"בלי הטיפול ימיי ספורים": זעמם של מטופלי הקנאביס התפרץ בכנסת
מטופלי הקאנביס הרפואי שאינם מקבלים את הטיפול פרקו את זעמם בדיון של ועדת הכנסת: "אני פטריוט בכל רמ"ח איברי, אבל אני מתקשה להבין למה המדינה שאני כל כך אוהב מונעת ממני טיפול רפואי שאני צריך?", הכריז חולה אונקולוגי. חולה אחר ביקש להקדיש את הדיון הבא בוועדה לזכרו: "בלי הטיפול ימי ספורים"
צפו בעדויות הדרמטיות של החולים:
דיון סוער התקיים היום (ב') בוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת. חולים המטופלים בקנאביס רפואי שפכו את זעמם על נציג משרד הבריאות בדיון, יובל לנדשפט, מנהל היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר), במשרד.
את הדיון חתמה יו"ר הועדה, תמר זנדברג (מרצ), בקריאה לקיים דיון חירום בהשתתפות סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן (יהדות התורה) ומנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, ביחס לטענות החולים על ליקויי המערכת.
עוד בנושא:
בן 95 נגד משרד הבריאות: "קיצצתם מינון הקנאביס הרפואי בחצי"
חולי סרטן נגד משרד הבריאות: חתך מינון הקנאביס לרבע
למרות היעילות: משרד הבריאות לא ידון בהכנסת קנאביס רפואי לסל
"תעמדו דקת דומיה לזכרי"
בדיון נשמעו עדויות דרמטיות של חולים על אודות הקשיים שבהם הם נתקלים בדרך לקבלת הטיפול. רון צפריר, חולה במלנומה גרורתית, תיאר בדיון כי היק"ר מערים עליו קשיים בקבלת הקנאביס, דבר אשר עלול לעלות בחייו וביקש מיו"ר הוועדה להקדיש בדיון הבא דקת דומייה לזכרו.
"קיבלתי את הטיפול הביולוגי הכי מתקדם שיש ושום דבר לא עזר", תיאר צפריר והוסיף: "הגעתי לקנאביס. לא ידעתי מה זה קנאביס. אני לא מעשן. לקחתי גרם ביום של שמן קנאביס במשך שמונה חודשים וכל הגרורות נעלמו. הבראתי. ממחלה ממאירה, כשהרופאים בישרו לי שיש לי כמה שבועות לחיות, הסרטן הפך להיות מחלה כרונית. אני חי. עובד, מתפקד, מנשק, את הילדות, מכין ארוחת ערב, ואפילו מטייל עם הכלב בים, משהו שבעבר לא יכולתי לעשות".
צפריר מפרט תוקפו של רישיון הקנאביס שלו פג, והוא מנסה לחדשו ללא הצלחה מזה כחמישה חודשים. לדבריו אם לא יקבל את הטיפול הוא ימות. "יש לי היום 2 גרורות. הרופאים אומרים לי שימי ספורים. מדינה שהורגת אותי ושולחת אותי למוות, הפסיקה להיות המדינה שלי. אני מכריז בכנסת שאני הולך לעבור כל חוק אפשרי כדי להגן על חיי, ואני אעבור עליו זקוף".
את עדותו סיים צפריר בבקשה הדרמטית מיו"ר הוועדה להקדיש לזכרו דקת דומייה בדיון הבא.
"למה המדינה שאני אוהב מונת ממני את סם החיים?"
בעדות נוספת, של עו"ד לביא ליאור, גם הוא חולה אונקולוגי, מתאר החולה כי "אני נמצא פה היום במלחמה על החיים שלי. אני בא ממשפחה של פטריוטים. רבים מבני המשפחה שלי הם קצינים. אני הייתי ממונה על התביעה הראשית בעזה ואיו"ש. אני פטריוט בכל רמ"ח איברי וגאה להיות כזה, אבל אני בוש לומר שגורמים בכירים במשרד הבריאות מכנים אותי מסטול".
"הרופאים שטיפלו בי והאונקולוגים שניתחו אותי הם מלאכים", מוסיף ומתאר ליאור, "אבל אני בוש לומר שמאז שחליתי קשה לי להבין את המדינה שלי. למה המדינה שאני כל כך אוהב מונעת ממני את סם החיים שאני זקוק לו? למה היק"ר מתעקש למנוע ממני את הטיפול שאני צריך? כשהייתי חולה המשפחה שלי קנתה לי קנאביס בלי שידעתי. כשחזרתי לעצמי אמרתי למשפחה שלי 'אני אזרח שומר חוק. אני אקח רק את מה שרישיון מתיר לי. גם אם זה יהרוג אותי'".
ליאור מתאר כי היק"ר הפחית באופן חד צדדי את מינון הטיפול שהמליצה לו הרופאה שלו. "מישהו מהיק"ר בכלל ראה אותי? מישהו יודע ממה אני סובל? על סמך מה הם הפחיתו את מינון התרופה?".
מנהל היק"ר הדף את טענות החולים באומרו כי תהליך הרפורמה עורך זמן וכי במשרד הבריאות מנסים להתיר את הטיפול תוך הבטחת בטיחות החולים והציבור.
זנדברג: "כשלתם כישלון קולוסאלי"
"אני לא זוכרת מתי יצאתי כל כך מתוסכלת מדיון. אם צריך נוציא צו הבאה לסגן שר הבריאות", הכריזה זנדברג בתום הדיון, "צריך להקרין לו את הטענות ששמענו היום. שלוש שנים אנחנו שומעים את אותן טענות ומקבלים את אותן התשובות. הרפורמה, במקום לפתור את הבעיות, רק יצרה בעיות חדשות. אתם כשלתם כישלון קולוסאלי. נבקש מסגן השר להתוות מדיניות אחרת, כי ברור שזו לא עובדת".
נציג משרד הבריאות: "הלכנו להתייעץ עם רב"
אנקדוטה ביזארית נרשמה בדיון כשמנהל היק"ר תיאר כיצד גורמים במשרד הבריאות התייעצו עם רב מוכר לגבי קידום מתן הטיפול בקנאביס רפואי. "כשהתחלנו עם הנושא של הקנאביס, בזמנו כשהגיע סגן שר הבריאות, לא ידענו מהי הגישה של ההלכה לגבי סמים", תיאר לנדשפט בדיון, "קנאביס הוא סם על פי חוק. כשלא יודעים הלכנו לשאלת רב".
לנדשפט פירט כי מנהל במשרד הבריאות נועץ ברב המוכר, אשר השיב כי קנאביס מותר לשימוש רפואי על פי ההלכה, דבר שסלל את קידום הנושא על ידי סגן השר.
"נכחנו היום בדיון הקשה ביותר שידענו בנושא הטיפול בקנאביס רפואי", תיארה דנה בר-און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, "דיון שבו ישבו חולי סרטן וביקשו שיזכרו אותם לאחר מותם - בזמן שמנהל היק"ר, שאמון על הטיפול בהם היה עסוק בפלאפון. התנהלות היק"ר בדיון הוכיחה מעל לכל ספק כי עניינו של היק"ר איננו בריאותינו או חיינו, ועל כך המטופלים והעמותה בראשותי לא נעבור עוד לסדר היום".
את הדיון חתמה, כאמור, יו"ר הוועדה בהכרזה כי תקיים דיון חירום במעמד סגן השר ומנכ"ל משרד הבריאות ביחס לטענות החולים.