הנפילות בבורסה: "יש הרבה סיבות לדאגה"
היום הגרוע בבורסה בת"א מאז אוגוסט 2011 ממשיך את מגמת הירידות בעולם, ובעיקר בוול סטריט. פרשני שוק ההון מדברים על קשיי ההחלטה בתנאי אי-הוודאות, ממליצים לא לברוח מהשוק ללא שיקול דעת מושכל ומצביעים על מגמות אפשריות
הבוקר (יום א') הוא האדום ביותר בבורסה בתל אביב זה יותר משבע שנים, עם ירידות חדות בכל המניות - בהשפעת המגמה העולמית, ובעיקר בעקבות הנפילות בבורסה האמריקנית. "יש הרבה סיבות לדאגה", אמר לאולפן ynet הכלכלן הראשי של הפניקס אקסלנס, אמיר כהנוביץ.
בסוף היום ננעלה הבורסה עם ירידות חדות: ת"א 35 צנח ב-5.1% - הירידה החדה ביותר שנרשמה במדד זה מאז ה-7 באוגוסט 2011. כל המניות במדד ת"א 125 נסחרו בכיוון שלילי, והמדד צנח ב-4.7%. גם מדד הבנקים ירד ב-4.1%. בין המניות שרשמו ירידה חדה במיוחד: פריגו שצנחה ב-29%, טבע שירדה ב-8%, מניית קבוצת דלק ירדה ב-5.7% ומניות IT שונות (כמו חילן ומטריקס), שירדו בשיעורים של 5.8%-5.9%.
לגבי פריגו – המניה שלה סובלת לא רק מהירידה הכללית בבורסה, מסביר כהנוביץ, אלא גם בשל הידיעה על חבות מס גדולה שתושת על חברה בת שלה באירלנד. פריגו היא אחת המניות הגדולות בבורסה בת"א – מה שתרם לא מעט לירידה הכוללת של המדדים.
אז מה בדיוק קורה? "אנחנו בירידה חדה, המשך למגמה שהתחילה ברוב השווקים בעולם כבר באוקטובר", אומר כהנוביץ. "חלק גדול מהשווקים נמצאים כבר בשיעור ירידה של יותר מ-20%, והבורסה בתל אביב מגיבה בהתאם. המונח 'מפולת' שאתם נוקטים הוא יחסי, כל אחד על פי נקודת מבטו האישית. מי שמושקע הרבה שנים בשוק ונמצא ברמות נמוכות לא אמור להיבהל, אבל יש כאלה שנכנסו לא מזמן, ומבחינתם זו אכן מפולת. בפרספקטיבה לאורך זמן, השוק ברמות מאוד גבוהות ביחס לשנים האחרונות".
טראמפ, הנגיד ומלחמת הסחר
הירידות החדות לא התחילו בישראל. בשבוע שעבר חוותה הבורסה האמריקנית בוול סטריט את השבוע הגרוע ביותר בעשור האחרון. לפי הדיווחים, הנשיא דונלד טראמפ שוקל להדיח מתפקידו את יו"ר הבנק המרכזי (הפדרל ריזרב), ג'רום פאוול, בצעד שנחשב קיצוני ביותר. הסיבה: הנגיד, שמכהן בתפקיד פחות משנה, העלה את הריבית בארה"ב ל-2.5% ביום רביעי שעבר.
יונתן כץ, אסטרטג מאקרו בלידר שוקי הון, מסביר את המתרחש כרגע בבורסה על הרקע הגלובלי, ובאופן ספציפי על רקע השווקים שנסגרו בארה"ב ביום שישי: "לדעתי יש אכזבה מהפד (הבנק המרכזי של ארצות הברית). חלק מהשחקנים ציפו, לאור העצבנות בשווקים, שהפד לא יעלה את הריבית, או לפחות ימתן את תחזית הריבית של חבריו. זו אומנם מותנה במידת-מה אך השווקים, שציפו להתמתנות יותר משמעותית, התאכזבו. למעשה יש שני משפיעים עיקריים – הראשון קשור בעצבנות בשווקים הגלובליים בכלל ובארה"ב בפרט, ובחשש מריסון מוניטרי יותר משמעותי ממה שהשוק ציפה לו, והשני הוא החשש ממלחמת סחר ומעימות בין סין לארה"ב".
ההחלטה הגיעה בניגוד מוחלט לדרישתו של טראמפ להימנע מהעלאת ריבית נוספת, בעיקר על רקע הירידות החדות בוול סטריט. מקורביו של טראמפ, כך על פי הדיווחים, התנגדו נחרצות למהלך של הנשיא.
בינתיים הממשל בארה"ב מושבת בהיעדר מימון תקציבי, בפעם השלישית מתחילת כהונתו של טראמפ, וזאת בעקבות סירוב הנשיא לחתום על הצעת חוק התקציב משום שלא כלול בו מימון של 5 מיליארד דולר להקמת החומה בגבול עם מקסיקו.
