שתף קטע נבחר

 

אחרי הנסיגה מסוריה: "טראמפ הורה להסיג חצי מהכוחות באפגניסטן"

לפי דיווחים בארה"ב, הנשיא החליט להחזיר 7,000 חיילים המוצבים במדינה שסועת הקרבות, כצעד ראשון לקראת סיום הנוכחות האמריקנית בה מאז 2001: "הוא איבד את כל סבלנותו". הדיווח מגיע ברקע התפטרות מזכיר ההגנה, שתומך בהישארות באפגניסטן ומתנגד לנסיגה מסוריה

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוקל להפחית באופן משמעותי את הנוכחות הצבאית של כוחות הצבא האמריקני באפגניסטן. כך דיווחו הלילה (יום ו') כלי התקשורת בארה"ב. הדיווחים הללו מגיעים על רקע התפטרותו של מזכיר ההגנה ג'יימס מאטיס, שתומך בהישארות באפגניסטן, והחלטתו של טראמפ להסיג את כוחות ארה"ב מסוריה - במה שנראה כסימן נוסף לכך שהנשיא מעוניין לצמצם את המעורבות בסכסוכים שונים בעולם.

 

ברשת NBC דווח, מפי שני גורמי ביטחון בממשל, כי הבית הלבן הורה לפנטגון לתכנן תוכנית לנסיגה מהמדינה. הגורמים הזהירו כי החלטה סופית בעניין לא התקבלה עדיין, אך ב"ניו יורק טיימס" וב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי הנשיא כבר קיבל החלטה, וכי בחודשים או בשבועות הקרובים יעזבו את אפגניסטן כ-7,000 חיילים - חצי מהכוחות האמריקניים שמוצבים במדינה.

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: רויטרס)
דגל אמריקני מתנוסס באפגניסטן, יולי 2018(צילום: רויטרס)

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: רויטרס)
חייל אמריקני באפגניסטן. ארכיון(צילום: רויטרס)

 

לפני שנה: טראמפ אישר לשלוח חיילים נוספים לאפגניסטן    (צילום: רויטרס)

לפני שנה: טראמפ אישר לשלוח חיילים נוספים לאפגניסטן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עוד דווח כי החלטתו של הנשיא התקבלה באותו זמן שבו החליט על הנסיגה מסוריה, עליה הכריז רשמית ביום רביעי. הנסיגה, כך דווח, הינה שלב ראשון במסגרת כוונתו של הנשיא לסיום מעורבותה בת 17 השנים של ארה"ב באפגניסטן - שהחלה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר ב-2001.

 

זמן קצר לאחר שהתפרסמו הדיווחים על הנסיגה החלקית, הודיע טראמפ בחשבון הטוויטר שלו על פרישתו של מזכיר ההגנה ג'יימס מאטיס בסוף חודש פברואר. לפי דיווחים במדינה, מאטיס התפטר במחאה על ההחלטה של הנשיא לסגת מסוריה.

 

טראמפ מכריז בשנה שעברה על "האסטרטגיה החדשה" ללחימה באפגניסטן. כעת הוא מעוניין לסגת (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ מכריז בשנה שעברה על "האסטרטגיה החדשה" ללחימה באפגניסטן. כעת הוא מעוניין לסגת(צילום: AP)

גם בסוגיית אפגניסטן נראה שהייתה בין השניים מחלוקת - ומאטיס כאמור תומך בהשארת כוח אמריקני גדול במדינה שסועת הקרבות, כדי לתמוך במאמצים הדיפלומטיים למציאת פתרון לסכסוך. בבית הלבן סירבו להתייחס לנושא, וגארט מארקיז, דובר המועצה לביטחון לאומי, אמר כי הם אינם מגיבים על "התפתחויות אסטרטגיות עתידיות".

 

באפגניסטן מוצבים כיום כ-14,000 חיילים אמריקנים, וטראמפ התנגד למעורבות האמריקנית במדינה עוד לפני שהכריז על התמודדותו לנשיאות. מאז שנבחר לתפקיד הוא הביע את תסכולו מכך, ורק ביום רביעי האחרון הוא אמר, לפי דיווח ב"רויטרס", "מה אנחנו עושים שם, אנחנו שם כבר כל כך הרבה שנים". גורם אמריקני, שכמו שאר הגורמים ביקש להישאר בעילום שם, הוסיף כי טראמפ "איבד את כל סבלנותו" מהנוכחות באפגניסטן.

מזכיר ההגנה מאטיס בביקור באפגניסטן בשנת 2017 (צילום: רויטרס)
מזכיר ההגנה מאטיס בביקור באפגניסטן בשנה שעברה. מתנגד לנסיגה מהמדינה(צילום: רויטרס)
 

יותר מ-2,400 חיילים אמריקנים נהרגו במלחמה הארוכה ביותר אי פעם שניהלה ארה"ב. גורמים בפנטגון מזהירים כי נסיגה חדה ומהירה מהמדינה תאפשר לגורמי טרור לתכנן מתקפות חדשות נגד ארה"ב.

 

הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם הזהיר גם הוא מהסכנות של נסיגה כזו. "התנאים באפגניסטן - בשלב הנוכחי - הופכים נסיגות אמריקניות לאסטרטגיה בעלת סיכון גבוה. אם נמשיך בדרך הנוכחית אנו עלולים לאבד את כל ההישגים שאליהם הגענו, ולסלול את הדרך לפיגועי 11 בספטמבר שניים", מסר גרהאם, שהתנגד גם לנסיגה מסוריה - על אף שהוא נחשב לרוב לבעל ברית של טראמפ.

 

באוגוסט בשנה שעברה הכריז טראמפ על אסטרטגיה חדשה בנוגע למלחמה באפגניסטן. על אף שהביע את תסכולו מהמלחמה, הוא אישר שליחת אלפי כוחות נוספים למדינה. בנאום בבסיס צבאי בווירג'יניה אמר אז טראמפ כי על ארה"ב להמשיך במלחמה, למרות האינסטינקט הראשוני שלו להוציא את כל הכוחות מהמדינה. "אני שותף לתסכול של האמריקנים ממלחמה ללא ניצחון", אמר טראמפ והוסיף: "בסופו של דבר אנחנו ננצח".

 

הטליבאן התחזק בשלוש השנים האחרונות באפגניסטן, ולפי דו"ח של הממשל האמריקני - הממשלה המוכרת בקאבול שולטת כיום רק על 56 אחוזים מהמדינה - לעומת 72% בשנת 2015.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חייל אמריקני באפגניסטן. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים