שתף קטע נבחר

 

מיטות ריקות מול משרד הבריאות: "להציל את ענף האשפוז הסיעודי"

עשרות, בהם מנהלי מוסדות אשפוז, עובדים, ומשפחות מטופלים ואנשי איגוד בתי האבות, הפגינו בתל אביב: חמישה מוסדות אשפוז קרסו - וייתכן שהמספר יוכפל בשנה הבאה. מפגינה שסעדה את אמה אמרה: "הציבור צריך לדעת שזה מה שמחכה לו"

 

 

תיעוד מההפגנה בתל אביב    (צילום: אבי חי)

תיעוד מההפגנה בתל אביב    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עשרות מפגינים, בהם מנהלי מוסדות אשפוז, עובדים ומשפחות של מטופלים, מחו הבוקר (א') ברחבת הסינמטק בתל אביב, הנמצאת מול משרד הבריאות בעיר, בקריאה "להציל את ענף האשפוז הסיעודי לפני שיהיה מאוחר מדי". באיגוד בתי האבות, שארגן את ההפגנה, טוענים כי חמישה מוסדות אשפוז קרסו מתחילת השנה בשל מדיניות משרד הבריאות והחשש הוא שבשנה הבאה המספר יוכפל.

 

המוחים הציבו במקום מיטות אשפוז בטענה כי משרד הבריאות, האחראי על שליחתם של הקשישים הסיעודיים למוסדות, מתמחר את הטיפול בהם בחסר, גורם לפגיעה בשירות המוענק להם ו"זורק אותם לרחוב".

 

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" - אוזקים ומכים קשישים: זוועה מצולמת בבתי אבות

עדויות נוספות נחשפות בעקבות התחקיר: "אבא אסר עליי להתלונן כי יתנקמו בו"

 

מוסדות האשפוז מוחים על כך שמשרד הבריאות אינו מאפשר לעובדים זרים לעבוד בהם, בשונה מענפים אחרים כמו בניין, תיירות, חקלאות ואף אצל קשישים שמטופלים בבתיהם. הם מצביעים על חוסר של כ-6,000 עובדים בענף.

 

בנוסף, הם טוענים כי מכרז שירותי האשפוז הסיעודי שפרסם משרד הבריאות דורש ממפעילי המוסדות לעמוד בתקצוב לא ריאלי של השירותים הנדרשים ובכך שוחק את רמת הטיפול שאותו יכולים להציע המוסדות לדיירים.

הפגנה של מנהלי בתי אבות עובדים ומשפחות של מטופלים נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב ()
"משרד הבריאות מצמצם תקציבים ופוגע בעבודת האחיות המעשית"

גלי מרגלית בהפגנה של מנהלי מוסדות אשפוז נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב ()
"הציבור צריך לדעת שזה מה שמחכה לו". גלי מרגלית

ענף מוסדות האשפוז נותן מענה לכ-21 אלף קשישים סיעודיים, שכ-70% מהם מופנים לטיפול באמצעות "קוד אשפוז" על ידי משרד הבריאות, לאחר שערך למטופלים מבחני הכנסה ואישר את זכאותם לכך. משרד הבריאות הוא הגוף הרגולטורי שקובע את תנאי המכרז - מה תהיה רמת הטיפול המבוקשת ממוסדות האשפוז הסיעודי ומה המחיר שהוא מוכן לשלם תמורתה.

 

גלי מרגלית, שהגיעה מגבעת שמואל, סיפרה כי נאלצה לטפל באמה הסיעודית בביתה עד יומה האחרון מכיוון שלא היו מוסדות שיקלטו אותה או מטפל סיעודי שיגיע לביתם. "אימא הייתה בבית עם בצקות איומות", אמרה. "אפילו בבית החולים לא רצו לטפל וסיבכו אותנו בבירוקרטיה. ככה אני ואחי טיפלנו בה עד יומה האחרון. הציבור צריך לדעת שזה מה שמחכה לו. סגירת מוסדות אשפוז נוספים תאריך את התור עוד יותר לקבלה למוסד אשפוזי, שהוא המקום היחיד שעוד איכשהו יכול לתת פתרון לקשישים סיעודיים".

 

לילי סמטנה, מנהלת הסיעוד במרכז הגריאטרי "גיל-עד" בבית החולים שיבא שבתל השומר אמרה כי "המצוקה נוראית. חסר אחיות, מטפלים וכוח עזר. משרד הבריאות מנחית הנחיות מבלי להקציב כוחות ליישמן, מצמצם תקציבים ופוגע בעבודת האחיות המעשית. קשה להשיג כוח אדם בתחום הגריאטריה ונדמה שמשרד הבריאות יושב במגדל השן, לא יורד לשטח ולא מבין את המצוקה שלנו".

הפגנה של מנהלי בתי אבות עובדים ומשפחות של מטופלים נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב (צילום: שאול גולן)
"משרד הבריאות נרדם בשמירה"(צילום: שאול גולן)

הפגנה של מנהלי בתי אבות עובדים ומשפחות של מטופלים נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב (צילום: שאול גולן)
"להציל את ענף האשפוז הסיעודי לפני שיהיה מאוחר מדי"(צילום: שאול גולן)

יו"ר איגוד בתי האבות, רוני עוזרי, תקף את מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ואמר כי הוא "חייב לרדת ממגדל השן ולבדוק את המצוקה בשטח. אי אפשר לקבוע דרישות רגולטוריות ולתמחר אותן מבלי להבין מה המשמעות בשטח. בר סימן טוב חייב להתעורר לפני שבועת הזקנה תתפוצץ לכולנו בפנים ולא יהיה מי שיטפל בהורים שלנו. היום זה הם, מחר זה בר סימן טוב וכמובן כולנו".

 

יו"ר שדולת האזרחים הוותיקים, ח"כ ד"ר נחמן שי (המחנה הציוני), אמר כי "משרד הבריאות נרדם בשמירה. הוא מתנער מהאזרחים הוותיקים, דיירי בתי האבות. זורקים אותם לכלבים. החליטו שם לחסוך על גבם של קשישים חולים וחסרי ישע ולהקצות פחות כסף לבתי אבות. המשמעות היא פחות אוכל, חימום וניקיון. יש יותר ממיליון אזרחים ותיקים בישראל, יותר ויותר זקוקים לטיפול סיעודי ואין מטפלים. שיבואו עובדים זרים, עובדים מיומנים. המצלמות לא יודעות לטפל בדיירים, הן רק שומרות עליהם".

הפגנה של מנהלי בתי אבות עובדים ומשפחות של מטופלים נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב ()

הפגנה של מנהלי בתי אבות עובדים ומשפחות של מטופלים נגד משרד הבריאות ברחבת הסינמטק בתל אביב (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

בעתירה שאיגוד בתי האבות הגיש לבג"ץ, באמצעות עו"ד אילן בומבך ועו"ד יריב רונן ממשרד אילן בומבך ושות', נכתב כי "כיום פועלים בישראל כ-50 אלף מטפלים זרים לקשישים סיעודיים המתגוררים בביתם, אולם ל-27 אלף זקנים הנאלצים להתגורר במחלקות לסיעודיים, לתשושי-נפש ולתשושים בבתי אבות - אין ולו תקן אחד של מטפל זר. מדוע משפחה ישראלית הנופשת במלון בים המלח 'תזכה' בחדרנים מנוסים, ואילו הסבתא באותה משפחה (שמאושפזת במוסד סיעודי) אמורה להסתפק בעובדים פלסטינים בלתי מיומנים או בסטודנטים?".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי הוא "עומד מאחורי תמחור המכרז ומצר על השימוש הציני בקשישים שעושים יזמים הפועלים למטרות רווח. המכרז החדש נועד לשפר את איכות הטיפול בקשישים ולהעלות את סטנדרט השירות. היזמים פנו למספר ערכאות בטענות על התמחור ונדחו פעם אחר פעם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מפגינים לצד מיטות אשפוז ריקות בת"א
צילום: שאול גולן
מומלצים