סיבה נוספת לחוסר הוודאות שמטלטל את השווקים היא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, והמכסים שהטילו שתי המדינות על יבוא מהמדינה האחרת. אחרי פגישת טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינפינג בתחילת החודש אומנם דווח על "הפסקת אש", אך עדיין לא ברור אם אומנם תירשם רגיעה או דווקא הסלמה בחזית שמשפיעה על כלכלת העולם. היום, יום ראשון, אין מסחר בבורסות העולם, והשבוע יתקיים מסחר חלקי בשל חופשת חג המולד.
הבורסה בתל אביב והמשקיע הקטן
יונתן כץ: "שוק המניות הישראלי פגיע, כי השוק הישראלי הוא חלק מהכפר הגלובלי. אז כמובן שגם הכלכלה הישראלית מאוד חשופה, לכן המסר לשחקן הפשוט בבורסה הוא שהעצבנות תמשך. השוק, שעלה יחסית לא מעט בשנה האחרונה, יכול גם לרדת. כרגע התיאור הכי הולם הוא אי-ודאות, וזה יוצר מצב של פסיכולוגיה שלילית – ובמקרים מסוימים סוג של פאניקה".
מה אם כן אתה ממליץ?
כץ: "לדעתי, אם אתה בפנים - זה לא הזמן למכור. בהסתכלות לחמש שנים קדימה, אפיק המניות הוא האטרקטיבי ביותר. לטווח הקרוב, קשה כמובן לדעת לאן זה ילך, מה גם שמכיוון ארצות הברית מסתמן איום נוסף על השוק, אם אומנם יממש טראמפ את הכוונה לפטר את נגיד הבנק המרכזי. זה רע לשוק ההון, בוודאי אם נשיא מתערב בנושאים כאלה באופן בוטה. לכן, לדעתי, התנודתיות והעצבנות יימשכו בשבוע הקרוב".
גם אמיר כהנוביץ מזהיר מבריחה בהולה מהשוק ומקיבוע של הפסדים: "קשה לחזות כרגע מה עתיד לקרות בשוק המניות. השפה שבה אנחנו מדברים נוקטת מונחי תמחור, אלטרנטיבות השקעה וסיכונים. התופעה שאנחנו עדים לה כרגע, של בריחת המשקיעים בעיצומן של הירידות, וקרוב לוודאי חזרה לבורסה בעתיד כשיתחילו עליות, זאת אסטרטגיה בעייתית לאורך זמן. ייתכן שבטווח הקצר ייחסכו מהם חלק מהירידות, אבל משקיע כזה לא יידע תמיד מתי לחזור לשוק, ואז ימצא את עצמו בתוחלת של הפסד. ההמלצה שלנו היא לא לנסות לתזמן אלא לשמור על אופק ההשקעה שתוכנן מלכתחילה".
- אם יש לי מזומן בבנק, מה לעשות? להיכנס? לחכות?
"כדאי לשבת עם יועץ השקעת שינתח מהם הסיכונים ומהם הצרכים שמתאימים. לכל אחד הנתונים האישיים שלו, ואין כלל אצבע - אם אדם צריך את הכסף בעתיד הקרוב, לא הייתי ממליץ לו על מניות, אבל קח בחשבון שמזומן לאורך זמן סובל מאינפלציה ששוחקת את הכסף. באג"ח ממשלתיות תוכל לקבל ריבית של יותר מ-2% בשנה. אם אין לך צורך בכסף בטווח הקצר ומדובר בהשקעה לטווח ארוך - אז נראה שמניות זה האפיק המשתלם. כל אפיק השקעה הוא לגיטימי".
הפרשן הכלכלי דודו הולצמן רואה בירידות בחודשיים האחרונים שינוי מגמה בשווקים, אך בוודאי שלא קריסה: "קריסה זה כשהשווקים יורדים ב-40%-50% מרמות השיא. כרגע אנחנו רק ב-15%-20% מרמות השיא, אבל העולם כבר במשבר ולעניות דעתי עדיין לא ראינו את שיא המשבר או הירידות. מכל מקום, השבוע הזה ובשבוע הבא המסחר יהיה דליל בגלל הכריסמס והשנה החדשה - מרבית הבורסות סגורות".
אז מה אתה ממליץ למשקיע הקטן שמחזיק קצת מניות בשוק ההון, או יושב על קצת מזומן בעובר ושב?
"אדם שיש לו מניות, שיבחן היטב את אופי האחזקה שלו וטיב האחזקה של המניות. מה שלא איכותי - לא להחזיק. ולגבי מי שיושב על מזומן, לא הייתי ממליץ עכשיו להיכנס לשוק ההון. עדיף כרגע לשבת על הגדר מחוץ לשווקים עד שהמצב יתבהר מעט".