דרמה בבריטניה: הצבעת הברקזיט נדחתה, מיי נוסעת לבריסל
מכה לר"מ בריטניה: לקול צחוקם של יריביה בפרלמנט נאלצה להכריז שהיא דוחה את ההצבעה על ההסכם עם האיחוד האירופי כדי למנוע תבוסה. מיי תבקש מאירופה עוד ערבויות על הגבול בצפון אירלנד ומאיימת על מתנגדיה מבית: "נפרוש בלי הסכם". הפאונד צונח, קורבין: "פני את מקומך"
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי ספגה הערב (יום ב') מכה פוליטית כשנאלצה להודיע רשמית בפרלמנט שהיא דוחה את ההצבעה הגורלית על הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי, הצבעה שאמורה הייתה להיערך מחר. בעקבות ההכרזה על דחיית ההצבעה צנח הפאונד לשפל של 20 חודשים – 1.2515 דולר.
מיי נאלצה להיכנע ללחץ מקורביה ולדחות את ההצבעה על ההסכם הקובע את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד, אחרי שהבינה כי תנחל תבוסה, שאולי אף תביא להפלת ממשלתה. התרחשות כזו הייתה יכולה להביא להכרזה על בחירות חדשות – ולעלייה לשלטון של מפלגת הלייבור בראשות ג'רמי קורבין.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנאומה בפרלמנט הודיעה מיי כי הממשלה מחפשת כעת דרכים חדשות לחזק את אמונם של המחוקקים בנוגע לסוגיית הגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין הרפובליקה של אירלנד, שהיא מדינה עצמאית וחברה באיחוד האירופי.
הסעיף בהסכם הברקזיט העוסק בסוגיית הגבול בצפון אירלנד הוא הסעיף שמדאיג את חברי הפרלמנט יותר מכול. הוא קובע שאחרי פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי לא יוצבו עמדות גבול של ממש בין אירלנד לבין צפון אירלנד, וכי הגבול ביניהן יישאר פתוח. צעד כזה יותיר את בריטניה נתונה לחוקי המכס של האיחוד, והמצב הזה אמור להימשך עד שייחתמו הסכמי סחר חדשים בין הצדדים.
מבקרי ההסכם בנוסחו הנוכחי טוענים כי השארת הגבול פתוח עלולה להותיר את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי וכפופה לתקנות שלו לזמן בלתי מוגבל – כלומר גם הרבה אחרי שמתוקף פרישתה בריטניה כבר לא תוכל להשתתף בניסוח התקנות הללו. לטענתם הדבר גם יקשה על בריטניה לחתום על הסכמי סחר חדשים עם מדינות ברחבי העולם. מנגד, הצבת גבולות קשיחים בין אירלנד לצפון אירלנד עלולה להחזיר לאזור את המתיחות, קצת יותר מ-20 שנה אחרי שהושג שם שלום בתום עשורים של פיגועי דמים.
בנאומה הערב הודיעה מיי כי כעת תדון עם עמיתיה באיחוד האירופי בדרכים לספק למחוקקים הבריטים ערבויות משמעותיות יותר בנוגע לסוגיית הגבול, כאלה שיקלו עליהם להצביע בעד ההסכם. מיי צפויה לנסוע לוועידת פסגה של מנהיגי האיחוד בבריסל ב-14-13 בדצמבר.
קורבין: "פני את הדרך למי שכן יכול"
"הקשבתי רוב קשב למה שנאמר כאן בפרלמנט", אמרה מיי בפתח נאומה הערב – ונתקלה בצחוק פרוע של מתנגדיה, אחרי שבמשך ימים ארוכים דחתה את טענותיהם בנוגע להסכם והתעקשה שההצבעה תתקיים במועדה, יום שלישי הקרוב. "אף שהסכם הברקזיט זוכה לתמיכה נרחבת, ברור כעת שסוגיית הגבול בצפון אירלנד גורמת לדאגה רבה", אמרה הערב מיי, והכריזה על דחיית ההצבעה.
בנאומה הדגישה מיי כי ההסכם מבהיר היטב שהפתרון בגבול הצפון-אירי הוא זמני בלבד, אך הכירה בכך שאין די בזה כדי להרגיע את דאגותיהם של חלק מהמחוקקים. היא הודתה כי אם ההצבעה הייתה נערכת מחר – היא הייתה נוחלת לא רק הפסד, אלא תבוסה, אך הביעה ביטחון בכך שאם תחזור מפגישותיה עם מנהיגי האיחוד האירופי עם ערבויות נוספות בעניין צפון אירלנד – תוכל להשיג רוב. בשבועות האחרונים הזהירו מיי ובכירים באיחוד האירופי כי האיחוד לא יעשה ויתורים נוספים, גם לא בסוגיית הגבול, אבל הערב טענה מיי כי מנהיגי האיחוד הסכימו לדון איתה שוב בעניין.
