דו"ח משרד הבריאות: פי 2.3 ילדים יותר חולי אסתמה בחיפה
מחקר חדש של משרד הבריאות ביקש לבדוק את שיעורי האשפוזים עקב אסתמה בקרב ילדים מלידה ועד גיל 14 ברחבי הארץ. על פי תוצאות המחקר עולה כי שיעור אשפוז עקב אסתמה בילדים הנמוך ביותר הוא במחוז ירושלים, הגבוה - במחוז חיפה. סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן: "נדרשת פעולה ממשית של כלל הגורמים הנוגעים בדבר"
משרד הבריאות חקר ומצא כי אשפוז ילדים עקב אסתמה גבוה בנפת חיפה פי 2.32 מהממוצע הארצי. מחוז חיפה מראה שיעורי אשפוז גבוהים מהממוצע הארצי בכל קבוצות הגיל ולאורך כל השנים.
מחקר חדש של משרד הבריאות ביקש לבדוק את שיעורי האשפוזים עקב אסתמה בקרב ילדים מלידה ועד גיל 14 בפרק זמן של כעשרים שנה לפי מחוזות ונפות בישראל.
אסתמה היא מחלה כרונית שכיחה בילדים ובמבוגרים. ההערכה היא כי 5-15% מהילדים סובלים מהמחלה. בשנים האחרונות מדווח על ירידה כללית בתחלואה באסתמה במדינות מפותחות, בעיקר בילדים. כמו-כן, חל שיפור משמעותי בטיפול התרופתי במחלה ולכן צפויה לחול ירידה בשיעורי האשפוז כתוצאה מהמחלה.
משרד הבריאות: גורמים שונים יכולים להשפיע על שיעורי האשפוז
החוקרים עקבו אחר כלל האשפוזים עקב אסתמה בישראל בילדים מכל בתי חולים שאושפזו לפחות למשך שני לילות. על פי תוצאות המחקר עולה כי שיעור אשפוז עקב אסתמה בילדים הנמוך ביותר הוא במחוז ירושלים. במחוז חיפה שיעורי האשפוז כתוצאה מאסתמה, גבוהים יחסית לשאר המחוזות.
עוד מצאו החוקרים שקיימת בולטות במיוחד לאשפוז בעקבות אסתמה בנפות חיפה, כנרת וגולן. שיעור האשפוז בנפת כנרת הוא פי 4.13 מהממוצע הארצי, בנפת גולן פי 2.12 מהממוצע הארצי ובנפת חיפה פי 2.32 מהממוצע הארצי.
מסקנת המחקר הייתה שבמחוז חיפה שיעורי אשפוז גבוהים בכל קבוצות הגיל ולאורך כל השנים. לאחר תקנון לגיל, מין ושנת האשפוז שיעורי האשפוז בנפת חיפה גבוהים מהממוצע הארצי. גם שיעורי האשפוז בנפות כנרת וגולן גבוהים מהממוצע הארצי.
במשרד הבריאות טוענים שקיימים גורמים שונים שיכולים להשפיע על שיעורי האשפוז כתוצאה מאסתמה כולל גורמים הקשורים למערכת הרפואית כגון נגישותם ואיכותם של שירותי הבריאות בקהילה.
לאור העובדה שעודף אשפוזים בנפת חיפה הוא עקבי, מתאים למחקרים קודמים ולידע הקיים בספרות העולמית, ניתן לקבוע כי לגורמים הסביבתיים המאפיינים אזור גאוגרפי, יש תרומה לעודף האשפוזים בנפת חיפה.
לגבי הנפות כנרת וגולן בנוסף לפוטנציאל הגורמים הסביבתיים שאינם ידועים כיום, ייתכנו גם השפעות של מיעוט יחסי במומחים בטיפול במחלות של דרכי הנשימה בילדים. במשרד הבריאות טוענים שלאור הממצאים יש חשיבות בהמשך המעקב בקרב הילדים.
"הממצאים מחייבים בחינה מעמיקה"
סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן: "הנתונים מוכיחים שוב כי המצב הסביבתי באזור חיפה לוקה בחסר ודורש תיקון וכי יש סכנה להשפעה שלילית לבריאות תושבי חיפה והסביבה. גורמי המקצוע במשרד הבריאות מתריעים על כך מזה זמן רב ופועלים למיגור התופעה, אך נדרשת פעולה ממשית של כלל הגורמים הנוגעים בדבר, בהם התגייסות מצד עיריית חיפה, משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה שביחד עם משרד הבריאות יאכפו את הנהלים כדי למנוע פגיעה בבריאות תושבי חיפה".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "הממצאים הראשוניים שהובאו בפנינו מחייבים אותנו, יחד עם שותפינו בממשלה, לבחינה מעמיקה של הנתונים, לצד שדרוג מערך ניטור המזהמים במדינה, על מנת שנוכל לקבל תמונה מלאה. תושבי חיפה, כמו יתר תושבי המדינה, זכאים לממש את זכותם לבריאות ועלינו כממשלה מוטלת החובה לנקוט באמצעים הנדרשים להבטיח זאת".
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הוסיף: "המספרים מצביעים על מתאם ברור. עודף התחלואה באסתמה בנפת חיפה גבוה מהממוצע הארצי לאורך שנים רבות ונמשך עד שנת 2015. אנו יודעים כי התקפי אסתמה קשורים בין היתר בזיהום אוויר. המחקר זה מצטרף למחקרים רבים אחרים המצביעים על הקשר כאמור. אנחנו מחויבים לפעול יחד עם משרדי הממשלה האחרים הנוגעים בדבר לשיפור המצב".