הסברה במסגד ושיעורים בשוויון: התוכנית למיגור אלימות כלפי נשים
השרה לשוויון חברתי הציגה את התוכנית הלאומית למיגור האלימות במשפחה בקרב המגזר הערבי, הכוללת בגרות בשוויון מגדרי והקמת מעונות שיקום לגברים מכים. שם התוכנית, "כבוד המשפחה", עלול לעורר ביקורת לאור השימוש הרב בביטוי במקרי רצח
המשרד לשוויון חברתי הציג היום (רביעי) את התכנית למאבק באלימות נגד נשים בחברה הערבית. במסגרת התוכנית המשרד יפעל להרחקת גברים שהכו בפעם הראשונה למעונות שיקום, ישיקו קמפיין הסברה במסגדים ויקדמו בחינת בגרות בשוויון מגדרי בתיכונים.
עם זאת, למרות הצעדים הרבים שהשרה גילה גמליאל מבקשת לאשר, השם שנבחר לתוכנית הוא "כבוד המשפחה", למרות הביקורת על המונח שמתאר לרוב מקרי אלימות כלפי נשים. תוכניתה של גמליאל תעלה 295 מיליון שקל ותצא לפועל בשנים 2020-2019.
ועדת השרים למאבק באלימות במשפחה התכנסה לראשונה לפני שבועיים, וראש הממשלה בנימין נתניהו הטיל את המשימה על גמליאל לגבש את התוכנית לאומית בעקבות ריבוי מקרי האלימות כלפי נשים ערביות.
את פעילות ההסברה לגברים התוכנית מציעה להעביר במסגדים, ולהדגיש את הסובלנות המגדרית וחוסר הסובלנות כלפי אלימות במשפחה בקרב גברים בכניסה וביציאה משעות התפילה. במישור הפלילי, התוכנית מציעה לחייב בדיקות DNA שייכנסו למאגר, וגיוס חוקרות ושוטרות ערביות לשורות המשטרה לצד הכשרות ייעודיות לנושא, והפסקת מדיניות "ביטול התלונות" במקרים של אלימות במשפחה.
במסגרת התוכנית תקום ועדה בין-משרדית בראשות מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי, אבי כהן-סקלי, ומועצה של אנשי דת ורוח שתורכב מגברים ונשים באופן שוויוני ותעסוק בגיבוש ופרסום פתוות האוסרות אלימות במשפחה. גמליאל הציעה להחמיר את הענישה נגד גברים מכים, בין השאר באמצעות חובת כליאה ואכיפה נוקשה של צווי הרחקה.
עם זאת, התוכנית מציעה לטפל גם בגברים המכים, ולא רק בנשים המוכות. גמליאל מציעה להרחיק גברים מכים מהקהילה, ולהכפיל את מספר המעונות לנשים מוכות ולנערות בסיכון. התוכנית החינוכית תכלול הכשרת מורים ויועצים לתלמידים ושיעורים בנושאי שוויון מגדרי.
גמליאל אמרה כי "שיעור הנרצחות בחברה גבוה לאין שיעור מחלקן באוכלוסייה וזאת מציאות שאסור להשלים איתה". השרה הוסיפה כי "זאת משימה לאומית דורשת מעורבות של גורמים רבים בממשלה, בחברה ובקרב אנשי הדת והרוח. תוכנית "כבוד המשפחה" תוביל למאמץ המשותף הנדרש ולמיגור התופעה".