נותנים יד: מועדוני הכדוריד למען הקהילה
בענף הכדוריד בארץ מקיימים שגרה קבועה של אימונים ומשחקים, אבל בין העשייה המקצועית, יש קבוצות, כמו מכבי ראשון לציון ו"מ.כ. באר שבע", שמשלבות גם שגרה של פעילות בתוך ועבור הקהילה - ויש לה ערך שהוא מעבר לנתינה
בשיתוף הטוטו
"העשייה שלנו בשכונות היא העשייה הכי גדולה בעצם לקהילה. השחקנים שלנו יודעים מה זה לקבל וכמה זה חשוב. לרובם היו התמודדויות קשות בחיים והקבוצות שלנו נותנות להם ערך ורצון להצליח, שאפתנות ורצון לנצח. אנחנו נותנים מסגרת ותחושה של בית וזה חשוב מאד, בעיקר למתבגרים.
"לדעתי, דווקא היום, ספורט בחיי הילדים חשוב מאי פעם. זה נותן כלים להצלחה בחיים". כך אומר רוני טסלר, יו"ר מועדון הכדוריד הוותיק של העיר באר שבע, "מ.כ. באר שבע", שבילה את מהלך חג חנוכה האחרון עם שחקני ותלמידי המועדון בבית החולים סורוקה, שם הדליקו נרות וחילקו סופגניות ומתנות לילדים המאושפזים. בפסח, אגב, הם תמיד יוצרים למבצעי אריזה וחלוקה של חבילות לחג למשפחות הנזקקות.
ליגת ווינר של הטוטו בכדוריד פעילה למען הקהילה באופן שחושף את הקהל לספורט הזה ויוצר קשר בלתי אמצעי. במסגרת הפעילות מתקיימת פעילות קבועה של נתינה לקהילה ולא פחות מזה, משלבת את הקהילה בתוך הקבוצות ואפילו משנה חיים של ילדים ונותנת להם כלים לחיים. התפיסה הספורטיבית של חתירה למצוינות, השאיפה לניצחון, ההתמדה וההקרבה חודרות לאותם מפגשים ומשאירה עקבות בשטח, שאינו זוכה תמיד ליחס אחר של ממסדר כלשהו.
"הנתינה לקהילה היא חלק וממיתוג הקבוצה במרקם העירוני. היא יוצרת הזדהות עם דמויות לחיקוי ודוגמה נתינה", מסכם טסלר.
החינוך לנתינה מתחיל בקבוצה
גם במכבי ראשון לציון, קבוצה גדולה ומושרשת בעיר שנחשבת למעצמת כדוריד, רואים בהתנדבות ובפעילות למען הקהילה ערך עליון. במועדון יש קבוצת בוגרים, אבל גם 15 קבוצות של בנות ובנים וכ-500 שחקנים פעילים באופן שוטף, שמעורבים ותורמים לקהילה.
"זה חלק מהקוד הגנטי שלנו במועדון", אומר אורי קליסקי, מנכ"ל מכבי ראשון לציון בכדוריד. "מאז שנכנסתי לתפקיד, לפני 3 שנים, היה לי ברור שערכים הם חלק מהותי של המועדון. אנחנו פועלים בקהילה כבר שנים וזה חלק מהערכים שאנחנו מנחילים כאן".
הקבוצה פועלת בקהילה כבר שנים ורק השנה הייתה פעילה בכמה תחומים ומקומות; ביום הראשון ללימודים התפזרו שחקני ושחקניות הקבוצות הבוגרות ברחבי העיר ושימשו כמשמרות הזה"ב (זהירות בדרכים) במעברי החציה, עבור התלמידים, ליד בתי הספר וגם בשיעורים על זהירות בדרכים בבתי הספר עצמם.
לא חלף שבוע ואנשי המועדון חברו לעמותת "בית החסד" משכונת רמת אליהו בעיר ועזרו באריזת חבילות מזון לנזקקים לקראת ראש השנה.
כמה ימים לאחר מכן, בימים שלפני ראש השנה, חילקו ילדות מקבוצות המועדון תפוח בדבש לחיילים בתחנות הרכבת בעיר ומאוחר יותר חילקו שחקני המועדון מתנות לילדים מאושפזים ב"קפלן" והפעילות הזו ממשיכה ותמשיך לאורך כל השנה.
"במסגרת שיתוף פעולה עם עמותת 'גדולים מהחיים' ביקר אצלנו ילד חולה, שעבר ניתוח קשה. התברר שהוא מאד אוהב כדוריד", מספר קליסקי. "אירחנו אותו במשחק והוא קיבל אירוח VIP, על המגרש ובחדרי ההלבשה. הייתה שמחה גדולה במועדון כשהוא התארח."
פעילות נוספת התקיימה לפני כחודשיים, ביום מניעת האלימות. במועדון העבירו באותו יום הדרכות בנושא לכל השחקים בקבוצות – בוגרים, נערים וילדים – והחתימו אותם על אמנה מחייבת בנושא. "האלימות היא בעיה חברתית כוללת, שאנחנו מנסים להנחיל לילדים כדי שיעבירו לסביבה שלהם – בבית הספר, במשפחה ובכלל", אומר קליסקי. "החשיבה הקהילתית היא חלק מה-DNA של הקבוצה, כמו שגרת האימונים. זה חשוב לנו. אפילו בין הספונסרים שלנו יש מי שמוותר על פרסום ושמחים להתגייס ולתרום, בתנאי שנמשיך בתרומה לקהילה".
"כל שחקן שלנו יודע שזה חלק מהתכנית השנתית שלנו, שזה חלק מאתנו. אנחנו עושים הכל כדי להכניס את הפעילויות בתקופות פחות עמוסות כדי לשלב את זה כחלק מפעילויות במועדון. אין לנו עניין לשחוק את השחקנים אלא לרתום אותם", הוא אומר ומוסיף: "זו עיר גדולה ורוב המקומות בעיר משתפים אתנו פעולה.
יש למועדון גם תכניות לעתיד: "בהמשך השנה נשתף פעולה עם עמותת 'ניצני ראשון' ונעשה שיתופי פעולה עם עמותת 'אור ירוק' ועם פנימיות בעיר. יש לנו שני אנשי צוות שזה תפקידם במועדון", מפרט קליסקי.
"אנחנו לא מסתפקים רק בפעילות בחוץ וגם בבית אנחנו משלבים פעילויות בין קבוצות הנוער והבוגרים כי החינוך מתחיל בבית".
בשיתוף הטוטו