מאסר על תנאי לראש להב 433 לשעבר מנשה ארביב
4 חודשי מאסר על תנאי ו-200 שעות של עבודות לתועלת הציבור: זה עונשו של ארביב, שהורשע כחלק מהסדר טיעון בגין אי-דיווח כנדרש על קשריו עם הרב פינטו ועל הצעת שוחד שלו. השופטת: "מקצין כה בכיר מתחייבות נורמות התנהגות שונות לחלוטין"
בית משפט השלום בראשון לציון גזר הבוקר (יום ד') ארבעה חודשי מאסר על תנאי ו-200 שעות עבודה לתועלת הציבור על ניצב בדימוס מנשה ארביב, מפקדה לשעבר של יחידת להב 433 - שהורשע כי לא דיווח כנדרש על קשריו עם הרב יאשיהו פינטו ועל הצעת שוחד שלו, בפרשה שזכתה לכינוי "הרב והניצב".
ארביב הורשע בפרואר השנה, במסגרת הסדר טיעון, בעבירה של אי-מילוי חובה רשמית. כחלק מההסדר, הוסר סעיף חמור יותר שיוחס לו תחילה, של מרמה והפרת אמונים. בעקבות ההסכם, הפרקליטות לא ביקשה שיוטל על ארביב עונש מאסר.
נשיאת בית המשפט, השופטת עינת רון, קבעה בהחלטתה כי "מקצין כה בכיר במשטרה ותפקידו, מתחייבות נורמות התנהגות שונות לחלוטין ודיווח מלא בכל עת, בוודאי בנושא זה. באי-הדיווח היה מעבר לגרימת נזק בחקירה - אלא מעילה קשה ומשמעותית באמון שניתן על ידי מפקדיו".
הנשיאה התייחסה לפני כן לאפשרות של ביטול ההרשעה - דבר שנעשה לעיתים בעבירות מהסוג שבו הורשע ארביב. השופטת שללה אפשרות זו. "תחילתו של הקשר בין הנאשם לפינטו אינה פסולה ואין בה עבירה. פנייתו של הנאשם לסיוע מפינטו לבנו - אין בה פסול", ציינה השופטת. עם זאת, היא הוסיפה: "היה עליו לדווח על אופי הידידות עם פינטו מהרגע שידע על חקירה בעניינו".
עוד אמרה השופטת: "ניתן לטעון שתחילה לא היה מקום לדווח דבר, אולם ב-2012 נמסר לנאשם אודות חקירה על הרב פינטו, והוא עודכן שהרב פועל לשבש חקירה. או אז, שומה היה על הנאשם לדווח על היכרותו עם הרב ועל טיבה, אולם הוא לא עשה כן".
בהחלטתה של השופטת צוין כי הנאשם לא הפסיק את הקשר ולא דיווח עליו כפי שהיה מחויב לעשות - גם לאחר שהרב פינטו הציע לו סכומי כסף משמעותיים עבור סיועו במשטרה בנוגע לחקירה שהתנהלה נגדו. גם לאחר שהרב פינטו נעצר ונחקר בחשד למתן שוחד לקצין אחר, תנ"צ אפרים ברכה ז"ל, לא דיווח ארביב על קשריו עם הרב פינטו ועל הצעת השוחד של הרב.
ארביב, שפרש בשנת 2014 מתפקידו כמפקד יחידת העילית, הודה במסגרת הסדר הטיעון בעובדות כתב אישום מתוקן - אשר מגולל את קשריו עם הרב פינטו. לפי האישום, הקשר בין ארביב לרב יאשיהו פינטו - בעל עוצמה רבה בקרב אנשי עסקים ונבחרי ציבור שפעל באשדוד ובניו יורק וניהל את מוסדות "שובה ישראל" - החל כשארביב שימש כסגן מפקד משטרת מחוז תל אביב, בין 2011-2010.
השניים נפגשו לראשונה כשארביב פנה לרב כדי שייסיע לבנו במציאת עבודה, ופינטו, נטען, ביצע פעולות הקשורות להשגת ויזה לאשתו של בנו, וחיפש מעסיק לבנו של השוטר בחצר הרב. בפעם אחרת, הוא אף הציע לארביב עשרת אלפים דולר כסיוע כספי בעקבות משבר אישי שחווה, אך ארביב סירב.
בהמשך, עבר ארביב להתגורר בארצות הברית כנספח בוושינגטון. הוא פנה לעוזר הרב וביקש סיוע במציאת מלון - וזה הפנה אותו למלון במנהטן שהיה בבעלותו. ארביב ומשפחתו התארחו במלון.
בשלב מסויים דיווחה זיווה אגמי, מפקדת היחידה הארצית לחקירות הונאה, לארביב על חקירה בפרשת עמותת "חזון ישעיה" וכי פינטו חשוד בה. היא ביקשה סיוע ממנו בחיקור דין של פינטו - וארביב לא סיפר לה על היכרותו עם הרב.
בהמשך, נכתב באישום, בעת שהיה בתפקיד בשנת 2012, ארביב נפגש כנציג המשטרה עם נציג ה-FBI, שם עלה נושא של חקירת תלונות של הרב פינטו נגד אדם אחר. מיד בתום הפגישה פינטו הפתיע והתקשר אליו והתעניין בתוכן הפגישה. למחרת, פגש ארביב את פינטו שהיה נסער מחקירתו - שם הציע לו פינטו 60 אלף דולר, לאחר שביקש לשוחח עם ראש אח"מ. ארביב דחה את ההצעה, אך לא דיווח על הצעת השוחד למפקדיו.
גם אחרי שנודע לארביב על הצעת שוחד נוספת של הרב פינטו לראש יאח"ה המנוח, תנ"צ אפרים ברכה, ומהות החשדות בנוגע לפינטו - הוא לא דיווח כאמור כנדרש על השוחד שהוצע לו ארבעה חודשים לפני כן. במסגרת חקירת פרשת השוחד לברכה - ארביב גם לא דיווח כמתחייב על האירוח במלון.
פינטו עצמו, שהפך לעד מדינה בתיק של ארביב, ריצה שנת מאסר בגין מתן שוחד לברכה. את ארביב מייצגים עורכי הדין יהושע רזניק, ינון סרטל, ניר לזר ונועה רזניק.
אחד הפרקליטים, עו"ד יהושע רזניק, מסר: "ארביב לא דיווח על הקשר מטעמים שלא נפרשו בבית המשפט משום שלא התנהל משפט ולא שמעו את גרסתו - כיוון שהוא החליט בתחילת המשפט להודות. הוא אכן לא דיווח וקיבל אחריות. בל נשכח שלפני חמש שנים הפרשה החלה בחשד לשוחד והפרת אמונים. בסופו של יום, מבלי לזלזל במעשה אי-דיווח, התיק נשאר בגדר עבירת משמעת". רזניק הוסיף כי העונש שהוטל על ארביב הוא "העונש הקל ביותר שאפשר לקבל נוכח הרשעה בדין".
עו"ד סרטל, שמייצג גם הוא את ארביב, אמר: "אנשי חצר הרב פינטו רקחו מזימה להעליל על קצין בכיר. היום אנחנו יודעים שלא היה שחר לדבר הזה. הפרקליטות טיפסה על עץ גבוה ובסופו של יום אנחנו יודעים איפה זה הסתיים".
עו"ד הילה אדלמן, מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, שיבחה את גזר הדין: "בית המשפט העביר מסר לפיו אין להשלים עם נורמות התנהגות של קצינים ושוטרים אשר מעדיפים לקדם את ענייניהם האישיים על פני מילוי חובתם הציבורית באמינות וביושרה". היא הוסיפה כי "בית המשפט קבע שמדובר במערכת יחסים פסולה ומתמשכת במסגרתה הוצעו לקצין הבכיר טובות הנאה פעם אחר פעם, והוא מצידו נמנע מלדווח עליהן לאורך שנים".