שתף קטע נבחר
 

משקל יתר: הסיכונים ללב - והשיטות שיעזרו להיפטר ממנו

משקל יתר מסוכן לבריאות שלנו בהרבה מאוד אופנים, אחד העיקריים בהם הוא בריאות הלב. מהי ההגדרה של משקל יתר, באיזה שיטות ניתן לרדת במשקל - ואיך מומלץ להתאים כל שיטה

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ


משקל יתר מהווה מעמסה על גופנו, בעיקר על ליבנו, אך גם על איברים רבים נוספים כגון מערכת הנשימה, הכבד, וגם מערכת השלד והמפרקים. החדשות הטובות הן, שירידה במשקל, גם לא קיצונית, עשויה להיות תחילתה של דרך חדשה בדרך לבריאות טובה יותר ולחיים ארוכים יותר ונעימים יותר.

 

אם אתם לוקים בהשמנת יתר, ירידה במשקל משמעותה ירידה בתחלואה ובתמותה. ירידה במשקל, היא ירידה בתחלואה במחלות לב, ירידה בסיכוי לחלות בסוכרת (ולעיתים עד כדי ריפוי מלא של מחלת הסוכרת על כל סיבוכיה), ואף ירידה בסיכוי לחלות בסוגים מסוימים של סרטן.

 

ירידה במשקל תוביל גם לירידה בסיכוי ללקות באירוע מוחי, לירידה בלחץ הדם, לשיפור בפרופיל השומנים – עלייה ברמת הכולסטרול הטוב (HDL) וירידה ברמת הכולסטרול ה"רע" (LDL) – כמו גם לירידה בתחלואה מתסמונת "דום נשימה בשינה" (Obstructive Sleep Apnea).

 

השיפור במצב המטבולי כמו גם השיפור במצב הבריאותי יופיעו כבר עם ירידה של 10% מהמשקל בו אתם נמצאים כעת.

 

שיתוף פעולה בין המטופל לרופא כדי לרדת במשקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיתוף פעולה בין המטופל לרופא כדי לרדת במשקל(צילום: shutterstock)

 

מהי "השמנת יתר"?

המשקל התקין נמדד לפי יחס "אינדקס מסת הגוף" (Body Mass Index = BMI). הוא מחושב לפי היחס בין משקל הגוף שלנו (ק"ג) לבין הגובה של בריבוע (ס"מ בריבוע).

 

היחס התקין נע בין 18- ל 25. יחס מעל 25 מוגדר כ"משקל עודף", יחס מעל 30 מוגדר כ "השמנת יתר", יחס מעל 35 מוגדר כ "השמנת יתר חולנית", ויחס מעל 40 מוגדר כ "השמנת יתר קיצונית". ניתן למצוא בקלות "מחשבוני BMI" באתרים רבים של איגודי הבריאות, ובכלל זה באתר האיגוד הקרדיולוגי הישראלי.

 

כיצד ניתן לרדת במשקל?

המפתח להצלחה טמון בשיתוף פעולה בין המטופל לבין הרופא המטפל, וזאת כדי לבחור את הדרך האופטימלית לירידה במשקל. קיימות דרכים רבות, ויש לבחור בדרך שתתאים לצרכים וליכולת של כל אחד ואחת מאיתנו, ובעיקר לא תזיק למצב בריאותנו.

 

אנו מוצפים השכם והערב בדיאטות שונות וחדשניות, המתבססות לעיתים קרובות על "אופנה חולפת", אך לצערי אינן מבוססות דיין מבחינה רפואית מדעית ועלולות אף לגרום לנזק.

 

מומלץ לשלב דיאטה להורדת משקל יחד עם הגברת הפעילות הגופנית, אך לא מומלץ להתחיל בפעילות גופנית אינטנסיבית מאוד בטרם עברתם הערכה רפואית מלאה, ובטרם הורדתם לפחות 10% ממשקלכם הבסיסי (זאת בהנחה שאתם נמצאים בקבוצת "השמנת יתר חולנית או קיצונית"). מומלץ מאוד לשקול שילוב של:

 

1. שינוי בדיאטה

יעוץ של מומחים לתזונה חיוני לצורך התאמה של דיאטה אשר תתאים ליכולותיכם, לצרכים הבריאותיים שלכם ולסדר היום האישי שלכם. קצב ירידה במשקל של חצי ק"ג עד 1 ק"ג לשבוע, אך לא יותר מכך, עשוי לסייע לכם לשפר את בריאותכם ואינו מהיר מידי. לצורך כך יש להפחית את הצריכה הקלורית היומית בכ 500 עד אלף קלוריות ליום.

 

2. הגברת הפעילות הגופנית

 כאמור, לאחר ביצוע הערכה רפואית מקיפה – זו הדרך הרצויה והמומלצת ביותר, בשילוב עם דיאטה.

 

3. טיפול תרופתי

נמצאות כיום בישראל ארבע תרופות המסייעות לירידה במשקל:

 

רזין – ניתנת בכדורים ומוגבלת לשימוש של 3 חודשים. התרופה מדכאת תאבון דרך השפעה על מערכת העצבים המרכזית.

 

קסניקל – ניתנת בכדורים ומונעת ספיגת שומנים במערכת העיכול.

 

סאקסנדה – ניתנת בהזרקה תת עורית, אותה מבצע המטופל בעצמו. התרופה גורמת לעליה בתחושת השובע והפחתה של תחושת הרעב. במחקרים רפואיים גדולים נמצא שבעזרת טיפול בסאקסנדה ניתן להפחית בממוצע קרוב ל-10% מהמשקל המקורי. כמו כן סאקסנדה משפרת מדדים קרדיומטבוליים כגון שיפור בהפחתת הסוכר בדם ובלחץ הדם.

 

בלוויק (Belviq) - פועלת על ידי קישור לקולטן לסרוטונין וכך מגבירה את תחושת השובע. עם טיפול בתרופה נצפתה ירידה של כ 5 אחוז במשקל. לתרופה זו מספר תופעות לוואי אפשריות כולל ירידה חדה ברמת הסוכר בחולי סכרת ".

 

4. ניתוח בריאטרי

לאחר שנוסו כל הדרכים הנ"ל ובכלל זה שינוי בהרגלי חיים, פעילות גופנית וטיפול תרופתי, ניתוח בריאטרי עשוי להיות פתרון יעיל ביותר למי שיימצאו מתאימים לכך לאחר הערכה מלאה של היתרונות והחסרונות של גישה פולשנית זו. קיימות טכניקות ניתוחיות שונות עם תוצאות ניתוחיות טובות ושיעור סיבוכים נמוך.

 

במרכזים רפואיים רבים קיימים מרכזים לטיפול בהשמנת יתר בהם ניתן לקבל ייעוץ חינמי בנוגע לבחירת שיטת הטיפול העדיפה ומותאמת אישית למטופל.

לסיכום – השמנת יתר אינה "מכת גורל" וניתן להתמודד עימה בדרכים שונות ומגוונות. היעזרו ברופא המטפל למציאת הדרך הנכונה לשמור על בריאותכם. אל תדחו למחר את מה שניתן לבצע כבר היום.

 

הכותב הוא מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי לגליל בנהריה

 

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל וחברת נובו נורדיסק בע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסכנות בהשמנת יתר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים