אולי מגיע לכם החזר?
מיליארדי שקלים יושבים להם בנחת בקופת רשות המסים בעקבות גביית יתר מהציבור. לא רבים מנצלים את זכאותם לקבל החזרים. לקראת סוף שנת המס 2018, הנה מה שכדאי לדעת כדי לקבל את המגיע לכם
מאות אלפי שכירים בישראל זכאים להחזרי מס שאינם מנוצלים. מיליארדי שקלים מצטברים בקופת המדינה מדי שנה ורובם אינם נדרשים על־ידי הציבור.
למה הציבור לא מנצל את הזכאות שלו להחזר כספי? קיימות מספר סיבות לכך, העיקרית שבהן היא אולי חוסר המודעות לנושא. בנוסף לכך, המס משולם באופן חודשי ואילו החישוב הכולל של חבות המס היא שנתית. כך לעיתים, עקב שינויים שנעשים במהלך השנה, אין התאמה ביניהם.
על מה ניתן לקבל החזר מס? קיימות קטגוריות שונות המזכות במס ובמקרה שבו הן לא נוצלו, ניתן לדרוש החזר בגינן. בעזרת רו"ח אמיר קינן, ממונה מיסוי חברות בלשכת יועצי המס וגיתית שלומי, ממלאת מקום נשיא לשכת יועצי המס, נפרט את הקטגוריות העיקריות ואת הזכויות המגיעות לכם.
תרמתם? יש לכם זיכוי
אחד הסעיפים הבולטים המזכים בהחזר מס הוא תרומה למוסד מוכר. כל שנה תורמים משקי הבית בישראל כ־3.5 מיליארד שקל, לעמותות וארגונים שונים. בפועל מדובר במאות אלפי תורמים. אולם, למרות העובדה שעבור התרומות הללו ניתן לקבל החזר בגין זיכוי מס, מעטים מנצלים את זכאותם.
על פי נתוני רשות המסים, בשנים 2015־2011 הגישו מידי שנה כ־25 אלף איש בקשה להחזרי מס בגין תרומות וההערכה היא שהמספר הזה מהווה רק חלק קטן מכלל הזכאים.
ההטבה במס ניתנת כזיכוי (35% מסכום התרומה) – כלומר הפחתה מסכום המס אותו אנחנו נדרשים לשלם (בחישוב שנתי).
כדי לקבל זיכוי במס, יש גם צורך שהמוסד לו הועברה התרומה יהיה מוסד מוכר על פי רשימה המפורסמת באתר רשות המסים (בהתאם לסעיף 46) ושיש ברשותכם את הקבלה המקורית על התרומה.
כמו כן, הזיכוי לא יינתן על תרומה מעבר ל"תקרה" שהיא 30% מההכנסה החייבת במס לאותה שנה. כלומר אם למשל הכנסתכם השנתית עומדת על 100 אלף שקל, תוכלו לתרום סכום של עד 30 אלף שקל ולקבל החזר מס בגינו.
לא רבים יודעים כי במידה ותרמתם מעבר לתקרה, או שניצלתם זיכויים שונים במס, כך שבפועל לא הגעתם לסף המס ולא ניצלתם את מלוא זיכוי המס בשנה בה תרמתם, ניתן להעביר את סכום התרומה שלא נוצל ל־3 שנות המס הבאות ולצרפו לסכום התרומות באותן שנות מס. כמו כן, ניתן להגיש לפקיד השומה בקשה להחזר מס עד 6 שנים אחורה בגין תרומות שלא נדרש בגינן זיכוי מס בעבר.
האם נקודות הזיכוי שלכם מעודכנות?
סיבה אפשרית נוספת להחזר מס היא חוסר התאמה של נקודות הזיכוי המגיעות לנו. כל אזרח בישראל זכאי לנקודות זיכוי, בהתאם לקריטריונים שונים. שווי נקודת זיכוי עומד על כ־2,600 שקל בחישוב שנתי, כלומר מסך סכום המס שצריך לשלם, מורידים את נקודות המס בהתאם לזכאות וזהו סכום המס שצריך לשלם בפועל.
כך, למשל, אם סך המס שעליי לשלם עומד על 10,000 שקל בשנה ויש לי 2 נקודות זיכוי, הרי שבפועל אדרש לשלם רק כ־4,800 שקל מס (10,000־5,200).
אז אילו קריטריונים מזכים בנקודות מס?
נקודות זיכוי בגין לימודים אקדמאיים - החוק קובע כי מי שסיים לימודים לתואר ראשון החל משנת 2007 ולכל המאוחר בשנת 2013, זכאי לנקודת זיכוי אחת למשך מספר שנים הזהה למספר שנות לימודיו האקדמיות, אך לא יותר מ־3 שנים. ההטבה תקפה החל משנת המס שלאחר שנת המס שבה הסתיימו לימודי התואר הראשון.
מי שסיים את לימודיו בשנת 2014 או מאוחר יותר, זכאי לקבלת נקודת זיכוי אחת למשך שנה אחת בלבד. ההטבה תינתן במהלך שנת המס שלאחר שנת המס שבה הסתיימו לימודי התואר הראשון או בשנה שלאחריה, לפי בחירתו.
מי שסיים לימודי תואר שני בשנת 2014 ואילך, זכאי להטבה בגובה חצי נקודת זיכוי לניצול בשנת המס שלאחר התואר או בשנה שלאחריה.
נקודות זיכוי ילדים – במסגרת "תוכנית נטו משפחה" שהחלה ב־2017, ניתנו הקלות במס להורים לילדים קטנים באמצעות נקודות זיכוי, והן באות לידי ביטוי בהפחתה של סכום המס באופן שוטף במשכורת.
כדאי לוודא עם המעביד שאכן ניתנו הטבות אלו בתלושי השכר וגיל ומספר הילדים מעודכן במערכת חשבות השכר אצל המעביד. כמו כן, במידה ואישה ילדה במהלך שנת המס, ייתכן וקיימת זכאות להחזר מס בגובה נקודת הזיכוי.
ילדים עם לקות למידה - הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי בשל לקות למידה חמורה עשויים לקבל שתי נקודות זיכוי שנתיות ממס הכנסה, בהתאם לכללי הזכאות. מי זכאי לכך? עובד/ת תושב ישראל שילדו, או ילד של בן הזוג, אובחן עם עיכוב התפתחותי בשל לקות למידה חמורה והוחלט על־ידי ועדת השמה להפנותו לאחת מהמסגרות הבאות: גן לחינוך מיוחד, בית ספר לחינוך מיוחד, כיתה לחינוך מיוחד בבית ספר לחינוך רגיל (לא כיתה מקדמת או משלבת), "מסלול 07" (תגבור בלימודים) בתיכון (כיתות ט'־י"ב).
זיכויים לתושבי הפריפריה - עובדים המתגוררים בישובים המפורטים בפקודת מס הכנסה (ניתן לראות את רשימת היישובים באתר רשות המיסים), 12 חודשים ברציפות, זכאים לזיכוי במס עד לתקרה שנקבעה בחוק. אם חלפה שנת מס ולא קיבלתם את הזיכוי, ניתן להגיש בקשה להחזר מס עד שש שנים אחורה. ראוי לציין כי בחודש יולי 2018 עדכנה רשות המיסים את רשימת הישובים הזכאים להטבה באופן שהזכאות תחול רטרואקטיבית מתחילת השנה. כך שייתכן וישנם עובדים שלא היו זכאים בתחילת השנה לזיכוי המס ולאור פרסום העדכון זכאים להחזר מס שלא עודכן להם על־ידי המעביד. יישובים שעודכנו לדוגמה: נהריה, נתיבות, סכנין, ירכא ועוד.
נקודות זיכוי לחיילים משוחררים – בהתאם לפקודת מס הכנסה, מוענק למשתחררים מ''שירות סדיר'' זיכוי ממס על הכנסה מיגיעה אישית, במשך 36 החודשים הראשונים שלאחר חודש השחרור מהשירות הסדיר. שירות סדיר מוגדר כשירות בצה"ל, במשמר הגבול או במשטרה וכן שירות התנדבותי בשירות הלאומי האזרחי (שירות בקבע אינו נחשב כשירות סדיר לעניין חישוב תקופת השירות המזכה).
מי זכאי לזיכוי ומה היקפו?
חייל ששירת פחות מ־23 חודשים מלאים, זכאי לנקודת זיכוי אחת, וחייל ששירת 23 חודשים מלאים לפחות, זכאי ל־2 נקודות זיכוי. חיילת ששירתה פחות מ־22 חודשים מלאים, זכאית לנקודת זיכוי אחת וחיילת ששירתה 22 חודשים מלאים לפחות, זכאית ל־2 נקודות זיכוי.
תשלום מזונות על־ידי גרוש – גרוש שנישא בשנית, והוא או בת זוגו משלמים מזונות לבן הזוג לשעבר, זכאי לנקודת זיכוי אחת ממס הכנסה. בנוסף, הורה החי בנפרד מההורה השני ונושא במזונות וכלכלתם של הילדים המשותפים, זכאי לנקודת זיכוי אחת.
עוד סיבות אפשריות לזכאות להחזר מס
קיימות כאמור סיבות נוספות המזכות בהחזרי מס. להלן כמה דוגמאות בולטות.
פיטורין במהלך השנה - אם עבדתם חמישה חודשים בשנת המס ופוטרתם, היות וחישוב המס הוא על בסיס הכנסתכם השנתית, סביר להניח כי המס שנגבה מכם בחודשי עבודתכם הראשונים כלל גביית מס ביתר. מדוע? אם נפרוס את ההכנסה בחמשת החודשים הראשונים על פני שנה שלמה, ייתכן וכלל לא תהיו חייבים במס, והמס ששילמתם יוחזר במלואו או לפחות חלק ממנו.
מעבר בין עבודות - במידה ובתחילת השנה עבדתם במקום עבודה מסוים במשך 6 חודשים ולאחר מכן עברתם לחברה אחרת וגובה המשכורת שלכם השתנה. אם החברה השנייה לא התחשבה בשכר ובמס שנוכה לכם בחברה הראשונה (וזה בדרך כלל המצב), קיים סיכוי שמגיע לכם החזר מס.
זכאות למענק עבודה - מענק עבודה הוא תוספת הכנסה המשולמת על־ידי רשות המיסים ישירות לחשבונות הבנק של הזכאים העומדים בקריטריונים הקבועים בחוק. מטרתו לשפר את מצבם הכלכלי של העובדים ברמות השכר הנמוכות, לצמצם פערים כלכליים־חברתיים ולהוות תמריץ להשתלבותם בשוק העבודה, זאת על מנת לסייע בשיפור מצבם הכלכלי, בהווה ובעתיד.
מי זכאי? עובדים שכירים ועצמאים בני 23 ומעלה שהכנסתם החודשית הממוצעת בשנת 2017 הייתה בין 2,070־6,757 שקל ואם מדובר בהורים יחידים - בין 11,506־1,270 שקל. ניתן לבדוק מראש את הזכאות באמצעות סימולטור באתר רשות המיסים. הבקשה מוגשת בסניפי הדואר וניתנת להגשה עד לחודש נובמבר של השנה העוקבת לשנת בקשת המענק.
מצב בריאותי קשה – אזרחים הסובלים ממצב רפואי המוגדר כמחלה קשה ומשמעותית, או שיש להם מספר בעיות רפואיות ו/או מוגבלויות יכולים לקבל הטבה במס בדמות פטור מלא. המצב אפשרי רק לגבי מי שמצבו נבחן והוכר על־ידי המוסד לביטוח לאומי הכרה של נכות בשיעור 100% או נכות בשיעור של 90% לפחות בגין פגיעה באיברים לפי חישוב מיוחד.
המוסד לביטוח לאומי יכול לאשר תקופת נכות רטרואקטיבית בהתאם למצב הרפואי בעבר, ובהתאם לכך ניתן לקבל החזרי מס עד שש שנים אחורה. הפטור ממס יכול לחול גם על הכנסות מקצבה (כגון פנסיה) אם כי בתקרה נמוכה בהרבה מהכנסה רגילה, ולכן הנושא מאוד רלוונטי לפנסיונרים.
על מנת לקבל את אחוזי הנכות הנדרשים, יש למלא טפסים לבקשה לבחינת מצבכם הרפואי על־ידי ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי.
כיצד מממשים את הזכאויות?
בדרך כלל מימוש הזכאות נעשה על־ידי הגשת דוח שנתי למס הכנסה. הגשת הדוח בשנה מסוימת אינה מחייבת הגשת דוחות בשנים שלאחר מכן. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע כגון יועץ מס, שיוכל להדריך אתכם - אלו מסמכים צריך לצרף לבקשת ההחזר, לבדוק את היתכנות ההחזר וגובהו וגם להימנע ממצב בו לאחר הגשת הדוח מתברר כי קיים דווקא חוב לרשויות המס.