אם מיי לא תצליח לחלץ מהאיחוד ערבויות נוספות, האפשרויות שיעמדו בפני בריטניה עשויות להיות קיום משאל עם בריטי חדש על ההחלטה לפרוש, או פרישה מהאיחוד ללא הסכם – צעד שבסביבת מיי מזהירים כי הוא עלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי בממלכה בשל שיבוש קווי האספקה והתחבורה בין מדינות האיחוד לבין בריטניה. בנאומה הערב, בהצהרה שנשמעה כאזהרה למתנגדיה, אמרה מיי שממשלתה תאיץ את הכנותיה לאפשרות של פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם. "אין לי ספק שההסכם שהשגנו הוא ההסכם הנכון", שבה מיי והדגישה. היא התעקשה כי יהיה אשר יהיה, בריטניה תחת ממשלתה תפרוש מהאיחוד כמתוכנן ב-29 במרץ.
אחרי נאומה של מיי עלה לבמה מנהיג האופוזיציה, יו"ר מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין. קורבין הוא איש שמאל רדיקלי הנחשב למבקר חריף ביותר של ישראל, ובעבר כינה את חמאס וחיזבאללה "ידידיי". בנאומו הערב הצהיר ש"הממשלה איבדה את השליטה", וקרא למיי לפרוש: "ראש הממשלה מנסה לקנות לעצמה הזדמנות אחת אחרונה להציל את ההסכם הזה. אם היא לא מתכוונת לעשות את השינויים היסודיים שנדרשים, היא צריכה לפנות את הדרך למי שכן יכול".
בית הדין האירופי: בריטניה יכולה להתחרט
קורבין הזהיר את מיי כי אין טעם שתחזור לפרלמנט עם אותו הסכם "מקולקל", וכי קודם לכן עליה לדאוג לתקן את הליקויים הבסיסיים בו. אחר כך עלתה שוב מיי לדוכן הנואמים והשיבה לקורבין: "חוסר הוודאות הגדול ביותר לבעלי העסקים בבריטניה זו מפלגת הלייבור, לא ההסכם שלי".
ההחלטה לדחות את ההצבעה התקבלה שעות אחדות בלבד אחרי שבית הדין של האיחוד האירופי פסק כי לבריטניה שמורה הזכות לסגת באופן חד-צדדי מהחלטתה לפרוש מהאיחוד. פסיקה זו מנוגדת לעמדת הנציבות האירופית. על כל פנים, בממשלתה של מיי אמרו כי הפסיקה חסרת משמעות, משום שלבריטניה אין שום כוונה לחזור בה מההחלטה לפרוש.
מבקרי תוכניתה של מיי אמרו עם זאת שהחלטת בית הדין האירופי פותחת בפני הממשלה אפשרויות חדשות, בכלל זה דחיית הפרישה לצורך הארכת המשא ומתן או ביטול הפרישה אם בבריטניה ייערך משאל עם חדש והמצביעים יצביעו כעת נגד פרישה.
הסכם הברקזיט, נזכיר, קובע את התנאים שבהם תפרוש ב-29 במרץ בריטניה מהאיחוד – פרישה שעליה החליטו הבריטים לפני שנתיים במשאל עם. אחרי שההסכם אושר על-ידי ממשלת בריטניה ועל-ידי ראשי האיחוד נותר בפניו עוד מכשול אחד, והגדול מכולם – קבלת אישור מהפרלמנט הבריטי.
פוליטיקאים משני המחנות בבריטניה, זה התומך בברקזיט וזה המתנגד לו, מסרבים לקבל את ההסכם שגיבשה מיי עם האיחוד. רבים מתומכי הברקזיט מתנגדים להסכם משום שלדעתם הוא יוצר ברקזיט "רך" בלבד, כזה המותיר למעשה את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי, ואילו רבים מתומכי ההישארות באיחוד מתנגדים להסכם משום שהוא מציב מחסומים בין בריטניה לבין שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. גם במפלגתה השמרנית של מיי רבים הם המתנגדים להסכם.