מקום לדאגה: הקרח בגרינלנד נמס גם בחורף
חוקרים מסקוטלנד, שהתבססו על סימולציות מחשב, מצאו כי רוחות חזקות יוצרות גלים חמים מתחת לפני הים - דבר שגורם להמסת קרחונים ולעליית גובה פני הים
שכבת הקרח בגרינלנד נמסה גם בחורף בשל גלי חום המגיעים מהאוקיינוס. כך עולה ממחקר של האגודה הסקוטית למדעי הים (SAMS), שפורסם החודש.
החוקרים, שהתבססו על סימולציות מחשב, מצאו כי רוחות חזקות הנושבות בחורף בצפון מזרח האוקיינוס האטלנטי יוצרות גלים חמים מתחת לפני הים - דבר הגורם להמסת קרחונים גם בימי החורף הקרים. לפי החוקרים, הקרח נמס בעומק של כמה מאות מטרים מתחת לפני האוקיינוס.
ד"ר ניל פרייזר מהאגודה הסקוטית למדעי הים אמר בראיון לאתר ה-BBC כי "הגלים האלה דוחפים מים חמים לתוך הפיורד לכיוון הקרחון, מה שגרם להמסה של הקרח בעומק של מאות מטרים מתחת לפני האוקיינוס".
על-פי האגודה הסקוטית למדעי הים, כמות בלתי נתפסת של 660 ג'יגה-טון מים מקרחונים נמסים התווספו למי האוקיינוס האטלנטי רק בשנת 2012. לדברי החוקרים, מדובר בכ-20% מכמות המים הנוספת לאוקיינוסים כתוצאה מקרחונים נמסים ברחבי העולם.
במחקר נוסף, שפורסם מוקדם יותר החודש, מצאו מדענים מארצות הברית, בלגיה והולנד כי שכבת הקרח בגרינלנד נמסה בקצב המהיר ביותר ב-350 השנים האחרונות, וזאת כתוצאה מהתחממות כדור הארץ. לדעת אותם חוקרים, הקצב יגדל אם כדור הארץ ימשיך להתחמם.
הקרחונים הדרומיים של גרינלנד נמסים בשנים האחרונות במהירות גבוהה במיוחד, דבר שמטריד מומחים בין השאר בשל חשש מעליית פני הים והצפת שטחי יבשה.
גרינלנד (באינואיט "Kalaallit Nunaat") הוא אי מצפון מזרח לקנדה בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס הארקטי, ומושבה דנית בעלת שלטון עצמי מורחב. האי גרינלנד שוכן ברובו מצפון לחוג הארקטי (קו רוחב 66.5 צפון, בקירוב). זהו האי הגדול ביותר בעולם: שטחו 2,166,086 קמ"ר,
האקלים בגרינלנד הוא ארקטי קר וגם בקיץ משתוללות בו סופות שלגים (בקיץ הטמפרטורה הממוצעת בדרום האי היא 9 מעלות). רוב השטח של גרינלנד מכוסה קרח-עד שעוביו הממוצע כ-300 מטר (בכמה מקומות מגיע עוביו ל-4,300 מטר). חופי גרנלנד מפורצים מאוד בשל פעילות קרחונים, ובהם בלבד יש מקומות שאינם מכוסים קרח.