שתף קטע נבחר

25 דברים פשוטים שאתם יכולים לעשות לחורף בלי מחלות

הוא אמנם מתעתע, וברוב הימים אין עדיין הצדקה ללבוש את המעיל החדש והמהמם שקנינו רק לכבודו, אבל החורף כאן, ואפשר לעבור אותו בשלום

הנה העצות שאספנו מרחל שבי, הומיאופתית קלאסית ועורכת כתב העת של האגודה הישראלית להומיאופתיה, מד"ר פארס סאלמה, מומחה לרפואת עור ומין בלאומית שירותי בריאות, מאחמד אגבאריה, מאמן כושר ופיזיותרפיסט במחוז מרכז בלאומית שירותי בריאות, מהדיאטנית שירי נקש, מד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית, מהדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית, מד"ר מיקי שטיין, מומחה לרפואת ילדים בשירותי בריאות כללית, מהדיאטנית מיכל סוקמן ממכבי שירותי בריאות ומד"ר עדי צוונג, מנהלת אגף הרפואה במכבי טבעי:

 

1. אוורור נכון ומושכל

 כשהבית אטום, רמת החמצן באוויר יורדת, הנגיפים נפלטים לחלל אך אינם מתפזרים והסיכון לחלות עולה. לכן חשוב לאוורר ולשמור על תחלופת אוויר קבועה ועם זאת, לא להגיע לאובדן חום מוגזם. בחללים עמוסים, או בחללים שלא קל לאוורר, אפשר להיעזר בשמן אתרי של אקליפטוס: למשל, להציב מבער עם כמה טיפות מהשמן או לזלף אותו ישירות לנרות תה עגולים.

  

2. שמירה על היגיינה למניעת הידבקות במחלות חורף

השמירה על היגיינה חשובה במניעת הידבקות, אך התכשירים מבוססי האלכוהול אינם בריאים בשימוש תכוף ומוטב לא להשתמש בהם אם לא מדובר בנסיבות של תנאי שטח. לכן, לשם איזון העור לאחר נטילת ידיים תכופה (ומומלצת), אפשר להשתמש בקרם שאינו מכיל שמן מינרלי.

 

שמירה על לחות העור. קרם ידיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמירה על לחות העור. קרם ידיים(צילום: shutterstock)

 

3. שמירה על השפתיים

עור השפתיים הוא עדין ונזקי מזג האוויר ניכרים בו במהירות. זה הזמן להתגבר על הנטייה ללקק את השפתיים בניסיון ללחלח אותן, בטח לא לעיתים קרובות. חשוב גם לא למרוח שפתונים המכילים שמן מינרלי. אם התמכרתם לשפתונים שלכאורה מעניקים לחות, מוטב להיגמל ולצאת מהלופ. כן, וזלין הוא נגזרת טהורה של נפט והוא נספג אל הגוף. כחלופה טבעית וטובה אפשר להשתמש בוויטמין E.

  

4. הקפדה על שתייה מרובה

המים חשובים לוויסות הטמפרטורה של הגוף, וטמפרטורה נמוכה מעלה את דרישות הנוזלים של הגוף בדיוק כמו טמפרטורה גבוהה. מה עוד שאוויר מחומם ויבש, הנוצר מחימום באמצעות מפזרי חום ומזגנים, עלול לגרום לעור לאבד מים באידוי. קשה לכם עם מים בחורף? מומלצות במיוחד הן חליטות של צמחים מחממים כמו קינמון, ציפורן וג'ינג'ר, המגינים על מערכת החיסון.

  

5. העשרת התזונה בירקות כתומים המכילים שפע של בטא־קרוטן

זהו בסיס לייצור ויטמין A, התומך במערכת החיסון. כן חשוב להעשיר את המזון בשום טרי, המכיל שפע של חומרים אנטי־בקטריאליים. הוסיפו גם שורש כורכום (עדיפות לשורש הטרי) וכן, אל תשכחו גם בצל כתוש - בין אם באוכל, או בין אם עטוף בבד גאזה ובמרחק של כמטר, אם יש סביבכם מצוננים. התרכובות שהוא מכיל גורמות לו להיות נוגד חמצון ודוחה חיידקים הסופח חומרים לא רצויים. הבצל הוא גם מרכיב חיוני בהכנת שיקוי פלא להחלמה מגרון כואב: בצל כתוש עם כף דבש שמושרה מספר שעות.

 

כורכום. נוגד חמצון ודוחה חיידקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כורכום. נוגד חמצון ודוחה חיידקים(צילום: shutterstock)

  

6. צמצום צריכת מזונות הנחשבים למעוררי ליחה ולא בריאים

כמו סוכר, קמח לבן ומוצרי חלב. אפשר לשקול חלופות צמחיות לחלב. מבחינת דגנים, זה הזמן להכיר את האמרנט: גרגיריו קטנים והוא יסמיך כל דייסה ומרק ויעשיר את התפריט בסיבים, בוויטמינים, במינרלים וגם בחלבון.

  

7. ויטמין C

לצד צריכה אפשרית של תוסף אבץ (50 מ"ג בממוצע ליום), ויטמין C הוא תוספת ראויה נוספת, וכידוע הוא זמין במגוון פירות וירקות, שגם מעניקים לנו יתרונות נוספים כמו סיבים תזונתיים. עם זאת, זכרו כי הוויטמין החשוב הזה נהרס במגע עם האוויר ובחימום, לכן את הדברים הבאים מוטב לאכול כשהם טריים ובסמוך לזמן החיתוך או הסחיטה: גמבה (וגם פלפל צהוב), קיווי, קייל, ברוקולי וכרובית, תות (מוטב ביו ואם אפשר אזי גם אורגני) ופירות הדר כמובן. ככל שמתפתח מצב אקוטי של מחלה, יש לשקול מַעבר לתוסף איכותי של ויטמין C, כלומר, כזה שלא מופק מעמילן תירס אלא מפקעות של פירות יער או ורדים.

  

תפוזים. עמוס בוויטמין C (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תפוזים. עמוס בוויטמין C(צילום: shutterstock)

 

8. לחות ועוד לחות

לרוב, הקרמים והתחליבים שעבדו יפה בקיץ ובאביב נעשים יעילים פחות בחורף, בשל איבוד הנוזלים המוגבר. לכן חשוב לבחור תכשירי לחות לעור על בסיס שומני ולא מימי, המונעים פיזית את איבוד הלחות. כן אפשר להיעזר בחומרים מחדירי לחות המכילים גליצרין, סורביטול וחומצות אלפא הידרוקסיות.

  

9. פחות מקלחות

המים במקלחת מייבשים את העור כיוון שהם מסירים את שמניו הטבעיים ומגבירים את איבוד הלחות. אז לא יותר משתי מקלחות ביום, ולא במים לוהטים - שאף הם מגבירים את איבוד הלחות החיונית לנו כל כך. וכשאתם מתנגבים - בטפיחות ולא בניגוב או בשפשוף. לטובת שלמות העור.

  

10. אימונים גם בחורף

אבל בתשומת לב לטמפרטורת הגוף. זה אומר שכדאי להתחיל את האימון בחמש־עשר דקות חימום (הליכה במקום, עלייה על קצות האצבעות, הפעלת הידיים) ולהמשיך בתרגילים שונים שאפשר לבצע בבית (כולל הליכה ו/או ריצה במקום, קפיצות חבל, שכיבות סמיכה, כריעות וכו').

  

אפשרות נוספת היא לעלות ולרדת במדרגות הבניין תוך שמירה על אפקט ההתנשפות - עלייה בקצב של קומה ואחריה עוד קומה וירידה, ואז עליית שתי קומות וירידת קומה אחת, עד הגעה לעליית שלוש קומות וירידת קומה אחת. רק ודאו מראש שהמדרגות יבשות. מעדיפים להתאמן בחוץ? שמרו על חום האוזניים, האף והידיים בעזרת כובע גרב ייעודי, כפפות וגרביים עבים, והקפידו על בגדי אימון זוהרים בשעות החשכה. בתום הפעילות - חשוב לבצע תרגילי מתיחות ושחרור לשרירים.

  

11. אכילת מזון חם

פשוט כי הוא מחמם את הגוף, מרגיע ומשביע. החורף הוא עונתם של הפשטידות, המרקים, תבשילי הקדרה והירקות הצלויים. אפשר ומומלץ להכין אותם בתוספת מעט שמן זית ולשלבם באכילת מוצרי חלב ובשר דלי שומן.

 

כדאי לאכול מאכלים חמים. חורף בריא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי לאכול מאכלים חמים. חורף בריא(צילום: shutterstock)

  

12. איכלו קטניות ודגנים מלאים

הם מכילים חלבון, ויטמינים, מינרלים וסיבים התורמים לתחושת השובע, שנוטה להיות חמקמקה כשקר. לכן כדאי שהתזונה תתבסס על פחמימות מורכבות כמו בטטות, כוסמת, קינואה, בורגול, אורז מלא, שעועית ועדשים - כולם מתאימים לתבשילים חמים ומנחמים. אפשר ליהנות גם מקטניות קלויות, נשנוש טעים, משביע ומזין - נסו למשל גרגירי חומוס, אפונה יבשה או פולי סויה קלויים וזכרו כי 3/4 כוס קטניות = פרוסת לחם, אז במתינות.

  

13. לא להזניח את הפירות

הם מייצרים תחושת קור, לכן רבים מאיתנו נוטים לוותר עליהם, וחבל. אפשר לסדר את הפירות בקערה נאה מחוץ למקרר כדי להבטיח שיהיו בטמפרטורת החדר (הדבר נכון גם לירקות שירכיבו את הסלט ויהיו נעימים יותר בטמפרטורת החדר בימים הקרים), להכין מהם לפתן, או לאפות אותם וליהנות מחטיף מתוק ובריא.

  

14. אל תיתנו לסטרס להחליש אתכם

הלחץ הנפשי מסתמן כאויב המושבע של מערכת החיסון. כיוון שבחורף היא עלולה להיות רגישה במיוחד, כדאי לאמץ דרכים להפגת הלחץ, כמו יוגה, מדיטציה, מיינדפולנס, שהייה בטבע ואפילו סתם טיול באוויר הצלול.

  

15. משחקי יצירה

יעזרו גם להעביר את הזמן בימים גשומים וגם לחזק את קשרי המשפחה, כשזו כוללת ילדים קטנים. אפשר לקשט קופסאות ריקות במדבקות ובצבעי גואש, ללוש בצק וליצור צורות, להכין קולאז'ים מגזרי עיתון, ליצור תמונות בהדבקת עדשים, אורז ושעועית, לצייר עם ובלי שבלונות, להכין תיאטרון בובות, ליצור דמויות למקרר, לשחק כדורגל בפלסטלינה ועוד.

  

16. מזווה חורפי

בחורף כדאי שיהיו במקפיא ירקות אהובים כמו שעועית ירוקה או צהובה, כרובית, גזר, לבבות ארטישוק וכו'. הם משמרים כמעט את כל הערכים התזונתיים של הירקות הטריים ויכולים בקלות ובמהירות להפוך לתוספת מזינה לפשטידה או למרק. כך גם בנוגע לעשבי תיבול קפואים.

  

17. דייסה מזינה

כשקר בחוץ ומתחשק פינוק חמים ומזין, מומלץ להכין דייסה משיבולת שועל, מכוסמת, או מזרעי פשתן ומעט חלב או חלב שקדים, לתבל בקינמון ולהתענג. הדייסה יכולה להיות ארוחת בוקר מחממת ומשביעה, שתפחית את הצורך בנשנושים אחריה.

