אלו ההנחיות החדשות לאבחנה וטיפול ביתר לחץ דם
פרסום ראשון: ההנחיות החדשות של ההסתדרות הרפואית בישראל לאבחנה וטיפול ביתר לחץ דם - אחד מגורמי התחלואה והתמותה המרכזיים בעולם המערבי. ע"פ ההנחיות, לחץ דם אופטימלי איננו עולה על 120/80, ולחץ דם של 140/90 נחשב לגבוה. ויש חידושים גם בתדירות המדידה הנדרשת ובתנאים הדרושים למדידה מיטבית
יתר לחץ דם תואר לראשונה בתחילת המאה הקודמת, אולם רק בשנות ה־50 הצביעו מומחים על הקשר הישיר בין גובה לחץ הדם ופגיעה באיברי הגוף. מאז נעשו מאות מחקרים שהוכיחו כי יתר לחץ דם הוא הגורם מספר אחת לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.
לחץ דם גבוה מכונה "הרוצח השקט", משום שהוא עשוי שלא לגרום להופעת תסמינים כלשהם, עד שכבר חלה פגיעה משמעותית בגוף. והמספרים מבהילים: על פי הנתונים בישראל, שיעור יתר לחץ הדם בקרב גילאי 34-21 עומד על 3.4% בגברים ו־3.5% בנשים, ומעל גיל 65 מגיע שיעור יתר לחץ הדם באוכלוסייה ל־51.6% בגברים ו־60.2% בנשים.
ההנחיות החדשות נכתבו על ידי המכון לאיכות ברפואה של ההסתדרות הרפואית. הוועדה המייעצת כללה עשרות מומחים לרפואה פנימית, נפרולוגיה, רפואת ספורט ואנדוקרינולוגיה.
ההנחיות החדשות קובעות 6 קטגוריות של לחץ דם על פי לחץ הדם בעת התכווצות חדרי הלב (סיסטולי, הערך הגבוה), או לחץ הדם הדיאסטולי בעת התרפות חדרי הלב (הערך הנמוך). די בחריגה של אחד מהם כדי להגדיר יתר לחץ דם.
עוד כתבות:
עקב חשש מסרטן: שתי תרופות נוספות ללחץ דם הורדו מהמדפים בארה"ב
מחקר חדש: הדיאטה שמורידה לחץ דם – וגם עשויה למנוע דיכאון
המדענים חוזרים בהם: מלח - לא ממש מסוכן כמו שחשבו
הערכים האופטימליים הם לחץ דם סיסטולי של פחות מ־120 מילימטר כספית ודיאסטולי של פחות מ־80 מילימטר כספית. כלומר לחץ דם שאינו עולה על 120/80. לחץ דם תקין הוא 120־129 סיסטולי ו־84־80 דיאסטולי. לחץ דם גבולי הוא 139־130 סיסטולי ו/או 89־85 דיאסטולי. יתר לחץ דם נקבע החל מערך של 140 סיסטולי או 90 דיאסטולי. כלומר לחץ דם של 140/90 נחשב לגבוה. בילדים ומתבגרים החישוב מורכב יותר ומתבסס על טבלאות בהתאם לגיל.
איך למדוד לחץ דם
ההנחיות החדשות קובעות גם כיצד יש למדוד לחץ דם. במרפאה יש למדוד את לחץ הדם באמצעות השיטה הישנה שבה מצמידים את הסטטוסקופ אל מפרק כף היד, או באמצעות מכשיר דיגיטלי. תחילה יש למדוד בשתי הזרועות תוך שימוש בשרוול המתאים להיקף הזרוע. אם ישנו הפרש בין שתי הידיים, יש להתבסס על הערכים הגבוהים יותר.
בדיקת לחץ דם צריכה להתבצע בסביבה ממוזגת ושקטה, כשהנבדק יושב רגוע על כיסא במשך חמש דקות, רגליו על הרצפה וגבו נשען. על הנבדק להימנע מקפאין, פעילות גופנית ועישון לפחות 30 דקות לפני המדידה. בעת הבדיקה עצמה הנבדק והמודד צריכים להימנע מדיבור.
ההמלצות החדשות מציינות גם את אפשרות מדידת לחץ הדם בבית, שעל פי הטענות מייצגת טוב יותר את חיי היומיום בהשוואה למדידות במרפאה העלולות לגרום לעלייה בלחץ דם עקב התרגשות ("תסמונת החלוק הלבן"). על פי המלצה זו, מומלץ למדוד לחץ דם בבית פעמיים בבוקר מיד לאחר ההשכמה ולפני נטילת תרופות, ופעמיים בערב. מדידות אלה צריכות להתבצע 3 עד 7 ימים ברציפות. המטופל צריך לבצע רישום של כל מדידות לחץ הדם והדופק ולהביא את הרשימה לרופא.
בהנחיות החדשות נקבעה לראשונה ההמלצה לבצע בדיקת לחץ דם אחת לשנה לפחות. כדי לאשר יתר לחץ דם ולקבוע את חומרתו, אין להסתמך על מדידה אחת בלבד אצל האחות, ויש לבצע מדידות לחץ דם בלפחות שלושה מפגשים שונים בהפרש של לפחות שבוע ביניהם, בכל מפגש יש לבצע שלוש מדידות בהפרש של דקה עד שתי דקות.
הנחיות לטיפול
אם נקבעה אבחנה של יתר לחץ דם, קובעות ההנחיות כיצד יש לבצע את הבירור הרפואי, שכולל בדיקה גופנית, בדיקת אק"ג לאיתור של פגיעה בלב, ובדיקות דם הכוללות ספירת דם, בדיקת שתן, בדיקות שומנים ואיתור מוקדם של סוכרת (המוגלובין HbA1c). אצל חולים בהם יש חשד לפגיעה באיברים פנימיים, מורחב הבירור וכולל גם אקו לב, אולטרסאונד של הבטן, דופלר עורקי כליה, בדיקה במעבדת שינה ובדיקות נוספות – כולן נועדו לאתר מחלות הגורמות ליתר לחץ הדם.
הטיפול ביתר לחץ דם מתחשב בדרגת לחץ הדם, ותוצאות הבדיקות הרפואיות. הטיפול בלחץ דם גבולי יתחיל בשינוי אורחות החיים הכולל ירידה במשקל, הפסקת עישון, תזונה נבונה דלת מלח ופעילות גופנית. בחולים שנמצאים בסיכון למחלת לב או כאשר מתגלה לחץ דם גבוה יותר ניתן טיפול תרופתי.
על פי ההנחיות, יש להפחית את צריכת הנתרן ב־1 גרם ליום לפחות, כאשר הצריכה לא תעלה על 2,000 מיליגרם ליממה. עוד ממליצים המומחים לצרוך מזון עשיר באשלגן, שנמצא כמסייע להפחתת לחץ הדם.
פעילות גופנית, אפילו המתונה ביותר, נמצאה קשורה באופן מובהק כמפחיתה לחץ דם. ההנחיות קובעות כי יש להקפיד על אימונים אירוביים, אימוני כוח ואימוני גמישות בתדירות של חמישה עד שבעה ימים בשבוע. המחקרים גם הראו קשר בין צריכת אלכוהול ליתר לחץ דם. המומחים ממליצים להימנע מצריכה של יותר ממנת אלכוהול יומית בנשים ויותר משתי מנות אלכוהול בגברים. מנת אלכוהול מתאימה לכמות האלכוהול שיש בפחית בירה (330 מ"ל) או בכוסית יין (150 מ"ל).
ההנחיות החדשות ממליצות מעתה לטפל בשילובי תרופות, ולא בתרופה אחת כפי שהיה מקובל בעבר. השילובים כוללים משפחות תרופות שונות לטיפול ביתר לחץ דם: חסמי תעלות סידן, חסמי ACE משתנים או חסמי בטא. כאשר לחץ הדם אינו מאוזן בשתי תרופות, ניתן טיפול בשלוש או ארבע תרופות. הערכת התגובה לטיפול תיעשה בתוך שבועיים עד שלושה שבועות מתחילת הטיפול.
לחץ דם אצל ילדים
פרק נרחב בהנחיות נוגע לילדים, בעקבות יותר ויותר נתונים המצביעים על עלייה בשיעור יתר לחץ דם אצל ילדים, ככל הנראה בעקבות מגפת השמנת היתר. על פי ההנחיות, יש לבצע לכל הילדים מדידת לחץ דם בגילאי שלוש, שש, עשר ו־16 שנים.
אצל ילדים הסובלים מגורמי סיכון ליתר לחץ דם, תתבצע המדידה מוקדם יותר ובתדירות של אחת לשנה. המדידה תתבצע כאשר הילד יושב בחדר שקט במשך שלוש עד חמש דקות טרם המדידה, כאשר רגליו על הרצפה לא בהצלבה. המדידה אצל ילדים תתבצע בזרוע ימין, במטרה להשוות עם הטבלאות הסטנדרטיות. על הילד לעבור שלוש מדידות בהפרש זמנים של שלוש דקות ביניהן, כשלחץ הדם ייקבע כממוצע של שתי המדידות האחרונות. כמו אצל מבוגרים, אם התגלה יתר לחץ דם, ישלח הרופא לבדיקות רפואיות בדומה למבוגרים.
ילד הסובל מיתר לחץ דם גבולי יטופל תחילה על ידי שינוי באורח החיים, הדרכה תזונתית להורדה במשקל והגבלה בצריכת מלח. אם לא הושגה תגובה לטיפול הלא־תרופתי, יתחיל הרופא טיפול בתרופה אחת. אם לא הושג איזון, יינתנו שתי תרופות.
"יש יותר מדי התפשרות בהקשר ליתר לחץ דם". אומר פרופ' עדי לייבה,יו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם שעמד בראש צוותי ההנחיות, "הנזק המצטבר לכלי הדם הוא עצום, כאשר לחץ הדם אינו מאוזן. ההנחיות החדשות מתוות בדיוק את דרכי האבחון והמדידה, במרפאה וביחוד מחוץ למרפאה, ומציגות יעדים חדשים לטיפול התרופתי. אני מאמין שיישום ההנחיות יביא לירידה בהתקפי לב, פרפור עליות, שבץ מוחי, דמנציה והגעה לדיאליזה".