בוונצואלה הקורסת גם טלפונים כבר לא עובדים
חברת התקשורת "קאנטב" הייתה המובילה בתחומה באמריקה הלטינית. ב-2007 היא הולאמה על ידי הנשיא צ'אבס, ומאז הפסיקה לתחזק את התשתיות. כיום היא מתקשה לממן את עצמה, והתקלות לא פוסקות. "היינו מנותקים ארבע שנים, קו טלפון הוא אחד הדברים שאנחנו הכי צריכים כאן"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המגדל שהוצב בשדה בחווה שלו, המשתרעת על פני כ-230 דונם, היה מכוסה צמחים מטפסים שהשתרשו על עמודיו. ביתן השמירה במקום ננטש לפני כמעט עשור, ואף עובד של "קאנטב" לא ביקר במקום בחודשים האחרונים. "במשך ארבע שנים היינו מנותקים. קו טלפון הוא אחד הדברים שאנחנו הכי צריכים כאן", אמר אנגולו בן ה-54.
בעשור שחלף מאז שהממשלה הלאימה את החברה בת ה-88, "קאנטב" צמצמה את ההשקעה בטכנולוגיה חדשה, עובדים מיומנים עזבו וגנבים בזזו את הציוד שלה. כך עולה ממסמכים פנימיים ומעדויות של עובדים בעבר ובהווה.
עסקים מתקשים לפעול אחרי שקווי טלפון רבים נותקו. ניתוק הקווים החריף את המשבר שנמשך זה חמש שנים, והביא לכיווץ כלכלתה של ונצואלה. אנשים מתקשים לקבל שירותי בריאות או להוציא דרכונים חדשים, משום שהם לא יכולים להירשם באינטרנט.
בשנה שעברה אמר נשיא "קאנטב" מנואל פרננדז כי החברה היא "כלי רב עוצמה", שמעניקה לאנשים גישה לשירותי טלקומוניקציה ובונה את המדינה הסוציאליסטית. הוא הוסיף כי השימוש באינטרנט במדינה גדל פי 4 מאז 2007.
עם זאת, החיבור לטלפונים סלולריים אינו אחיד בוונצואלה, ואנשים מדווחים על תקלות רבות בחיבור לרשת. הממשלה הטילה את האשמה על גורמים ימניים, שלטענתה מחבלים ברשת.
ברינס, האזור שבו נשיא ונצואלה לשעבר הוגו צ'אבס חי ולמד כנער, הוא אחד האזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהידרדרות השירות של חברת התקשורת הממשלתית. במקומות מסוימים, הכיסוי אבד לחלוטין.
עובדים בהווה ובעבר מספרים שרכבי שירות חלודים עומדים נטושים מחוץ למשרדים המקומיים של החברה, שכן הם אינם יכולים להרשות לעצמם צמיגים או מצברים חדשים. לדבריהם, אפילו המשרדים של "קאנטב" מנותקים לעתים קרובות מאינטרנט למשך ימים.
טכנאי "קאנטב" סיפר כי כבל נחושת באורך של יותר ממאה מטרים נגנב באחד הלילות בחודש שעבר, ובעקבות כך נותק השירות לשכונה שלמה. הוא הוסיף כי הגנבים נוהגים להמיס את הנחושת או אפילו למכור את הכבלים בחזרה לחברה.
כמעט 300 אלף תושבי ברינס תלויים כיום בקווי רשת שנבנו בשנים האחרונות על ידי חברות התקשורת הסיניות ZTE ו-וואווי. קו התקשורת של ZTE נחשב יקר כל כך שבאחד ממתחמי המגורים הוצב שומר של המיליציה הלאומית כדי להגן עליו מפני ונדליזם.
החברה הולאמה על ידי הנשיא צ'אבס ב-2007, כשפעל לחיזוק המהפכה הסוציאליסטית. מאז, אלפי משרות פנויות אוישו בצוותים לא מוסמכים. החברה הפסיקה לשדרג את השרתים שלה וגם תחזוקת רשת הסיבים האופטיים שלה הופסקה, מה שגרם להפרעות שירות תכופות יותר.
נשיא החברה פרננדז אמר בשנה שעברה כי לפני הלאמתה הייתה "קאנטב" נתונה לשליטה אליטיסטית של ארה"ב, שנטלה את רווחיה והשתמשה בהם בחו"ל במקום להשקיע אותם בוונצואלה.
על פי מדד "Speedtest", ונצואלה מדורגת בין חמש המדינות הגרועות ביותר בעולם במהירויות החיבור בטלפונים ניידים ובפס רחב.
"קאנטב" מפרסמת חלק מהנתונים הפיננסיים שלה, אך העתק מהנתונים החסויים לתקופה שבין ינואר-אוקטובר 2016 מראה שהחברה כבר לא יכולה לממן את עצמה. לפי אותם נתונים, לחברה חסרו כ-1.8 מיליון דולר כדי לעמוד ביעדי ההשקעה.
בין השנים 2016-2013 גדלו פי 4 משכורותיהם של 15 אלף עובדי החברה, בעקבות החלטת הממשלה להעלות את השכר כדי לפצות על האינפלציה.
משכורת ממוצעת בחברה כיום עומדת על פחות משמונה דולרים לחודש, ולעיתים קרובות היא משולמת באיחור. עובדי החברה סיפרו כי אנשים המתנגדים למפלגה הסוציאליסטית השלטת לא מקבלים קידום. "החברה קפאה בזמן", אמר חוזה מריה דה וויאנה, לשעבר יו"ר יחידת הטלפונים הניידים של "קאנטב".
שני מנהלים עם גישה לנתוני החברה, שהתפטרו בחודשים האחרונים, אמרו כי "קאנטב" הייתה צריכה לבקש מימון מהבנק המרכזי כדי לשלם לעובדיה. החברה סובלת גם מהתעקשות הממשלה לשמור על אגרה נמוכה, בשווי של פחות מדולר אחד לחודש.
"קאנטב" הייתה תלויה בהסכמים עם ZTE ו-וואווי לספק ציוד ועובדים, והחברות קיבלו תשלום בדולרים מהקרן המשותפת של ונצואלה וסין, תוכנית מימון דו-צדדית. במסגרת ההסכמים, "קאנטב" שולחת את עובדיה לסין כדי לקבל הכשרה.
הנשיא ניקולס מדורו פנה ל-ZTE כדי ליישם פרויקטים טכנולוגיים. לפני כחודש דווח על תפקידה של ZTE בפיתוח תעודת זהות חכמה חדשה. מתנגדיו של מדורו טוענים כי התעודה החכמה תשמש כלי לניטור האוכלוסייה ולהקצאת משאבים לאנשים שממשלתו רואה בהם נאמנים ביותר.
סו צ'ינגפנג, ראש יחידת ונצואלה של ZTE, טען שהחברה הסינית אינה הספקית הגדולה ביותר של "קאנטב" וכי היא לא קיבלה העדפה בחוזים. דובר וואווי סירב להתייחס לקשר של החברה עם "קאנטב".
גם באיגוד המקצועי של "קאנטב", התומך בממשלה, התלוננו על "הבעיות החמורות" בחברה. במכתב פרטי שנשלח בשנה שעברה לחברי האיגוד כתב יו"ר איגוד Fetratel, חוזה דוד מורה, כי "קאנטב" לא הצליחה להשיג ציוד חדש בשל מחסור במטבע חוץ. הוא הוסיף כי לחברה יש חובות גדולים מאוד לחברות הסיניות. "אלה שייבשו את החברה זוכים לחסינות מוחלטת", כתב מורה, והוסיף כי יש "אפס ביטחון" בהנהגה הנוכחית.