ראש נאס"א ספד לרונה רמון: "האומץ שלה מעניק השראה לדור החדש"
בסוכנות החלל האמריקנית ספדו לרונה רמון, שהלכה לעולמה אתמול והיא בת 54. ראש נאס"א כתב: "היא נותרה חברה של חלוצי החלל, ועודדה דיאלוג בינלאומי באמצעות כנסי החלל על-שם אילן רמון ותרמה למודעות עמוקה לאתגרים ולאומץ לבם של האסטרונאוטים"
ראש סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א), ג'ים בריידנסטין, ספד לרונה רמון - אלמנת האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון, שהלכה לעולמה אתמול (יום ב') והיא בת 54. בריידנסטין כתב: "האומץ שלה אל מול הטרגדיה שחוותה סייע להעניק השראה לדור חדש שמבוסס על מורשת בעלה, האסטרונאוט אילן רמון. נאס"א שולחת תנחומים מעומק הלב למשפחה ולעם ישראל".
בהודעה, שפרסם הלילה ראש נאס"א, נכתב עוד כי "נאס"א עצובה מאוד על פטירתה של רונה רמון ואנו שולחים את תנחומינו מעומק הלב למשפחה ולעם ישראל".
הוא הוסיף כי "במשך חייה, היא נותרה חברה של חלוצי החלל, ועודדה דיאלוג בינלאומי באמצעות כנסי החלל על-שם אילן רמון ותרמה למודעות עמוקה לאתגרים ולאומץ לבם של האסטרונאוטים. באמצעות קרן רמון, תימשך העבודה הזו של עידוד מנהיגי המחר להמשיך בגילויים מדעיים ובמחקר. נמשיך בדרכם של רונה ואילן בדרכנו לרקיע".
מאז אסון מעבורת החלל קולומביה נשארו בסוכנות החלל האמריקנית בקשר עם משפחת רמון וכשבנה של רונה, הטייס אסף רמון ז"ל, נהרג בהתרסקות מטוס F-16 הגיע נציג של נאס"א להלוויה. בפברואר 2016 סוכנות החלל האמריקנית השיבה לישראל שרידים של ניסוי "מיידקס" (Mediterranean Israeli Dust Experiment), שביצע אילן רמון על מעבורת החלל "קולומביה".
רונה רמון אמרה אז בטקס, שנערך בבית חיל האוויר בהרצליה: "הבנתי שהאסון הפרטי הוא לא רק שלי. נשארתי עם משקל כבד על הכתפיים. אילן השאיר אותנו עם לב פתוח, כולנו אהבנו והתרגשנו מהאדם שייצג אותנו בחלל. עם האסון נשארנו במין ואקום ואני לא רציתי שנזכור רק את הטרגדיה, אלא נזכור את האדם". בסיום דבריה, אמרה רמון: "אז השרידים האלה פה. אלו חפצים עם המון רגש, עשייה, ידע וסקרנות. צוות 'מיידקס' וצוות הקולומביה אהבו את הניסוי. הגאווה הגדולה היא שהניסוי ממשיך גם היום על-ידי סוכנויות החלל האחרות בתחנת החלל הבינלאומית. ואנחנו יכולים רק להתגאות".
רונה רמון פעלה במסגרת "קרן רמון" שאותה הקימה ב-2010 למען קידום פרויקטים חינוכיים ללימודי מדע. במסגרת שיתופי פעולה, שאותם יזמה עם משרד החינוך, משרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל הישראלית, יצרו תוכניות חינוכיות. בין התוכניות: "אולימפיאדת החינוך" ו"שבוע החלל" שהביאו לראשונה את העיסוק בחלל לתוכנית הלימודים, ושבמסגרתם התנסו אלפי תלמידים בלמידה עיונית ומעשית של התחום.
"היא הייתה זו שהכניסה את נושא החינוך לחלל למערכת החינוך", סיפרה ד"ר אביבה בריינר, המפקחת הראשית על לימודי החלל והטכנולוגיה במשרד החינוך.
"בתחילת הדרך חשבנו מה אפשר לעשות כדי לקרב את התלמידים לחלל. לפני רונה כמעט ולא היה עיסוק בנושא החלל במערכת החינוך, למעט בחינוך היסודי במסגרת לימודי כדור הארץ. אילן חשב שאחרי שיחזור מהחלל הוא יקדיש את עצמו למערכת החינוך. הוא רצה להיות זה שיביא את החלל לתלמידי ישראל. הוא רצה שתהיה פה עתודה למדעני חלל בישראל. רונה הרגישה שזו הצוואה שלו, ושהיא צריכה להמשיך את זה. זה מה שהיא עשתה".
גם במשרד המדע ובסוכנות החלל הישראלית ספדו לרונה רמון. בהודעת המשרד נכתב כי "רמון הייתה שותפה לדרך, שגרירת החינוך לחלל בישראל, אישה אצילית, אמיצה ומעוררת השראה". מנכ"ל משרד המדע ויו"ר קרן רמון הממשלתית רן בר שהכיר ועבד עם רונה רמון בעשור האחרון ספד לה: "היית לנו חברה, השראה, מודל לחיקוי, שותפה לחלום ולדרך. ידידות עמוקה שהחלה בטרגדיה של אילן, וצמחה לכדי פרויקט מרגש של קרן רמון הממשלתית. הקרן הממשלתית שהקמנו יחד בחזונך וביוזמתך ולאור מורשתו של אילן, קידמה פרויקטים חינוכיים בתחום החלל שנגעו באלפי ילדים, תמכו במחקרים שקידמו את תחום החלל בישראל וסייעו בהכשרה של הדור הצעיר בחלל. המורשת והתרומה שלך לחינוך המדעי יהדהדו עוד שנים ארוכות, והדור הצעיר שגידלת וטיפחת בתחום החלל בישראל ימשיך חזונך. נתגעגע. ליבנו עם המשפחה".
ארונה של רונה רמון יוצב ביום רביעי במרכז פרס לשלום ולחדשנות ביפו. הקהל הרחב יוכל לחלוק לה כבוד אחרון בין השעות 9:00-13:00. טקס האשכבה יתקיים באותו יום בשעה 16:00 בהשתתפות משפחה וחברים בלבד.