תמיכת הציבור בהם השתתפו בהפגנה ראש הממשלה לשעבר נג'יב רזאק, ואחמד זהיד חמידי, שהחליף אותו כיו"ר מפלגת השלטון לשעבר, "הארגון הלאומי של המלאים המאוחדים" (UMNO). "אם יפגעו באיסלאם, אם יפגעו בגזע, אם יפגעו בזכויות שלנו – נתקומם", אמר ראש הממשלה לשעבר.

 

תומכי האופוזיציה, שבאו לבושים בלבן, התאספו בכיכר מרדקה בקואלה לומפור אחרי תפילות אחר הצהריים. חלקם צעקו "אללהו אכבר" והשמיעו קריאות נגד אמנת האו"ם. הם גם הניפו כרזות שבהן קראו להגן על זכויות המלאים ועל כבודם.

 

משטרת מלזיה העריכה שכ-50 אלף איש השתתפו בהפגנה. "באנו לכאן כדי להגן על זכויותינו כמלאים", אמרה פארידה הארון, אם לשבעה בת 59, שהגיעה ממדינת המחוז פראק שבצפון כדי להשתתף בהפגנה עם בעלה. "שלטנו יפה מאוד במדינה הזו במשך זמן רב, אבל עכשיו יש אנשים שרוצים להשתלט עליה".

מלזיה הפגנת מחאה על אמנת האו
(צילום: רויטרס)

לאחר מהומות קטלניות על רקע גזעי בשלהי שנות ה-60, שבהן נהרגו כ-200 בני אדם, נכנסה לתוקף במלזיה מדיניות שבמסגרתה זוכים המלאים לשלל הטבות, בין השאר בקבלה לאוניברסיטאות ולמשרות ציבוריות, בהנחות על דירות ובתוכניות חיסכון. מבקרי המערכת השלטונית טוענים כי היא מנוצלת על-ידי האליטה המושחתת וכי יש צורך דחוף ברפורמה.

 

ממשלתו של מהטיר נהנית מתמיכה גדולה בקרב המיעוטים האתניים הסיני וההודי, שיחד מהווים 30% מהאוכלוסייה, אולם היא נאלצת להיאבק על קולות המלאים, הנותרים נאמנים ל-UMNO ולמפלגת אופוזיציה נוספת.

 

בהודעה שפרסמה ממשלת מלזיה אתמול בשעת לילה מאוחרת היא הדגישה כי לממשלה אין שום התנגדות להפגנה כל עוד תהיה זו הפגנה בדרכי שלום וכל עוד הסדר יישמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנת הניצחון של המלאים, היום
צילום: EPA
מומלצים