אוסטרליה הכירה במערב ירושלים כבירת ישראל
לא מעביר בינתיים את השגרירות, מכיר רק במערב העיר: ראש ממשלת אוסטרליה הודיע כי ארצו אמנם מכירה רשמית במערב ירושלים כבירה, אך "השגרירות תועבר רק כשהדבר יהיה מעשי". לדבריו, אוסטרליה תכיר במזרח ירושלים כבירת מדינה פלסטינית עתידית - אך רק לאחר השגת הסכם שלום
ההצהרה שצפויה להרגיז את הפלסטינים - ולא לספק את הישראלים: ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, הודיע הבוקר (שבת) כי ארצו מכירה במערב ירושלים כבירתה של ישראל. זאת, חודשיים לאחר שאמר כי הוא שוקל את המהלך - אם כי אז לא צוין שההכרה תהיה במערב העיר בלבד.
למרות ההודעה, מוריסון ציין כי השגרירות האוסטרלית לא תעבור לבירה באופן מיידי. לדבריו, בכוונת אוסטרליה להכיר גם במזרח ירושלים כבירתה של מדינה פלסטינית עתידית - אך רק לאחר שיושג הסכם בין ישראל לפלסטינים במסגרת פתרון "שתי המדינות".
"אוסטרליה כעת מכירה במערב ירושלים, שמשמשת כמקום מושבה של הכנסת ומוסדות רבים של הממשלה, כבירתה של ישראל", אמר מוריסון לכתבים בסידני. "נעביר את השגרירות למערב ירושלים כשהדבר יהיה מעשי", הוא הוסיף. על אף שהשגרירות לא תועבר כעת למערב הבירה, מוריסון אמר כי אוסטרליה תקים בה משרדי ביטחון ומסחר ותחל בתהליך בחינת אתר עתידי לשגרירות.
מוריסון הדגיש כי ארצו נשארת מחויבת לפתרון שתי המדינות - וכי ההחלטה מכבדת את המחויבות הזו ואת ההחלטות הרלוונטיות של מועצת הביטחון של האו"ם. "במסגרת הכרתנו במחויבות לפתרון שתי המדינות, ממשלת אוסטרליה החליטה להכיר בשאיפות העם הפלסטיני למדינה עתידית עם מזרח ירושלים כבירתה", ציין בדבריו.
אזהרה למטיילים באינדונזיה
לקראת ההכרזה הבוקר, משרד החוץ האוסטרלי הזהיר אתמול את אזרחי המדינה שמבקרים באינדונזיה - המדינה המוסלמית הגדולה בעולם - וקרא להם להיות ערניים. המשרד פנה למטיילים המתכננים לבקר בבאלי ובאתרים טרופיים נוספים וביקש מהם "לפעול בזהירות רבה".
המהלך הצפוי הוביל גם לעימות דיפלומטי בין אוסטרליה למלזיה, אף היא מדינה בעלת רוב מוסלמי, לאחר שראש הממשלה המלזי מאהאטיר מוחמד אמר כי העברת השגרירות עלולה להגביר את הטרור באזור. שר האוצר האוסטרלי, ג'וש פריידנברג, תקף את דבריו וכינה אותם אנטישמיים. "קנברה תשמור לעצמה את הזכות לקבל החלטות לבד", אמר אז.
כאמור, מוריסון הצהיר כבר בחודש אוקטובר האחרון כי הוא שוקל את המהלך. בעקבות דבריו אז, ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עימו והודה לו. כמו כן, נמסר אז מלשכת ראש הממשלה כי "השניים שוחחו על צעדים להמשך חיזוק הקשרים בין המדינות".
מוריסון ציין כי מי שהשפיע עליו לשקול את שאלת ירושלים הוא דייב שארמה, לשעבר שגריר אוסטרליה בישראל, שמתמודד על מושב בפרלמנט האוסטרלי מטעם המפלגה הליברלית במחוז וונוורט' - שבו 12 אחוזים מהמצביעים הם יהודים - במקומו של ראש הממשלה לשעבר מלקולם טרנבול. עם זאת, מוריסון הכחיש דיווחים שלפיהם להכרזה שלו בנושא יש קשר לשיקולים פוליטיים - טענה שהועלתה עקב העובדה שבמדינה ייערכו בחירות כלליות בשנה הבאה.
"הבחינה של עמדת אוסטרליה בנושא מצביעה על שינוי בחשיבה שלנו כממשלה", אמר מוריסון - וציין כי ימשיך להיות מחויב לפתרון שתי המדינות. עוד הודיע אז מוריסון כי ממשלתו תבחן האם לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן לאחר פרישתו של הנשיא טראמפ מההסכם.
"יש כמובן שאלות קיומיות עבור מדינות כמו ישראל, ואני רוצה לבחון את עמדתנו בנושא הזה ולעשות את זה בצורה שיטתית. אנו שותפים לדאגה אמיתית על יכולתה של איראן לפגוע ביציבות במזרח התיכון במיוחד בכל מה שנוגע לבעלת בריתנו ישראל".
מוריסון מונה לתפקיד ראש הממשלה בחודש אוגוסט האחרון, לאחר שהמפלגה הליברלית הדיחה את ראש הממשלה הקודם מלקולם טרנבול וחבריה בחרו בשר האוצר דאז מוריסון לרשת את מקומו. מוריסון בן ה-50 הוא ראש הממשלה השישי באוסטרליה תוך פחות מעשר שנים. תחת קודמו בתפקיד, הודיעה רק ביוני האחרון אוסטרליה כי לא תעביר את השגרירות לבירה.