שתף קטע נבחר

גורם ביטחוני פלסטיני: הפיגוע בעפרה - תוצאה ישירה של המענק הקטארי

בשיחה עם ynet מייחס גורם בגדה את האווירה המעורערת למענק שנכנס לרצועה דרך ישראל. לדבריו: "הכסף פינה לחמאס 15 מיליון דולר מתקציבו והוא משתמש בכסף כדי להכווין פיגועים בגדה"

 

 

גורם ביטחוני פלסטיני ששוחח היום (ג') עם ynet מייחס את האווירה המעורערת בגדה המערבית ואת הפיגוע שלשום בעפרה להעברת המענק הקטארי בסך 15 מיליון דולר במזומן לרצועת עזה דרך ישראל. בשיחה הוא אמר שהמענק פינה לחמאס 15 מיליון דולר מתקציבו, ואלה מועברים זה החודש השני לצורך פעילות צבאית.

 

לדבריו, חלק ניכר מהסכום שהתפנה הועבר למטה הגדה של חמאס הפועל מרצועת עזה ומכווין פיגועים ביהודה ושומרון. הוא הוסיף שמשוחררי עסקת שליט מהגדה המערבית אשר גורשו לרצועה, ניצלו את הכסף הזה כדי לחפש פעילים ביהודה ושומרון שיהיו מוכנים לקבל מימון לקניית נשק לצורך ביצוע פיגועים. "פיגוע הירי ליד עפרה הוא המשך ישיר של התרחיש הזה", סיכם.

תשלום משכורות לפקידי חמאס (צילום: AFP)
תשלום משכורות לפקידי חמאס(צילום: AFP)

 

 

מצוד אחר חוליה חוליית מחבלים ב רמאללה פיגוע ירי ב עפרה יו
המצוד אחר חוליית המחבלים מהפיגוע בעפרה (צילום: AFP)

הפעימה השנייה של המענק הקטארי על סך 15 מיליון דולר נכנסה לרצועה ביום חמישי. המענק הקטארי מורכב מ-150 מיליון דולר שנפרסו לשישה תשלומים חודשיים. כלומר, המענק בנוי משש פעימות במשך חצי שנה. בכל אחת מהפעימות מוכנס לרצועת עזה סכום של 15 מיליון דולר במזומן (סך הכל 90 מיליון דולר).

 

הסכום נועד לתשלום המשכורות של 30 אלף פקידים אזרחיים בממשל חמאס ברצועת עזה, וכן למתן מענק עבור 50 אלף איש שהוגדרו והוכרו כנזקקים. בנוסף מוקצה בכל חודש סכום נוסף של עשרה מיליון דולר לקניית סולר להפעלת תחנת הכוח בעזה (סך הכל 60 מיליון דולר).

 

משכורות הפקידים עומדות על עשרה מיליון דולר, כאשר כל פקיד מקבל בין 100 ל-1,600 דולר, בהתאם לדרגתו ובכירותו. חמשת המיליונים הנותרים מחולקים כמענק לנזקקים כאשר כל נזקק מקבל סכום שווה של מאה דולר.

 

כך פועל מנגנון הזרמת המזומנים מקטאר לעזה

הביקורת החריפה סביב אופן הכנסת המענק באמצעות מזוודות מזומנים יצרה ביקורת שהשוותה זאת לשיטות של מאפיה ולא של מהלך פיננסי בינלאומי, אך בפועל מעט מאוד פרטים מדויקים פורסמו על איך עובד המנגנון וכיצד הוא בנוי - ומכאן הלכה וגדלה הדיסאינפורמציה.

 

הפרטים שפורסמו בשבוע שעבר ב-ynet משרטטים כיצד בנוי מנגנון המענק הקטארי. הכסף שנכנס לעזה פוזר בין עשרה סניפי בנק הדואר לאורך הרצועה. התנאי הישראלי היה שחמאס יתפרס סביב כל הסניפים ויאבטח אותם עם אנשיו לאורך כל שעות היממה תחת פיקוח וערבות קטארית כדי למנוע שוד או ביום שוד בידי אנשי הזרוע הצבאית של חמאס. למעשה התנאי הזה גרם לגנב (במקרה הזה - חמאס) להפוך לשוטר.

 

חלקו השני של המענק הקטארי הוא קניית הסולר שמפעיל את תחנת הכוח בעזה. גם כאן מדובר על שש פעימות חודשיות בסכום של 10 מיליון דולר כל אחת.

 

הכוונה הראשונית של הקטארים הייתה שהרשות הפלסטינית תקנה את הסולר מישראל, וכך גם תרוויח את הפרש המס על הסולר (שעומד על 65% ממחירו המלא של הסולר). מדובר על רווח גדול מאוד ששווה כמעט 40 מיליון דולר עבור חשבונה הדליל של הרשות הפלסטינית, אולם אבו מאזן החליט שהאגו חשוב יותר מהכסף והשעות הארוכות ששני מיליון תושבי הרצועה מעבירים בקור ובעלטה - וסירב לקנות את הסולר מהקטארים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תשלום משכורות מהכסף הקטארי
צילום: AFP
מומלצים