גורמים בתעשיית הקרנות: "זהו היום הקשה ביותר שזכור לנו"
לנוכח המפולת בשווקים ובהלת המשקיעים בתעשיית הקרנות מעריכים כי הפדיונות היום יהיו גבוהים מ-1.2 מיליארד שקל. הפדיונות מתחילת החודש - חמישה מיליארד שקל; רשות ני"ע הקפיאה פרסום המידע על פדיונות בקרנות בשל רפורמת קרנות הסל
המפולת בשוק האמריקאי מחלחלת גם לשוק המקומי - המדדים ת"א 35 ו-125 נופלים היום (א') בחדות, בהמשך לסוף שבוע של ירידות חדות בניו יורק. היועצים בבנקים מתמודדים היום עם שצף אדיר של פניות מצד לקוחות היסטריים המבקשים למכור ומהר את כל החזקותיהם בקרנות הנאמנות.
רפורמה בתעודות הסל: התעודה "חוסלה" והמשקיעים נפלטו החוצה
ברשות ניירות ערך הקפיאו את הדיווחים של מנהלי קרנות הנאמנות על הגיוסים והפדיונות בשל הרפורמה במסגרתה תעודות הסל יהפכו לקרנות סל ויחסו תחת הרגולציה של קרנות הנאמנות. עם זאת, לפי הערכות בתעשיית הקרנות, הפידיונות צפויים לחצות היום את סף ה-1.2 מיליארד שקל - סכום חסר תקדים.
בסך הכל מתחילת דצמבר איבדה תעשיית הקרנות סכום מוערך של חמישה מיליארד שקל. "זה היום הקשה שאני זוכרת אי פעם", אמרה היום ל"כלכליסט" בכירה בתעשיית הקרנות. אמנם ב-2008 הירידות בשווקים היו חריפות הרבה יותר אך תעשיית הקרנות המקומית הייתה קטנה משמעותית ולכן במונחים אבסולוטיים, הפידיונות ברמה היומית מעולם לא חצו את סף המיליארד שקל.
כמו בפעמים קודמות, הציבור מגיב לאירועים בפאניקה ומושך את הכספים דווקא לתוך עומק הירידות, תוך שהוא מסתכן בקיבוע ההפסד ומבלי לתת צ'אנס לתיקון אפשרי. זאת בזמן ששחקנים מתוחכמים יותר אולי מתחילים כבר לאסוף סחורה.
הרקע למפולת בימים האחרונים היא הודעת הריבית האחרונה של הבנק הפדרלי שהעלה את הריבית ב-0.25% נוספים כמתוכנן ולצד זאת הוריד את תחזית העלאות הריבית ל-2019 מארבע העלאות לשתי העלאות. העולם מתחיל להיגמל מהריבית האפסית - למשקיעים הסולידיים ניתנת חלופה אטרקטיבית יותר של שמירת הכסף בפיקדון בבנק ולכן הנכסים היותר מסוכנים כמו אגרות החוב והמניות צריכות להיות מתומחרות מחדש.
במקביל יש המעריכים כי הירידות טמונות גם בחששות ריאליים אמיתיים להרעה במצב הכלכלה האמריקאית, אך בשלב זה, לפחות בעיני נגיד הבנק המרכזי ג'רום פאוול, שכאמור החליט להעלות את הריבית כמתוכנן, אין בחששות אלה ממש.