שתף קטע נבחר

הוראת הרופא: חוויות משותפות נגד בדידות

לאחר שבבריטניה מונתה שרה "לענייני בדידות", משיק המשרד רפורמה ראשונה במטרה לעודד את הסובלים מבדידות לבוא במגע עם אנשים, להתקרב וליצור חברויות חדשות. נגה גולדבך, מנהלת שיווק בחברה העוסקת במתנות חווייתיות: "התנסות חווייתית נתפסת בעיני רבים כמספקת הרבה יותר, וכבעלת ערך מתמשך, לא רק משום שהיא מאפשרת מגע עם אנשים אחרים, אלא גם משום שהיא יוצרת זיכרון שנשאר וגם נשמר"

"אני רושם לך שיעור ריקוד פעם בחודש. ועוד סדנה לבישול פעם בשבוע. הדוור המקומי יערוך אצלך ביקור אחת לכמה ימים" - אם אתם סובלים מבדידות ומתגוררים באנגליה, יתכן שזה מה שתשמעו בקרוב מהרופא שלכם.

 

בריטניה, סנונית ראשונה בעולם בנושא זה, מינתה "שרה לענייני בדידות" כדי להתמודד עם מה שראש הממשלה תרזה מיי כינתה כ"מציאות העצובה של החיים המודרניים". המשרד החדש מפעיל רפורמה חדשה יוצאת דופן, בהשקעה של מיליוני ליש"ט.

 

במסגרתה, רופאים משירותי הבריאות הלאומיים (ה-NHS) יוכלו לרשום "רצפטים" לשיעורי ריקוד, בישול, אמנות וספורט – במטרה לעודד את הסובלים מבדידות לבוא במגע עם אנשים, להתקרב וליצור חברויות חדשות.

 

תופעת הבדידות עלתה לכותרות בבריטניה לאחר שפורסם שיותר מ-9 מיליון תושבים בממלכה העידו בפני הצלב האדום הבריטי כי הם תמיד, או לרוב, בודדים. לפי ראש הממשלה מיי, שדיברה בתחילת השנה על הקמת המשרד החדש, "עבור הרבה יותר מדי אנשים, בדידות היא המציאות העצובה של החיים המודרניים.

 

אני רוצה להתמודד עם האתגר הזה עבור החברה שלנו ועבור כל אלה שפועלים להתמודדות עם בדידותם של הקשישים, של המטפלים, של אלו שאיבדו את יקיריהם – אנשים שאין להם עם מי לדבר או לשתף את מחשבותיהם וחוויותיהם".

 

ביפן מצאו פתרון יצירתי - כסא עם ידיים מחבקות נגד בדידות  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביפן מצאו פתרון יצירתי - כסא עם ידיים מחבקות נגד בדידות (צילום: AFP)

 

מנתונים שפורסמו באנגליה עם ההכרזה על הרפורמה החדשה, עולה כי מעל ל-200 אלף איש באנגליה לא ניהלו שיחה עם חבר או מכר זה למעלה מחודש. במסגרת הרפורמה החדשה, דוורים של ה-Royal Mail יבקרו בבתיהם של אנשים הידועים כבודדים או עריריים ורופאים יורשו לרשום מרשמים לפעילויות חברתיות שונות לאלו שיאובחנו כבודדים. הרפורמה תמומן בהשקעה ממשלתית של 1.8 מיליון ליש"ט מדי שנה, עד לשנת 2023.

 

העיקר שתעשו משהו ביחד

גם בישראל מדובר בתופעה רווחת בעידן שבו לכאורה 'כולנו מחוברים' – את מרבית הזמן אנו מעבירים מול מסכים, במערכות יחסים וירטואליות עם אנשים שלפעמים לא ראינו שנים. לכן, מנקודת המבט הזו, יש ברפורמה הבריטית הרבה היגיון והמסר שיוצא ממנה הוא: 'צאו לעשות משהו. תרקדו, תבשלו, תרוצו, העיקר שתעשו אותו ביחד עם אנשים נוספים, במחיצת קרובים או חברים'.

 

הענקת התנסות חווייתית - בין אם כמתנה ובין אם כ'מרשם רפואי' - כפי שנראה בקרוב בבריטניה, נתפסת בעיני רבים כמספקת הרבה יותר, וכבעלת ערך מתמשך רב יותר, לא רק משום שהיא מאפשרת מגע עם אנשים אחרים, אלא גם משום שהיא יוצרת זיכרון שנשאר וגם נשמר. זאת למשל, בשונה ממתנה פיזית כמו חולצה או נעליים שאנו מקבלים, משתמשים וזורקים בארון. החוויה והתחושה שהיא גורמת לנו נחקקת בזיכרון והאימפקט שלה נשאר גם אחרי שהחוויה נגמרת.

 

כדי לייצר חוויות לא חייבים להיות עשירים. מספיק להזמין לבילוי משותף כמו ארוחת בוקר או הצגה חבר רחוק, דודה בודדה שרואים רק בחגים וכן, גם את ההורים, לפעילות משותפת שתסב הנאה לשני הצדדים ותייצר זיכרונות חיוביים. כל שנדרש הוא לפנות זמן ביומן ולשלוח ליקרים לנו הזמנה לפעילות משותפת עם תמונה או ברכה אישית.

 

  • הכותבת היא מנהלת השיווק של פלטפורמת המתנות BUYME.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuterstock
"רופאים יורשו לרשום מרשמים לפעילויות חברתיות שונות לאלו שיאובחנו כבודדים"
צילום: shuterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים