השומר ב"יער המתאבדים" מציל חיים עם לנון
בצריף ביער אאוקיגהארה ביפן מתגורר קיוצ'י וואטאנאבה. הוא מאמין שעם מוזיקה אפשר להגיע ללב האנשים האובדניים שבאים למות: "כשהם שומעים את הצלילים, הם מסתובבים והולכים. אני שומר הסף, זו חובתי"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במשך שמונה שנים נאבק המוזיקאי היפני בן ה-60 כדי לשנות את הדימוי האפל של היער העצום, על-ידי הושטת עזרה לאלה שבאו למקום כדי לסיים את חייהם. אבל עכשיו, הוא חושש שגורלו של היער נחרץ.
היער, ששמו אאוקיגהארה, זכה בשנה שעברה לכותרות ברחבי העולם כשכוכב היוטיוב לוגאן פול צילם בו פרק של הסדרה המקוונת שלו והציג במהלכו קורבן התאבדות. הסרטון עורר זעם והרגיז גם את וואטאנאבה, שנולד בקרבת מקום ובילה ביער ובסביבתו את רוב חייו.
"זה יער של הטבע, זה יער של דת, זה לא מקום כזה", אומר וואטאנאבה. "אנשים רוצים להפוך את היער הזה לגיהינום?". הוא מסביר ש"כואב כל כך" לראות את היער מתואר בצורה כה קודרת.
כיום מתגורר וואטאנאבה בצריף בקצה יער אאוקיגהארה, שֵם שפירושו "שדה של עצים כחולים". עם רדת הלילה הוא מציב רמקולים מחוץ לבית המבודד שלו ומשמיע מוזיקה בקול רם, בעיקר רוק והיפ-הופ, אל תוך החשכה, שובר את הדממה הכבדה של אוקיינוס העצים.
מקום מבשר רעות
וואטאנאבה מאמין שהמוזיקה היא הדרך להגיע אל מי ששקעו בסערה פנימית. הוא מתאר כיצד אנשים מסתובבים ויוצאים מהיער ברגע שהם שומעים את המוזיקה שלו. לפעמים הוא מחבר מיקרופון, מנגן בגיטרה ושר את השירים האהובים עליו כדי לשבור את השקט.
פעם אחת, הוא מספר, אף התערב ישירות ושכנע גבר שהגיע מהעיר אוסאקה שבמערב יפן ללכת הביתה. "הוא שב על עקבותיו, ועד היום הוא שולח לי הודעות בפייסבוק", מעיד וואטאנאבה.
כעת זהו מקום מבשר רעות. היער סבוך, ויש בו עצים צפופים וגבוהים החוסמים את השמש ושטיח של צמחים ושורשים. בשל מראהו, בשנות ה-70 של המאה שעברה נעשה ביער שימוש הולך וגובר ברומנים פופולריים, בסרטים ובתוכניות טלוויזיה כתפאורה להתאבדויות.
בסופו של דבר הדימוי הפך חזק מספיק כדי שאנשים אובדניים יחלו לנסוע אל היער במטרה למות בו. הרשויות כבר אינן מספקות נתונים רשמיים על ההתאבדויות שם, אבל בעבר מתו ביער עשרות אנשים מדי שנה.
בכניסה ליער ניצב שלט שבו כתוב: "החיים הם דבר יקר שנתנו לך הוריך. תחשוב שוב, בשלווה, על הוריך, אחיך וילדיך. אל תדאג לבד. דבר איתנו". לצד הכיתוב מופיע מספר טלפון של מוקד חירום, והמבקרים האובדניים נקראים להתקשר אליו.
לראות משהו יוצא דופן
שיעור ההתאבדויות ביפן הוא הגבוה ביותר בקרב מדינות ה-G7 (ארגון שבע המדינות המתועשות), ויותר מ-20 אלף בני אדם שמים בה קץ לחייהם מדי שנה. שיעור ההתאבדויות במחוז יאמאנאשי שבאי המרכזי של יפן, שם שוכן היער, היה עד 2014 הגבוה ביותר במדינה. כמעט מחצית מאלה שהתאבדו שם הגיעו מאזורים אחרים ביפן, מה שמלמד כי הם נסעו לאזור במיוחד כדי להתאבד.
לדברי תושבים מקומיים, בשנים האחרונות נראה שיש ירידה במספר הקורבנות. הם קיוו שהיער יצליח סוף סוף להתנער מתדמיתו האפלה, אבל התקווה הזו התנפצה כשפול העלה לרשת את סרטו השנוי במחלוקת, המציג גופת אדם שהתאבד. הסרטון זכה לשישה מיליון צפיות, אך בהמשך נמחק ופול התנצל.
"את הגל הראשון של המוניטין השלילי יצרה תקשורת ההמונים לפני עשרות שנים, ועכשיו אנחנו עומדים בפני גל שני, שנוצר על-ידי המדיה החברתית", אומר וואטאנאבה. "עכשיו היער מוכר בעולם, אנשים באים מכל רחבי תבל כדי לראות משהו יוצא דופן".
הסרטון של פול אינו הגורם היחיד. זרם קבוע של דיווחים בחדשות וכן סרט משנת 2015 על שני גברים שהגיעו ליער כדי להתאבד בו חיזקו את הדימוי המורבידי של המקום בשנים האחרונות.
וואטאנאבה סבור שהסרטון של פול מושך בעיקר מבקרים המחפשים אחר דברים מחרידים. "כמה תיירים זרים אפילו שאלו אותי איפה הם יכולים לראות מתים", הוא מספר.
למרות הדימוי שלו, היער עדיין מושך אליו גם תיירים רגילים. ליסה בישופ, בת 33 מקנדה, מספרת כי הגיעה כדי "לבדוק מנקודת המבט שלי מה בדיוק אני מרגישה כשאני עוברת כאן". על הסרטון של פול היא אומרת: "זה לגמרי לא בסדר. זו הפרטיות של אנשים".
וואטאנאבה יודע שעוד צפוי לו מאבק ארוך וקשה, אבל אומר שהוא מחויב למסע. "נולדתי כאן, ולכן אני צריך להגן על המקום הזה", הוא מסביר. "אני שומר הסף. אני מרגיש שזו חובתי".
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו – עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן בטלפון 1201 או באתר סה"ר http://www.sahar.org.il .