שתף קטע נבחר
 

"מנבא נובל": הקשר בין הטכניון לפרס היוקרתי

16 זוכי פרס הארווי בטכניון זכו לאחר מכן גם בפרס נובל על המחקר שלהם. היום קיבלו את פרס נובל בשטוקהולם ד"ר ארתור אשקין ופרופ' ג'יימס אליסון - שזכו בעבר בפרס הארווי

פרופ' ג'יימס אליסון וד"ר ארתור אשקין, שקיבלו היום (ב') את פרס נובל ברפואה ובפיזיקה בהתאמה בטקס שנערך בשבדיה, הם גם חתני פרס הארווי מטעם הטכניון. בכך הם מצטרפים לקבוצה גדולה של חוקרים שזכו בשני הפרסים. מאז שנת 1986 ועד כה זכו 16 זוכי פרס הארווי, כלומר 26% מהם, בפרס נובל, ולכן נחשב פרס הארווי ל"מנבא נובל".

 

פרופ' ג'יימס אליסון מקבל את הפרס ממלך שבדיה (צילום: AFP)
פרופ' ג'יימס אליסון מקבל את הפרס ממלך שבדיה(צילום: AFP)

פרופ' אליסון מקבל את פרס הארווי מנשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא (צילום: דוברות הטכניון)
פרופ' אליסון מקבל את פרס הארווי מנשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא(צילום: דוברות הטכניון)

 

פרס הארווי ניתן בטכניון לראשונה בשנת 1972 מהקרן שהוקמה על ידי ליאו הארווי ז"ל. מטרתו: להוקיר נשים וגברים שתרמו תרומה משמעותית לקידום האנושות בתחומי המדע והטכנולוגיה, בריאות האדם וקידום השלום במזרח התיכון. כל זוכה בפרס מקבל 75,000 דולר.

 

ד"ר ארתור אשקין, 96, קיבל היום את פרס נובל בפיזיקה. בשל גילו הוא לא הגיע לטקס ובנו היה זה שקיבל את הפרס מידי מלך שבדיה קרל גוסטב. ד"ר אשקין זכה בפרס הארווי בשנת 2004 על תרומתו המחקרית לשליטה על תנועת חלקיקים בעזרת כוחות אופטיים ועל המצאת "המלקחיים האופטיים" המאפשרים ללכוד חלקיקים באמצעות אור. במשך עשרות שנים הוא הוביל את המחקר בלייזרים במעבדות בל.

 

ד"ר ארתור אשקין בטקס שנערך לפני כמה שנים בטכניון (צילום: דוברות הטכניון)
ד"ר ארתור אשקין בטקס שנערך לפני כמה שנים בטכניון(צילום: דוברות הטכניון)

 

פרופ' ג'יימס אליסון, 70, קיבל היום את פרס נובל בתחום הרפואה. הוא זכה בפרס הארווי בשנת 2014 על פיתוח פרדיגמה חדשה לטיפול בסרטן - האימונותרפיה, שפירושה טיפול בסרטן באמצעות שחרור ה"בלמים" המעכבים את המערכת החיסונית. על סמך מחקריו פותחה התרופה Yervoy (Ipilimumab) שאושרה בארה"ב לטיפול במלנומה גרורתית בבני אדם.

 

פרופ' ג'יימס אליסון בטקס בשטוקהולם (צילום: AFP)
פרופ' ג'יימס אליסון בטקס בשטוקהולם(צילום: AFP)

 

השניים לא היחידים. בעבר זכו בין היתר בשני הפרסים: פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן למדע, כלת פרס הארווי לשנת 2002, זכתה בפרס נובל בכימיה לשנת 2009 על פענוח מבנה הריבוזום, המייצר את החלבונים בתא. פרופ' אליזבת בלקברן, כלת פרס הארווי לשנת 1999, זכתה בפרס נובל ברפואה לשנת 2009 על גילוי האנזים טלומרז והמנגנון הטלומרי המגן על הכרומוזומים.

 

פרופ' ריינר וייס ופרופ' קיפ תורן, חתני פרס הארווי לשנת 2016, זכו בפרס נובל בפיזיקה לשנת 2017 על גילויים של גלי הכבידה – גילוי שאימת ניבוי חשוב בתורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין. פרופ' ברט סאקמן, חתן פרס הארווי לשנת 1991, זכה בהמשכה של אותה שנה בפרס נובל ברפואה על גילוי התעלות היוניות המעבירות מידע באורגניזם. פרופ' פייר ג'יל דן-ג'ן, חתן פרס הארווי לשנת 1988, זכה בפרס נובל בפיזיקה לשנת 1991 על פיתוח התצוגה הגבישית הנוזלית (LCD). פרופ' שוג'י נקמורה, חתן פרס הארווי לשנת 2009, זכה בפרס נובל בפיזיקה לשנת 2014 על פיתוח נורת ה-LED הכחולה שאפשרה את פיתוח ה-LED הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פרופ' ג'יימס אליסון מקבל את הפרס בשבדיה
צילום: AFP
מומלצים