  

18. זמן החציל

אבל לא רק. החציל עשיר בפיגמנטים סגולים שהם נוגדי חמצון חזקים וכן בוויטמינים התורמים לשמירה על המערכת החיסונית. כמוהו גם הסלק, שמכיל ברזל בכמות נאה וכך תורם לתפקוד יעיל של מערכת העיכול ועשוי להקל במקרים של עצירות, בעקבות צריכת ארוחות כבדות יותר. ירקות נוספים שכדאי לצרוך בעונה הקרה: כרובית (היא עשירה בוויטמין C), דלעת וגזר (הם עשירים בבטא־קרוטן החיוני לאיזון ריריות מערכת הנשימה ולשמירה על בריאות העור), ופלפלים (שיתרמו את חלקם לצריכת ויטמין C).

 

חיסון (צילום: shutterstock)
הקפידו על החיסונים המתאימים לעונה(צילום: shutterstock)

  

19. הקפדה על חיסונים

בדגש על החיסון נגד שפעת והחיסון נגד דלקת ריאות, וכשמדובר בתינוקות ובפעוטות - גם החיסון נגד נגיף הרוטה, הגורם לשלשולים שעלולים להיות מסוכנים גם בחורף.

  

20. שינה מספקת

כלומר שבע שעות שינה לפחות בלילה למבוגרים, ולילדים – לא פחות משמונה שעות.

  

21. שמש

חשיפה לשמש מבטיחה שמירה על רמת ויטמין D נאותה. כיוון שבחורף היא זמינה פחות, כדאי לשקול נטילת תוסף, שכן מדובר בוויטמין חיוני לשמירה על עצמות הגוף. אבל כשהשמש מפציעה - צאו אליה.

 

צאו לשמש גם בחורף. אבל אל תשכחו להגן על העור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צאו לשמש גם בחורף. אבל אל תשכחו להגן על העור(צילום: shutterstock)

  

22. הישמרו מפגיעת קור (היפותרמיה)

חשיפה לקור עלולה לפגוע בבריאות ולסכן חיים, לכן חשוב להקפיד על חימום מתאים (22־24 מעלות), לשמור על לחות האוויר (למשל, בעזרת מכשיר אדים), להתלבש בכמה שכבות בכל יציאה החוצה, לצרוך שתייה חמה ומזון חם ולהקפיד על תנועה, המעלה את חום הגוף ומגבירה את זרימת הדם.

  

23. רפואה מונעת

ההומיאופתיה הקלאסית מעניקה פתרון מאזן למערכות הגוף והנפש ועשויה להועיל לשם חיזוק מתמשך של מערכת החיסון בחורף. הכלי הטיפולי הוא מינון מיוחד של חומרים טבעיים הניתנים בהתאמה אישית ומקיפה, באמצעות טיפות או כדורונים.

  

24. היזהרו מאלכוהול

שתיית אלכוהול מובילה להרחבת כלי הדם ומייצרת תחושה פיקטיבית של חימום הגוף, אולם בפועל היא מובילה לאובדן חום לסביבה. החלטתם לשתות מעט בכל זאת? העדיפו יין אדום יבש, שכן הוא מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון.

  

25. שתו צ'אי טבעוני בריא

כוס צ'אי תתרום לחימום מערכת העיכול, לחיזוק מערכת החיסון ולהשבת אנרגיות אבודות. הרתיחו בסיר ליטר מים, שני מסמרי ציפורן כתושים, שלושה תרמילי הל כתושים, חצי כפית קינמון, חצי כפית אבקת ג'ינג'ר (או שתי פרוסות שורש ג'ינג'ר), ואם אתם נועזים גם פלפל שחור גרוס. אחרי הרתיחה, בשלו כעשרים דקות על אש בינונית ושתו להנאתכם.

 

 

ומה קורה למערכת החיסון בחורף?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להיות בריאים בחורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים