העולם משאיר את הסכם האקלים בחיים
בתום שיחות מרתוניות הצליחו קרוב ל-200 מדינות לנסח מתווה ליישום הסכם פריז, שהתערער אחרי פרישת ארה"ב: "אפשר להיות גאים". ארגונים סביבתיים טוענים שהמתווה אינו שאפתני, ולא מגן על המדינות הנחשלות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בתום שבועיים של דיונים ארוכים בעיר קטוביץ' בפולין הצליחו נציגי המדינות להסכים על מתווה מפורט יותר של ההסכם מ-2015. הסכם האקלים נועד להגביל את ההתחממות לפחות משתי מעלות – בהשוואה לתקופה הקדם תעשייתית.
"לא קל להסכים בנושא ספציפי וטכני כל כך", אמר נשיא הוועידה בפולין, מיכאל קורטיקה, ששיבח את השרים והדיפלומטים שהשתתפו בשיחות על המתווה החדש: "עשיתם יחד אלף צעדים קטנים. אתם יכולים להיות גאים בעצמכם". נציגי המדינות הצטרפו לקורטיקה על הבמה, צחקו וחיבקו זה את זה – סימנים של הקלה אחרי השיחות המרתוניות המתישות.
לפני שהשיחות התחילו העריכו רבים שהשיחות לא יהיו רציניות מספיק. האחדות שהפגין העולם בשיחות בפריז התפוגגה, כשדונלד טראמפ הודיע שארה"ב פורשת מההסכם. בכל זאת הצליחו נציגי המדינות להתגבר על הפערים ולנסח "ספר חוקים".
המתווה החדש דורש מכל מדינה לעמוד בהתחייבויות שנקבעו בפריז. בין השאר עוסק המסמך בדרכים שבהן מדינות יעקבו אחר הפעילות שלהן להפחית את פליטת גזי החממה, ובדרכים שלהן לדווח על ההתקדמות בנושא. "זאת הייתה דרך ארוכה. עשינו כמיטב יכולתנו כדי לא להשאיר אף אחד מאחור", אמר קורטיקה בדברי הסיכום.
ארגונים סביבתיים אומרים שהמתווה החדש בקטוביץ' אינו אמיץ מספיק כדי לשמור על מדינות שסובלות משיטפונות, בצורות ומזג אוויר קיצוני שרק מחריף בגלל השינויים האקלימיים. "אנחנו ממשיכים לראות מחלוקת בלתי אחראית בין מדינות איים פגיעות ומדינות נחשלות לאלו שעוצרות את פעילות האקלים או שבצורה לא מוסרית לא פועלות מהר מספיק", אמרו בארגון גרינפיס.