הבוקר - כאלף אסירים שוחררו: "לכל עבריין יש משפחה שתחזור לחיות בפחד"
האסירים, בהם גברים מכים ועברייני מין שפגעו בילדים, יצאו לחופשי עקב הצפיפות בבתי הסוהר - שבועות ואף חודשים לפני תום המאסר. "זה מעבר לחרדה, מרגישים כעס ומרמור", מספרת עובדת סוציאלית במקלט לנשים מוכות. "לכל עבריין יש משפחה שתחזור לחיות בפחד". אחד האסירים אמר: "טוב לעזוב את הכלא, לא נחזור לפה"
238 נשים קיבלו בשבועות האחרונים הודעה כי בני הזוג שהיכו אותן והתעללו בהן ישוחררו היום (חמישי) ממאסר, שבועות ואף חודשים לפני תום התקופה שנקבעה, בשל הצפיפות הרבה בבתי הכלא. הבוקר ייצאו 970 אסירים את שערי הכלא - ויחזרו לרחובות.
תיעוד מיוחד: 48 שעות במקלט לנשים מוכות
אחד האסירים שהשתחרר הבוקר אמר: "הפתיעו אותנו. טוב לעזוב את הכלא, לא נחזור לפה". אישתו וילדיו באו לקבל את פניו ביציאה משערי בית הכלא. נח, אסיר שהשתחרר הבוקר מכלא הדרים, סיפר: "הייתי שפוט 16 חודש על ניסיון לרצח והפעלת הימורים, וקיבלתי ארבעה חודשים של שחרור מוקדם. ידעתי כבר לפני חודשיים שאשוחרר דרך עורכי הדין שלי. אני מרגיש סבבה לגמרי, עכשיו אני הולך לחיים שלי - משפחה, נכדים. אין לי מה לחזור לכלא, הספיק לי. אני פרשתי, ואין מצב שאחזור לפה".
שלוש מהנשים שבני זוגן לשעבר ישוחררו נמצאות ביחד עם חמשת ילדיהן, במקלט לנשים נפגעות אלימות של ויצו. "התגובה הראשונית שלהן הייתה של הפתעה, הלם מאוד גדול וחרדה מאוד קשה", מספרת מנהלת המקלט, רינת לאון-לנגה.
"מבחינתן זה כמו ללכת שלושה צעדים אחורה בכל תהליך השיקום. הן היו עסוקות עד עכשיו בתכנון היציאה מהמקלט, שיקום תעסוקתי, במחשבה איפה הן יגורו. הכל בידיעה שהבעל עוד נמצא בכלא ויש להן שלושה חודשים להתארגן בקהילה לפני שהוא משתחרר. פתאום בבת אחת מודיעים להן שהוא משתחרר עכשיו וכל התוכניות שלהן נזרקו לפח".
"הן כבר לא יכולות לצאת החוצה מהמקלט, כי עכשיו המחשבה היא שהסיכון גדל וצריך אולי להישאר לתקופה נוספת, בגלל שהוא רק השתחרר מהכלא", היא מסבירה. "האישה צריכה לשמור על עצמה, לראות איך הבעל יתנהג כשהוא ייצא לחופשי, אם הוא ימשיך להיות אובססיבי ויעקוב אחריה, איך יתנהלו המפגשים שלו עם הילדים. היא צריכה ממש ללכת אחורה מבחינת השלב שבו היא נמצאת בגלל החלטה מאוד נמהרת של מישהו".
ההחלטה שעליה מדובר היא תוצאה של שינוי חוק השחרור המוקדם, שנבע מפסק דין של בג"ץ מהשנה שעברה, שקבע כי הצפיפות בבתי הסוהר רבה מדי ויש להקצות שטח מחיה מינימלי לכל אסיר. המדינה לא הצליחה לעמוד בכך ולכן, כדי להפחית את הצפיפות כנדרש בפסיקה, היא נאלצת לשחרר כעת 957 אסירים לפני תום תקופת מאסרם, 238 מהם עברייני אלימות במשפחה ו-42 עברייני מין.
ג', עובדת סוציאלית במקלט, מספרת כי הנשים חשות אכזבה צורבת מהתנהלות המדינה. "הגברים שתקפו אותן קיבלו פחות משנת מאסר אחת על דברים קשים מאוד ועכשיו מקצרים להם כמה חודשים, בערך שליש מהעונש", היא אומרת. "התחושות מעבר לחרדה ולשינוי תוכניות, הן של כעס ומרמור. האישה נפגעה מאוד וגם ככה העונשים הם לא מספיק חמורים ומרתיעים. זה תהליך מאוד מורכב וקשה בשביל אישה להגיש תלונה במשטרה. אחת מהנשים הייתה צריכה להגיע לבית המשפט ולספר את הדברים שקרו לה, מול התוקף שלה, בשביל שהשופט ישתכנע. היא הייתה בחרדה עצומה לפני הדיון, במהלכו וגם אחריו, היה לה מאוד קשה לדבר, אבל היא הצליחה והוא קיבל שמונה חודשים ובסוף נוכו לו בכזאת קלות חודשיים מתוכם".
רינת מסבירה כי ההחלטה לשחרר את הגברים האלימים טרם הזמן משפיעה גם על שאר הנשים במקלט. "יש פה נשים שהגיעו לא מזמן והן בהתלבטות מאוד גדולה אם להגיש תלונה על הבעל", היא מספרת. "הן בחרדות, חששות והתלבטות אם זה שווה, אם זה יעיל. עכשיו כשהן שומעות את זה הן אומרות לעצמן שלא כדאי לעשות את כל ההליך הזה, אם במילא בעוד חצי שנה הוא ייצא מהכלא. כי הוא רק יכעס יותר ויהיה עוד יותר אלים כשהוא ישתחרר בגלל התלונה, ובסוף המדינה גם ככה מתייחסת לזה בכזאת קלות ראש וסלחנות".
ג' הוסיפה כי השחרור המוקדם גם פוגע ביכולת לשקם את הגברים עצמם. "אסירים שהיו חצי שנה בכלא לא יכולים לעבור תהליך של שיקום וטיפול", היא אומרת. "המשמעות היא שהתוכנית שלהם נקטעה באמצע ולא תהיה לה המשכיות בקהילה, זה מגוחך".
גם עברייני מין שפגעו בילדים ישתחררו
בין האסירים שעתידים להשתחרר גם עברייני מין שפגעו בילדים. המועצה לשלום הילד פנתה בעניין לנציבת שירות בתי הסוהר, רב גונדר עפרה קלינגר. "להחלטה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על קטינים", כתבה היועצת המשפטית של המועצה, עו"ד כרמית פולק-כהן.
"למיטב ידיעתנו, נכון למועד כתיבת מכתב זה, טרם ניתנו צווי פיקוח כנדרש על פי חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, על אף שמחלק מעברייני המין המדוברים נשקפת מסוכנות", כתבה פולק-כהן. "משמעות הדבר היא כי ילדים יהיו בהכרח חשופים לסכנה לפגיעות איומות. עבריין מין שישוחרר ממאסר ביום חמישי יוכל לחזור לגור אל מול דלת ביתו של הקטין בו פגע באין מפריע. אנו סבורים כי השילוב שבין מועדותם של עברייני מין לבין פגיעותם של קטינים והנזק וההשלכות הקשות של עבירות מין עליהם, מחייב מתן הגנה מקסימלית לקטינים והעברת מסר ברור וחד משמעי מצד המדינה כי שלומם וביטחונם של קטינים אינו הפקר".
יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, שלחה מכתב לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, בניסיון למנוע את השחרור הצפוי. "ההחלטה חסרת האחריות הזו מצטרפת לכישלון המהדהד של מדינת ישראל בהתמודדות עם תופעת האלימות במשפחה, שנובע בעיקר מזלזול של מוסדות המדינה בחיים של נשים נפגעות אלימות ובסכנה האורבת להן", אמרה. "אנו קוראות להקפיא את ההחלטה ולבצע עבודה מקצועית הנשענת על כלים של הערכת מסוכנות עם המומחים ומשפחות נפגעות האלימות לפני שחרור כל אחד ואחד מהם. אגרוף הפנים שעליו דיבר ראש הממשלה מופנה כעת לעשרות הנשים נפגעות האלימות שמיום חמישי הקרוב יסתובבו כמטרה מהלכת".
יו"ר נעמת, גליה וולוך, אמרה אף היא כי "השחרור הסיטונאי של אסירים הוא מעשה לא אחראי ומסוכן. נשים רבות שחוו טראומה נוראית של תקיפה ואונס נאלצות כעת להתמודד עם טראומה חדשה -
שחרורם לחופשי של אלה שמיררו את חייהן. לא הגיוני שהפתרון שמצאה מדינת ישראל למצוקת המקום בבתי הכלא הוא שחרורם של מאות פושעים ללא שום פיקוח אמיתי על שילובם בחברה ביום שאחרי. זו מציאות מזעזעת ומטורפת".
משדולת הנשים בישראל נמסר כי מדובר ב"החלטה מבהילה ומקוממת במיוחד. שחרורם של מאות גברים, ללא תוכניות טיפול ייעודיות ומקיפות תעמיד עוד נשים רבות במצב של סיכון ואף חשש לחייהן. זוהי סטירת לחי בפרצופנו ועוד מאות פצצות מתקתקות שיהלכו כעת בינינו".
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן, תקפה אף היא את ההחלטה ואמרה כי "לכל עבריין מאלה הצפויים להשתחרר יש אישה או משפחה שלמה שתחזור עכשיו לחיות בצל הפחד והאימה. וזה מסר חמור מאוד שמשודר לנשים - ייתכן ותמצאו את הפוגע שלכן בפתח הדלת ממש מהר ועוד לפני שהשכיל להבין את הפסול במעשיו".