מיי יוצאת למסע להצלת הברקזיט, ומנסה להרוויח זמן
לאחר שדחתה את ההצבעה כדי למנוע תבוסה בפרלמנט, תיפגש היום תרזה מיי עם הקנצלרית אנגלה מרקל ועם ראש ממשלת הולנד בניסיון, אולי אחרון, להציל את ההסכם. נשיא המועצה האירופית טוסק: "לא נפתח מחדש את המשא ומתן"
המסע של מיי: ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי תחל היום (שלישי) סבב פגישות עם מנהיגי אירופה בניסיון, אולי אחרון, להציל את ההסכם שיקבע את תנאי יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי. מיי תיפגש היום עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, עם ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, ובהמשך היא צפויה להיפגש עם נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר. ההצבעה על הסכם הברקזיט, שהייתה אמורה להתקיים היום, נדחתה על ידי מיי מחשש לתבוסה בפרלמנט.
ביום חמישי תתקיים בבריסל פגישה בין 27 מנהיגי המדינות האחרות באיחוד, ביוזמת נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק. לפני היציאה למסע הפגישות, שנועד כאמור לקדם הקלות נוספות מצד מנהיגי אירופה בדרך לאישור ההסכם, אמרה מיי: "אעשה כל שביכולתי כדי לספק וגם לחלץ ערבויות לאישור ההסכם. נדבר על כל החששות".
הנושא המרכזי שצפוי לעלות לדיון בבריסל הוא קביעת מועד מוסכם ליציאתה של הממלכה מהסכם המכסים האירופי. הערכות צופות כי מיי תציג בבריסל שינויים, בהם שמירת זכויות הדיג של מי שנחשבים למתנגדים הגדולים של ההסכם - תושבי סקוטלנד - וכן שינויים בסעיף הגבול והעברת הסחורות בין צפון אירלנד לאירלנד.
ב"גרדיאן" הבריטי נטען כי מיי מנסה להרוויח זמן, אבל עלולה להיקלע למצוקה מבחינת לוחות הזמנים הנדרשים לאישור החוקים הנוגעים לברקזיט. גורמים בבריטניה טענו כי ההצבעה עלולה להתעכב עד ינואר, ובכך יצומצם מאוד פרק הזמן הדרוש להעברת החקיקה להשלמת יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי - מה שמגביר את החששות שהברקזיט לא יבשיל בסופו של דבר או שייצא לפועל בלי הסכם. בנוסף, מקורות בקבינט הבריטי הביעו דאגה מכוונותיה של מיי לאחר דחיית ההצבעה. "אין שום תוכנית", אמר אחד מהם.
נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק,
שכינס את פגישת המנהיגים במסגרת הוועידה המתוכננת, הזהיר כי אין בכוונתו לשנות את ההסכם שעליו עמלו חודשים ארוכים. "לא נפתח שוב את המשא ומתן", כתב טוסק בציוץ בחשבון הטוויטר שלו, והתייחס לסעיף השנוי במחלוקת הקשור ליציאתה של צפון אירלנד מההסכם. יחד עם זאת ציין טוסק כי הוא "מוכן לדון בדברים כדי להקל על בריטניה".
פוליטיקאים משני המחנות בבריטניה, זה התומך בברקזיט וזה המתנגד לו, מסרבים לקבל את ההסכם שגיבשה מיי עם האיחוד. רבים מתומכי הברקזיט מתנגדים להסכם משום שלדעתם הוא יוצר ברקזיט "רך", שמותיר את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי.
רבים מתומכי ההישארות באיחוד מתנגדים להסכם משום שהוא מציב מחסומים בין בריטניה לבין שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. גם במפלגתה השמרנית של מיי רבים מתנגדים להסכם. מיי הזהירה את המתנגדים מפני משבר כלכלי שעלול לפקוד את המדינה אם ההסכם לא יאושר.
בשבוע שעבר ספגה ממשלתה של מיי מבוכה היסטורית בפרלמנט הבריטי, כאשר לראשונה אי פעם אישרו המחוקקים החלטה שלפיה הממשלה הבריטית ביזתה את הפרלמנט.
ההחלטה התקבלה בשל סירובה של הממשלה לפרסם במלואן את ההמלצות שקיבלה מהתובע הכללי של בריטניה בנוגע להסכם הברקזיט העתידי. המפלה הזו הגיעה ממש לפני פתיחתם של חמישה ימי דיונים בפרלמנט לקביעת גורלו של הסכם הברקזיט.
הנזיפה לממשלה אושרה בבית הנבחרים ברוב של 311 תומכים מול 293 מתנגדים. לצעד אין השפעה ישירה על עתיד הברקזיט, אולם התוצאה משקפת את המתיחות בין הממשלה לבין הפרלמנט, וכאמור מסמנת את עתידו המורכב של ההסכם.
ההחלטה לדחות את ההצבעה התקבלה שעות אחדות בלבד לאחר שבית הדין של האיחוד האירופי פסק כי לבריטניה שמורה הזכות לסגת באופן חד-צדדי מהחלטתה לפרוש מהאיחוד - פסיקה המנוגדת לעמדת הנציבות האירופית. כך או אחרת, בממשלתה של מיי אמרו כי הפסיקה חסרת משמעות משום שלבריטניה אין שום כוונה לחזור בה מההחלטה לפרוש.
אם מיי לא תצליח לחלץ מהאיחוד האירופי ערבויות נוספות, האפשרויות שיעמדו בפני בריטניה עשויות להיות קיום משאל עם בריטי חדש על ההחלטה לפרוש, או פרישה מהאיחוד ללא הסכם – צעד שבסביבת מיי מזהירים כי הוא עלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי בממלכה, בשל שיבוש קווי האספקה והתחבורה בין מדינות האיחוד לבין בריטניה.