תרזה מיי שרדה: ניצחון לר"מ בריטניה בהצבעת האי-אמון
אנחת רווחה בדאונינג 10: המפלגה השמרנית של תרזה מיי הצביעה נגד הדחתה מתפקיד ראש הממשלה. 200 חברים תמכו במיי, אבל 117 – מספר בעייתי עבורה מבחינה תדמיתית – הביעו אי-אמון בה. כעת תיסע מיי לבריסל להציל את הסכם הברקזיט. לפני ההצבעה הודיעה: לא ארוץ לעוד כהונה
חברי הפרלמנט הבריטי מהמפלגה השמרנית של תרזה מיי הצביעו אמש (ד') נגד הדחתה של מיי מראשות הממשלה, והיא תמשיך לכהן בתפקיד. 200 חברים תמכו במיי ו-117 הצביעו נגדה.
זו הבעת אמון חשובה עבור מיי, שספגה בחודשים האחרונים ביקורת עצומה מתוך מפלגתה בשל הנוסח של הסכם הברקזיט שגיבשה במשא ומתן עם האיחוד האירופי. מתנגדיה טענו כי ההסכם שגיבשה יותיר את בריטניה כבולה לאיחוד גם אחרי פרישתה של הממלכה ממנו, שאמורה להיעשות ב-29 במרץ. אם מיי הייתה מפסידה בהצבעה – היה עליה להתפטר ולפנות את מקומה בתוך שבועות אחדים. פירוש הניצחון של מיי הוא שמתנגדיה במפלגה לא יוכלו ליזום עוד הצבעת אי-אמון נגדה בשנה הקרובה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההחלטה לקיים הצבעת אי-אמון נגד מיי בתוך מפלגתה שלה הוכרזה אתמול בבוקר, אחרי ש-48 חברי פרלמנט שמרנים – המספר המינימלי הדרוש לקיום הצבעת אי-אמון – שלחו למוסדות המפלגה מכתבים שבהם ביקשו לקיים הצבעה על הדחתה של מיי. בפרלמנט הבריטי יש 317 חברים שמרנים, וכדי לשרוד נזקקה מיי לתמיכת 159 מהם.
מתנגדיה של מיי בתוך המפלגה השמרנית יכולים להתנחם במספר הגבוה של חברים שהביעו אי-אמון במיי בהצבעה אמש. פירוש התוצאות הוא שליותר משליש מחברי המפלגה אין אמון במנהיגה שלהם. מתנגדיה מבית טענו עוד לפני ההצבעה כי תוצאה כזו, אף שלא תפיל את מיי, תהיה בגדר מחאה חריפה שצריכה להוביל את מיי למסקנות אישיות. ג'ייקוב ריס-מוג, מהבולטים במתנגדי מיי בתוך מפלגתה, אמר כי העובדה ש-117 חברים הצביעו נגד מיי היא מכה קשה לסמכותה, וכי משמעות התוצאות היא שהצורך במנהיג חדש רק נעשה דחוף יותר. "זו תוצאה איומה לראש ממשלה", אמר ב-BBC. "ראש הממשלה חייבת להבין שלפי כל נורמה חוקתית עליה לנסוע מהר אל המלכה ולהתפטר".
שעה קלה לפני הצבעת אי-האמון נפגשה מיי עם עשרות חברי פרלמנט שמרנים כדי לשכנע אותם להצביע בעדה, ובהזדמנות זו הודיעה להם כי לא תרוץ לכהונה נוספת כראש הממשלה בבחירות הבאות, שייערכו ב-2022.
קורבין: אי אפשר להמשיך לברוח
אתמול בבוקר, שעה קלה אחרי ההודעה על קיום ההצבעה, נאמה מיי ואמרה "אלחם עם כל מה שיש לי". היא הזהירה כי הדחתה עלולה לגרום לכך שתהליך הברקזיט יתעכב או אפילו ייעצר, והצהירה: "שינוי בהנהגת המפלגה השמרנית כעת רק יסכן את עתיד ארצנו". אחרי שדחתה השבוע ברגע האחרון את ההצבעה הגורלית בפרלמנט הבריטי על הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי משום שהבינה שתנחל בו תבוסה, הודיעה ראש הממשלה כי ההצבעה על ההסכם תיערך לכל המאוחר ב-21 בינואר. לוח הזמנים הזה היה עשוי להשתנות אם היא הייתה מוחלפת, והמועד שנקבע לפרישת בריטניה מהאיחוד, נזכיר, כבר קרוב מאוד – 29 במרץ.
באופוזיציה הביעו תדהמה וזעם על המלחמות הפנימיות המתנהלות כעת במפלגה השמרנית בעיצומו של תהליך הברקזיט הטעון כל כך. "הממשלה הזו היא פארסה, במפלגה השמרנית שורר כאוס, ראש הממשלה היא חרפה", אמר מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית איאן בלקפורד. מנהיג האופוזיציה, יו"ר הלייבור ג'רמי קורבין, אמר: "הזמן להתחבטויות ועיכובים של הממשלה הזו עבר. ראש הממשלה גיבשה את ההסכם שלה. היא אמרה לנו שזה ההסכם הטוב ביותר שיש והיחידי שאפשר להגיע אליו. לא יכולים להיות עוד תירוצים, אי אפשר להמשיך לברוח. תביאי אותו לפרלמנט ותני לנו להצביע".
כמה בכירים במפלגה השמרנית התומכים ב"ברקזיט קשה", כזה שייצור הפרדה גדולה יותר בין בריטניה לאיחוד מזו שייצור הסכם הברקזיט שגיבשה מיי, טענו בחודשים האחרונים כי יוכלו להשיג הסכם טוב יותר מזה שהשיגה ראש הממשלה, ואם מיי הייתה מפסידה בהצבעה אמש הם היו צפויים להצטרף למרוץ להחלפתה. בין המועמדים להחליפה הוזכרו שוב ושוב שר החוץ לשעבר בממשלתה בוריס ג'ונסון ושר הברקזיט שלה לשעבר דומיניק ראב. מועמדים אחרים ששמם הוזכר הם סג'יד ג'וויד ואמבר ראד.
בחזרה למו"מ: אין רוב להסכם
המטבע הבריטי, הפאונד, שצנח בימים האחרונים בעקבות חוסר יכולתה המסתמן של תרזה מיי להביא לאישור הסכם הברקזיט בפרלמנט, התאושש מעט אתמול ועלה ב-0.8%, ל-1.2595 דולר.
ההחלטה לקיים הצבעת אי-אמון בתוך מפלגתה של מיי, נזכיר, מגיעה אחרי שמחשש לתבוסה נאלצה השבוע ראש הממשלה לדחות את ההצבעה בפרלמנט על הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי, הסכם הקובע את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד. מיי ידעה שאם תפסיד בהצבעה, ודאי אם תובס, עלולה ממשלתה ליפול, והתרחשות כזו עשויה הייתה להביא להכרזה על בחירות חדשות – ואפילו לעלייה לשלטון של מפלגת הלייבור בראשות קורבין.
בנאום בפרלמנט שבו הודיעה על דחיית ההצבעה אמרה מיי כי כעת תפנה לבקש מהאיחוד האירופי ערבויות נוספות בנוגע לסוגיית הגבול בין צפון אירלנד לאירלנד, הסעיף שמדאיג את המחוקקים הבריטים יותר מכול בהסכם. הסעיף קובע שאחרי פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי לא יוצבו עמדות גבול של ממש בין אירלנד לבין צפון אירלנד, וכי הגבול ביניהן יישאר פתוח. צעד כזה יותיר את בריטניה נתונה לחוקי המכס של האיחוד, והמצב הזה אמור להימשך עד שייחתמו הסכמי סחר חדשים בין הצדדים.
אם מיי לא תצליח לחלץ מהאיחוד ערבויות נוספות, האפשרויות שיעמדו בפני בריטניה עשויות להיות קיום משאל עם בריטי חדש על ההחלטה לפרוש, או פרישה מהאיחוד ללא הסכם – צעד שבסביבת מיי מזהירים כי הוא עלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי בממלכה בשל שיבוש קווי האספקה והתחבורה בין מדינות האיחוד לבין בריטניה.