שתף קטע נבחר

 

ציפי שינתה את ניו יורק

בשנת 1989 ייסדה ציפי בן-חיים את סיטי-ארטס, ארגון שגרם מאז לאלפי בני נוער בסיכון ברחבי ניו יורק לעשות אמנות במקום להסתבך. חייהם של למעלה מ-200 אלף ילדים בניו יורק השתנו לגמרי בזכות אשה אחת מישראל

ברחבי ניו יורק, כולנו נהנים ממאות ציורים צבעוניים, מושקעים ומורכבים שצובעים את הרחובות ולא ממש יודעים שמאחוריהם עומדת ישראלית ותיקה עם מטרה חשובה. ציפי בן-חיים, תחגוג בקרוב 30 שנה לפרויקט ששינה את חייה ואת פני העיר.

 

בשנת 1989 ייסדה את סיטי-ארטס, ארגון שמוביל בני נוער בסיכון ברחבי ניו יורק לתעל את הזמן הפנוי והדמיון החופשי שלהם לאמנות שתשנה את פני השכונות שלהם ותיקח גם אותם, קדימה. "הקמתי את הארגון אחרי שהבנתי שהגיע הזמן לעשות ולא רק לדבר ויש לי את הכלים לתת למי שכל כך זקוק להם“. עשר שנים לפני הקמת הארגון היא הגיעה לעיר. ”באתי לעשות מאסטר בספרות, שפות ואמנות. פגשתי את בעלי זיגי (האמן זיגי בן-חיים) מספר חודשים אחר כך ונשארתי“.

 

בסוף שנות השמונים, מתארת ציפי, היו ימים של חוסר ודאות בעיר. "וול סטריט נפל, השכונות היו בצרות ואני הבנתי שבעצם לאמנות יש תפקיד מאוד חשוב, גם כדי להרים את המורל וגם כדי לעשות משהו שישנה חיים של אנשים, שיתן מסגרת ודרך בימים שהן חסרות. היה קיים אז ארגון ''סיטי ארט וורק שופ“, שמהותו הייתה ליצור ציורי קיר בשכונות, אבל הוא הובל על ידי אמנים והם נתנו את הטון. אם לאמן היה עניין פוליטי למשל, הציור היה מבטא את האמירה שלו ולא בהכרח את זו של תושבי השכונה. אותו ארגון נסגר ב-88 ואמרתי לה שאני רוצה לקחת את זה על עצמי.

 

- ()
-

- ()
-

- ()
-

 

”הרצון שלי", היא מסבירה, "היה לשתף ולהזמין את האמנים בעיר לעבוד עם נוער. הרעיון הוא לתת לנוער לנוער להוביל, כי הוא זה שנשאר על הברזלים ובצידי הדרכים, ואם אנחנו רוצים מנהיגים עלינו לכוון אותם עוד כשהם קטנים. יש לנו נוער עם הרבה זמן והמון דימיון ואנחנו נותנים לכוחות נגטיבים לנצל אותם לפעילות נגד הקהילה“.

כבר 30 שנה שהיא נחשפת לנוער שהודות לתכנית שלה בוחר בטוב, כשהאלטרנטיבה היא להסתובב ברחובות, להתחבר לגורמים שליליים ומפוקפקים, להגדרתה. "אנחנו עובדים עם נוער במצוקה, גם נוער רגיל שיש לו הורים עסוקים ונופל בצידי הדרך. אני מגיעה אליהם בכל מיני דרכים. אני מציעה לכל מי שרואה נוער כזה ברחוב ליצור איתי קשר, גם בתי ספר מתקשרים אלינו, מוסדות שונים“.

 

המסירות של בני הנוער האלו מרגשת אותה בכל פעם מחדש. "הנוער מאוד רוצה לקחת חלק וזה מכניס אותם לכזה אתגר בלתי רגיל ויותר מוטיבציה שלא ידעו שקיימת בהם. במשך התהליך היצירתי הם לא רק עובדים יחד, האמן מלמד אותם איך להביע את הרעינות שלהם בכל מיני צורות של אמירה וביטוי ואת כל אלו הם הופכים למודל מיוחד שיקשט את השכונה שלהם“.

 

- ()
ציפי בן-חיים.

 

נכון להיום, CITYarts יצרה מעל 320 פרויקטים שהפכו קהילות משפיעות והשפיעה על יותר מ-200,000 ילדים, הארגון שיתף פעולה עם יותר מ-500 אמנים, יותר מ-1,500 נותני חסות, עם למעלה מ-500,000 מתנדבים. "את תראי את זה בבתי ספר ובשכונות. על קירות שהיו פעם מוזנחים, עכשיו יש אור וצבעוניות של ציורים. יש לזה השפעה על ילדים שעוברים ליד, רואים וממש מזדקפים, הם מרגישים את הכוח שיצרו בשכונה. נוער שפעם היה כזה שהסתכלו עליו כהרסני, לפתע הופך לזה שמשפר ומאיר את השכונה. כל יום כזה מחזק ומעודד אותם להישאר על דרך הישר“.

 

ב-2001, בעקבות האירועים הטראגיים של ה-11 בספטמבר, ראתה ציפי בן חיים את הצורך לחבר וליצור הבנה עמוקה יותר בקרב צעירים מתרבויות שונות. היא פתחה את תוכנית young minds build bridges 'כדי לחבר ילדים ברחבי העולם. בכך שהיא מאפשרת להם לחלוק את החזון שלהם לשלום באמצעות אמנות. CITYarts הוא כיום ארגון אמנות עולמי, המחבר נוער ב-81 מדינות על 6 יבשות, בלמעלה מ-100 בתי ספר, יצירת יותר מ-6,000 עבודות באמצעות פרויקט ’חתיכות לשלום‘. "כעת, כולנו מבינים שמחשבה גלובלית ופועלת מקומית אינה בחירה, אלא הכרח של ימינו - אנחנו באמת חיים בקהילה גלובלית“.


פורסם לראשונה 21/12/2018 07:17

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים