לקראת חוק המזומן: קמפיין לכרטיס דביט
בנק ישראל השיק תוכנית הסברה על הכרטיס, בו מופחת הסכום מיידית מחשבונו של המשלם. המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר: "מדובר בתחליף פשוט וזול למזומן, המאפשר שליטה טובה יותר בהוצאות"
לקראת כניסתו לתוקף בינואר של החוק לצמצום השימוש במזומן, עד 11,000 שקל בעסקה, השיק הפיקוח על הבנקים קמפיין לעידוד שימוש בכרטיס דביט. בכרטיס זה הסכום מופחת בו־ביום מחשבונו של המשלם ומועבר למקבל התשלום.
חוק המזומן: בוועדת חוקה מאיימים לדחות את החוק; רשות המסים: "תהיה תקופת חסד"
מלחמה בעבריינים או פגיעה בצרכנים? הכל על חוק הגבלת המזומן
בפיקוח מסבירים כי בשנים האחרונות נקט בנק ישראל פעולות לעידוד השימוש בדביט כאמצעי תשלום אלקטרוני, כדי להפחית שימוש במזומן: הבנקים חויבו להנפיק כרטיס כזה לכל מי שירצה, להציעו לכל לקוחותיהם ולתעד את תשובתם.
נקבע שמלקוח עם כרטיס אשראי לא תיגבה עמלה על כרטיס דביט ל־3 שנים, ולחסרי אשראי דמי השימוש יהיו נמוכים מהנגבים עבור כרטיס אשראי. בנוסף, לא תיגבה עמלת פעולה בערוץ ישיר על כל פעולה בכרטיס הדביט.
בעקבות זאת התרבו כרטיסי הדביט מ־485 אלף ב־2015 ל־820 אלף השנה - 9.4% מסך כרטיסי החיוב. מספר העסקאות שבוצעו באמצעותם זינק מ־55 מיליון בשנה ל־120 מיליון, וסכומן הכולל גדל מ־6.2 מיליארד שקל ב־2015, ל־13 מיליארד שקל. כעת, כמהלך משלים לפעולות האלו ולקראת כניסת החוק לתוקף, הושקה גם תוכנית ההסברה שתופץ בכלי התקשורת.
בשונה מכרטיס חיוב נדחה, המכונה כרטיס אשראי, שבו החיוב מתבצע אחת לחודש במועד קבוע, בכרטיס דביט ניתן לבצע עסקה רק אם יש בחשבון העו"ש יתרה (או מסגרת אשראי מאושרת), והחיוב הוא מיידי. הוא מאפשר לנהל הוצאות באופן שוטף, מבלי למשוך ולהחזיק כמויות גדולות של מזומן, וגם לבצע רכישות ותשלומים מרחוק, דרך הטלפון או האינטרנט.
אתר בנק ישראל כולל מידע רב על הכרטיס. לדברי המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, "אני מזמינה את הציבור להכיר את יתרונותיו. זהו תחליף פשוט וזול למזומן, המאפשר שליטה טובה יותר בהוצאות והתנהלות מושכלת".