התייקרות תעריפי החשמל: "אנשים צריכים להבין שעובדים עלינו"
בראיון באולפן ynet טוען הכלכלן ארז צדוק כי הרפורמה בחברת החשמל לא יעילה ומציע להמשיך לקדם שימוש באנרגיות מתחדשות. "כשהאוצר מעלה את המס על הפחם - בסוף זה מתגלגל לכיס של הצרכן והוא דופק את הציבור"
מי אחראי להתייקרות חשבונות החשמל שלנו? החורף כבר בעיצומו והשימוש בחשמל רק הולך ומטפס. הבעיה היא שהחל מהחודש הבא יעלה תעריף החשמל עוד יותר - ויתייקר בכ-6%. המשמעות היא שכל משק בית ירגיש התייקרות של 250-300 שקל בשנה בחשבונות.
עלייה במחיר הדלקים: הסיבות להתייקרות החשמל
כלכלנים במשק מעלים את החשש כי השיקולים להחלטת רשות החשמל לבצע את המהלך הזה מונעים משיקולים זרים, ולמרות שבשבוע הקרוב עוד צפויה ירידה יחסית, הם אינם אופטימיים. בראיון באולפן ynet טוען ארז צדוק, כלכלן ומנהל בית ההשקעות קרנות אביב, שהציבור צריך לפקוח את עיניו: "אנשים צריכים להבין שעובדים עלינו", הוא אומר.
אחת התהיות שעולות בקרב הציבור היא כיצד במדינה שמצליחה לקדם עסקאות גז רחבות היקף, תעריפי הגז מתייקרים. "אנחנו עדיין מחכים ל-600 מיליארד שקל שנתניהו הבטיח לנו מהגז, ל-470 מיליארד שקל שקרנית פלוג הבטיחה", מתייחס לכך צדוק.
לשיטתו, "הגז הוא חלק מהגורמים לעליית מחירי החשמל, כי בעוד שבכל העולם אנחנו רואים שהמגמה היא של ירידה במחירי הנפט, מחירי האנרגיה ומחירי הגז - אצלנו המחיר עולה באופן קבוע מדי שנה. גם השנה הוא עולה וזה חלק מהגורמים להתייקרות".
מס ישיר או עקיף? בסוף הוא מתגלגל לצרכן
בפני רשות החשמל עמדו מספר נתונים שהשפיעו על עדכון התעריף, בהם מס חדש על הפחם שנכנס לתוקף בפברואר 2019, חיבור מתקנים סולאריים לרשת במהלך השנה האחרונה כשחלקם זוכים לסבסוד מטעם המדינה, והרפורמה בחברת החשמל.
"צריך להבין שמס על פחם זה מס על תושבי מדינת ישראל, עוד מס של משרד האוצר, כי בעצם חברת החשמל זו חברה שלא יכולה להתקיים בפני עצמה", אומר צדוק. "מדינת ישראל מקיימת את חברת חשמל, מדינת ישראל זה חברת חשמל. "בעצם, כשמשרד האוצר מחליט להעלות את המס על הפחם - הוא מוסיף עוד מס על אזרחי מדינת ישראל".
זה מס עקיף, אבל אנחנו מרגישים את זה בכיס, במיוחד בחורף.
צדוק: "זה מס עקיף-ישיר, הוא עובר דרך חברת חשמל ישירות אלינו".
אשר לחיבור בתים למתקנים סולאריים, צדוק דווקא מרוצה מכך חרף העובדה שגם מהלך כזה יוביל להתייקרות תעריפי החשמל. "יש גורם אחד נכון וטוב בהעלאת מחירי החשמל - האנרגיות המתחדשות. חברת חשמל מעודדת הקמת פאנלים סולאריים על גגות של בתים פרטיים ומסבסדת לתושבים את העניין הזה; הם טוענים שהמהלך הזה מעלה משמעותית את מחירי החשמל. זה לא מעלה משמעותית - אבל זאת ההעלאה היחידה שהיא הגיונית ונכונה".
אשר לרפורמת החשמל, טוען צדוק: "הרפורמה הייתה אמורה לגרום לתחרות ולהתייעלות בחברת חשמל. בפועל אין שום התייעלות. מתוך 12 אלף עובדים מוציאים לפנסיה מוקדמת 4,000 עובדים ומגייסים עוד 2,000... גם את התחרות הרסו כי בעצם כל מתחרה צריך לנהל עם חברת חשמל משא ומתן על ההולכה וההספקה, זו לא באמת תחרות".
"האוצר דופק את הציבור בסוף", הוא ממשיך, "הרפורמה בחברת החשמל היא לא רפורמה, היא בעצם מבנה מחודש לטובת ועד העובדים של חברת החשמל. כשאנחנו רואים את ניסנקורן (יו"ר ההסתדרות) מנהל מגעים עם שר האוצר כחלון על הצטרפות למפלגת כולנו, בו בזמן ששר האוצר נותן הטבות מפליגות לוועד העובדים של חברת החשמל, שזה אחד מוועדי העובדים הכי חזקים בהסתדרות, זו לא נורה אדומה - זה זרקור אדום שאנשים צריכים להתייחס אליו ולהבין שכנראה שעובדים עלינו פה".
ברשות החשמל סירבו להגיב