פאניקה בגלל המסחר? "הכלכלה הישראלית חזקה"
הטלטלה בשווקים סחררה את המשקיעים, אבל באולפן ynet מסבירים הכלכלנים שלמה מעוז ויניב חברון את המצב ומנסים להרגיע: "8 מיליארד איש לא מפסיקים מחר בבוקר לאכול, לשתות, לטוס, להיות מבוטחים - העולם פועל. לא צריך להתרגש. אלה שייצאו בפאניקה וישבו על הגדר - יפסידו"
"אין שום משבר כלכלי - לא פה ולא בארה"ב". כך טוענים הבוקר (ב') כלכלנים בראיון מיוחד באולפן ynet, בעקבות קריסת הבורסה בתל אביב אתמול והתנודתיות המאפיינת אותה היום. בעוד הירידות החדות בבורסת וול סטריט בניו יורק בסוף השבוע האחרון, שהביאו את הבורסה הישראלית לנפילה הגדולה ביותר שלה מאז ימי המחאה החברתית ב-2011, הכלכלנים שלמה מעוז ויניב חברון מנסים להסביר את המצב ובעיקר להרגיע. לדבריהם, לא מדובר בתחילתו של משבר כלכלי מתמשך.
צניחה חופשית: אפקט טראמפ בבורסה בתל-אביב
הלחץ מכה בשווקים - והפעם בלי מבוגר אחראי
המפולת בשווקים הגיעה אלינו - והחסכונות חוטפים
"יש כמה סיבות לנפילות של הבורסה", מסביר מעוז. "אחת הסיבות העיקריות היא העלייה בריבית והציפייה להמשך העלייה בריבית בשנה הבאה. הסיבה השנייה היא סגירת הממשל בארה"ב, לאחר שחלק מסוכנויות הממשל נסגרו בגלל הוויכוח בין הדמוקרטים לרפבוליקנים בנושא הגדר במקסיקו; ואחת הסיבות העיקריות היא מלחמת הסחר של ארה"ב מול סין. הכלכלה הסינית נחלשת, קצב הצמיחה יורד - מה שפוגע באירופה ובכל העולם. יש הרבה דברים שקשורים בנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ולא במערכת הבנקאות העולמית".
רה"מ טוען שהמשבר נובע מטעויות של המערכת הבנקאית האמריקנית והאירופית.
מעוז: "אני לא חושב, זה סיפור ישן, מערכת הבנקאות האמריקאית שיקמה את עצמה. נכון שיש בעיות באירופה, אבל מערכת הבנקאות חזקה".
"העולם לא הולך לכיוון משבר"
"כל התרחישים מסבירים את הכיוון כלפי מטה, את העוצמה של הירידה אף אחד מהתרחישים לא מסביר", אומר חברון, "יש פה הרבה מאוד משקיעים שיושבים על הרבה מאוד מזומן, הם ימתינו בסבלנות ויחכו עד שהם יראו מספיק זמן של נתונים טובים - בשביל להבין שהעולם לא הולך למשבר. זה יכול לקחת חודשיים או ארבעה חודשיים, סדר גודל של שני רבעונים ואז יראו שהעולם לא הולך למיתון, ויחזרו לשוק".
החסכונות שלנו בסכנה?
מעוז: "אין חסכונות בסכנה, יש את הפנסיה, הגמל, וקרנות השתלמות, שעולים-יורדים ובסך הכול עולים היטב בשנים האחרונות. הכלכלה הישראלית חזקה - אין שום משבר כלכלי, בארה"ב גם אין משבר כלכלי. אם היה משבר לא היו מעלים ריבית. ישראל וארה"ב חזקות, יש מדינות חלשות יותר".
חברון: "אתמול היה מספר בתך אביב: 'הציבור הפסיד סדר גודל של 15 מיליארד פלוס מינוס'. באותה מידה המספר יכול לטפס כלפי מעלה - אם נסתכל מתחילת השנה הציבור כנראה הפסיד יותר, זה לא משהו שצריך להתייחס אליו, צריך להתייחס לשאלה אם יש משבר או אין".
למשקיעים הקטנים יש סיבה להיות בהיסטריה?
חברון: "בכל הפאניקה יש הרבה מאוד מסחר שהוא טכני, מסחר של מכונות ולאו דווקא של משקיעים. אני חושב שמשקיעים שמתייחסים לנתונים ולמחירי חברות כרגע יושבים בצד, מחכים שהפאניקה תירגע, הם לא נכנסים למשחק בשלב הזה, אני לא חושב שצריך לעשות את ההבדל בין משקיעי טווח ארוך לטווח קצר".
אם יש לי תיק מניות של 100 אלף שקל - מה הייתם ממליצים לי?
מעוז: "אם אתה אדם חזק ואתה לא צריך את הכסף, זה כמו לפנסיה, תישאר. אם נסתכל לאורך שנים, יש לנו נתונים בארה"ב של 200 שנה, המניות תמיד עולות. אם את צריכה את הכסף לטווח קצר של 3-4 חודשים, אז יכול להיות שהמחירים יעלו, לא יודעים. לטווח ארוך, כסף פנסיוני, או לטווח של שנתיים-שלוש - מניות תמיד עשו יותר רווח מאג"ח, זה אפיק טוב".
חברון: "משקיע שקנה היום מניות, אני לא בטוח שיהיה ברווח בחודש ינואר, אבל אני קצת אתפלא אם הוא לא יהיה ברווח בחודש יוני. השוק היום הוא סגור, אם אתה רוצה לגייס הון מבחינת חברות, המשקיעים לא יתנו לך כסף. דווקא בדברים היותר מסוכנים, משמע חברות שצריכות כסף במיידי, ואלה החברות שצנחו בצורה הכי חזקה כלפי מטה - דווקא שם צריך להיזהר.
"ההזדמנות היא דווקא ללכת למקומות שהם טובים אבל זולים רק בגלל הפניקה. שמונה מיליארד איש לא מפסיקים מחר בבוקר לאכול, לשתות, לטוס, להיות מבוטחים - העולם פועל. הכלכלה הישראלית חזקה מאוד, האמריקנית חזקה, לא צריך להתרגש. אלה שייצאו בפאניקה וישבו על הגדר - יפסידו".