שתף קטע נבחר

 

המסר האירופי לטראמפ לקראת "עסקת המאה"

שמונה מדינות הודיעו כי כל הצעה שלא תחלק את ירושלים ותתעלם מקווי 1967 אינה בת ביצוע. ניקי היילי בנאום אחרון במועצת הביטחון: "הפלסטינים ירוויחו, ישראל תקריב יותר. דרושים מנהיגים עם חזון". וגם: הפגישה הטעונה של סאיב עריקאת וג'ארד קושנר: "הבית הלבן לא צריך סוכני נדל"ן"

 

נתניהו: "אבחן את תוכנית טראמפ בראש פתוח"    (cnn)

נתניהו: "אבחן את תוכנית טראמפ בראש פתוח"    (cnn)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לקראת פרסום "עסקת המאה" של הממשל האמריקני, שבמסגרתו הבטיח הנשיא דונלד טראמפ לפתור את הסכסוך בין ישראל לפלסטינים, שמונה מדינות באיחוד האירופי אמרו אתמול (שלישי) כי כל הצעה שלא תכלול את גבולות 1967 וחלוקת ירושלים אינה בת ביצוע.

 

בהצהרה המשותפת כתבו צרפת, הולנד, פולין, שבדיה, בריטניה, בלגיה, גרמניה ואיטליה כי "האיחוד האירופי נותר מחויב לעקרונות המוסכמים בקהילה הבינלאומית להסכם השלום בין ישראל לפלסטינים", אך הדגישו כי ההסכם חייב לכלול את ירושלים כבירתן של שתי המדינות, התחשבות בצרכים הביטחוניים של שני הצדדים, סיום הכיבוש ומימוש השאיפה הפלסטינית לריבונות.

 

שגרירי המדינות האירופיות באו"ם אמרו לפני כינוס מועצת הביטחון כי "אלה העקרונות היחידים שיובילו לסיום הסכסוך ויביאו להסכם שלום יציב וארוך טווח". זמן קצר לאחר מכן, השגרירה האמריקנית היוצאת ניקי היילי, המתמצאת בפרטי העסקה המתגבשת, אמרה בנאומה האחרון במועצה כי "ההסכם הזה דורש מנהיגים עם חזון אמיתי, עיני כל העולם נשואות לכך".

 

היילי: "ההסכם ידרוש מנהיגים עם חזון אמיתי". נתניהו ואבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
היילי: "ההסכם ידרוש מנהיגים עם חזון אמיתי". נתניהו ואבו מאזן(צילום: AP)

היילי לא הסכימה לפרט על העסקה, אך רמזה כי היא תכלול "טכנולוגיה חדשה", והדגישה שיהיו פרטים ששני הצדדים יסכימו עליהם, אך גם סעיפים שלא יתקבלו בעין יפה בירושלים וברמאללה. "ישראל, הפלסטינים ושאר מדינות העולם, יצטרכו לבחור בין אם להתמקד בחלקים הפחות חיוביים, ולחזור לסטטוס קוו הכושל שנמשך כבר חמישים שנה, או להחליט להתניע את תהליך השלום".

 

השגרירה אמרה לחבריה במועצת הביטחון כי "שני הצדדים ירוויחו המון בעסקה המתגבשת, אך בסופו של דבר הפלסטינים ירוויחו - וישראל תצטרך להקריב יותר". בסוף דבריה הדגישה היילי את "הקשר הבלתי-ניתן להתרה" בין ארה"ב לישראל, ואמרה כי היא מאמינה שבמהלך השנתיים שלה באו"ם היא ייצגה אותו היטב. "כמה מכם אולי מסיקים באופן שגוי שאני לא אמפתית כלפי הפלסטינים, אך אין דבר רחוק יותר מהמציאות מאשר הטענה הזאת".

 

"אני מאמינה שהסכם השלום בין ישראל לפלסטינים לא צריך להיחתם בכל מחיר", הוסיפה היילי. "ישראל בהחלט רוצה הסכם שלום, אך היא לא חייבת אותו. עם זאת, הפלסטינים ממשיכים לסבול וההנהגה שלהם נשענת על דרישות בנות 50 שנה שמיום ליום הופכות לפחות ופחות מציאותיות. העסקה תוביל אותם לרמת חיים גבוהה יותר - ושליטה על עתידם הפוליטי".

 

ניקי היילי  (צילום: רויטרס)
"אפשר להתמקד בצדדים השליליים - או להתניע את תהליך השלום". ניקי היילי(צילום: רויטרס)

סאיב עריקאת על קושנר: "הבית הלבן לא צריך סוכני נדל"ן"

למרות ההבטחות האמריקניות על הדרכים שבהן העסקה תיטיב עם הפלסטינים, המגזין "ואניטי פייר" פרסם שלשום פרטים מפגישה טעונה שערך חתנו יועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר, האמון על קידום הסכם השלום, עם מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף סאיב עריקאת. 

 

חילופי הדברים שפורסמו נאמרו בפגישה האחרונה שערכו השניים, שהתקיימה לפני הכרזתו של טראמפ על מעבר השגרירות האמריקנית לירושלים. לפי המגזין, עריקאת זעם על הודעתו של הנשיא ואמר לקושנר כי טראמפ הבטיח לו שהבית הלבן לא ישנה את מעמדה של ירושלים לפני שנתחיל את המשא ומתן.

 

"קושנר אמר לי 'זאת ההחלטה שלנו, ואנחנו ננהל את המדיניות שלנו בהתאם לאינטרסים שלנו'", אמר עריקאת למגזין. "אמרתי לו שאם יעשה את זה, הוא פוסל את עצמו מכל תפקיד אפשרי בקידום הליך השלום - ותשובתו הייתה 'אל תאיים עליי", המשיך הדיפלומט הפלסטיני. "חזרתי על דבריי ואמרתי לו: 'קרא את שפתיי, לא יהיה לך מקום בתהליך השלום', והוא השיב לי שאני לא מכיר את השינויים בעולם הערבי".

 

סאיב עריקאת (צילום: AP) (צילום: AP)
סאיב עריקאת(צילום: AP)

ג'ארד קושנר טקס פתיחת שגרירות ארה
"פסל את עצמו מלהשתתף בתהליך השלום". ג'ארד קושנר בהשקת השגרירות בירושלים(צילום: EPA)

עריקאת אמר כי "הדבר שאני הכי רוצה זה להיות תלמיד, אז תלמד אותי", ולדבריו קושנר צעק עליו בחזרה שלא יהיה ציני. "אמרתי לו שאני לא ציני, ושאלתי לאילו שינויים הוא מתכוון? האם הוא חושב שמדינות ערב יפתחו שגרירויות בתל אביב ויקבלו את ירושלים כבירת ישראל יחד עם מסגד אל-אקצא? ירושלים היא קו אדום עבור כולם, הסעודים, הקטארים, המצרים, הירדים והבחריינים. על מה אתה מדבר?", תקף עריקאת.

 

"הוא ענה לי שזה עניין של האמריקנים, ועניתי לו שאם הם יכירו בירושלים הם יובילו את הישראלים והפלסטינים לפתחו של אסון", הוא הוסיף בשיחה עם המגזין. "תאודור רוזוולט אמר פעם שהבית הלבן הוא המשרד לענייני מוסר בינלאומי, והוא צדק. הבית הלבן זקוק למדינאים דגולים, לא סוכני נדל"ן", רמז בעקיצה על עיסוקו הקודם של קושנר.

 

בשבוע שעבר הודיע קושנר בריאיון לרשת "פוקס ניוז" כי התוכנית שלו לפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים תתפרסם בחודשיים הקרובים, והדגיש כי לא כולם יאהבו את הצעתו. "למרות הכל, התוכנית כוללת מספיק סיבות לאימוץ העסקה וקידום התהליך", אמר קושנר. "התוכנית שלנו תשמור על הישראלים ותעניק להם עתיד טוב, אך גם תאפשר לפלסטינים הזדמנות אמיתית לחיים טובים הרבה יותר".

 

"למרות המצב בעזה - יהודה ושומרון על סף פיצוץ"

וברקע המאמצים לקידום העסקה, שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב, אמר אתמול למועצת הביטחון כי הוא "מודאג מהיחלשות הקונצנזוס והיעדר המאמצים הבינלאומיים לסיום הכיבוש הישראלי ביהודה ושומרון וקידום השלום".

 

בעדכון שנשא בפני שגרירי המדינות אמר מלדנוב ש"גם בסוף שנת 2018 לא התקדמנו כלל לעבר החייאת המשא ומתן. ללא אופק מדיני, כל המאמצים שלנו רק מסייעים לניהול הסכסוך, ולא לפתרונו". מלדנוב הוסיף כי מאז החלטה 2334, המגנה את המשך הבנייה מעבר לקו הירוק, ישראל אינה משתפת פעולה וממשיכה להרחיב ולהקים התנחלויות ביהודה ושומרון.

 

"אין שום ביסוס משפטי לבניית התנחלויות על האדמות שהפלסטינים רואים בהן חלק ממדינתם העתידית. למרות שרצועת עזה עמדה במוקד תשומת הלב, הסיכוי לפיצוץ של ממש בגדה המערבית רק גדל", אמר מלדנוב. "ההסלמה בפיגועי הטרור שגבו קורבנות ישראלים ביהודה ושומרון, והעימותים שהובילו להריגת פלסטינים במהלך פעילות צבאית ברמאללה רק מוסיפים לאווירה המתוחה ממילא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים