"שמנים בכל מקום". סיסי מכעיס את מצרים
מצרים כועסת על הנשיא, שקרא לאזרחים לעשות ספורט ודרש מערוצי הטלוויזיה לא לארח את מי שסובל מעודף משקל. מתנגדיו אומרים שהוא מתעלם מהעוני ויוקר המחייה - שגורמים לעניים לאכול ג'אנק פוד
עבד אל פתאח א-סיסי הכעיס את מצרים כשדרש מהאזרחים לרדת במשקל. הנשיא התלונן החודש על מספר האנשים השמנים שהוא רואה ברחובות, ואמר שהמצרים חייבים לדאוג לעצמם. הוא קרא לערוצי הטלוויזיה לא לאפשר למי שסובל מעודף משקל להגיש תוכניות – וגם להתארח בהן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
נשיא מצרים הוסיף שהחינוך הגופני צריך להיות נושא מרכזי בתוכנית הלימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות. למחרת, עוד לפני הזריחה, עלה א-סיסי על אופניו ורכב לאקדמיה הצבאית בפרברי קהיר. הוא הגיע להתעמלות הבוקר של החניכים (בלבוש ספורטיבי), ואמר להם שאם הם לא יעמדו בדרישות הגופניות הם לא יסיימו את האקדמיה.
המבקרים של א-סיסי אומרים שהאמירות שלו תוקפניות ואליטיסטיות, ושהנשיא מתעלם מהעוני במצרים – שגורם לאזרחים להשמין. מחירי המזון – במיוחד הפירות והירקות – גבוהים במיוחד בגלל הרפורמות הכלכליות של הנשיא. למצרים העניים אין את הלוקסוס לוותר על ג'אנק פוד זול, וא-סיסי לא מציע תוכנית קונקרטית למאבק בהשמנה ולעידוד הכושר הגופני.
מצרים היא מדינה שמנה. אחד משלושה אזרחים סובל מהשמנת יתר - לפי מחקר מ-2017 של אוניברסיטת וושינגטון מדובר בשיעור הגבוה בעולם. 35% מהמצרים הבוגרים – 19 מיליון איש במדינה של 100 מיליון – שמנים. גם כאן מדובר בשיעור הגבוה בעולם. 10.2% מהילדים המצרים, 3.6 מיליון, סובלים מעודף משקל.
א-סיסי מקפיד לומר למצרים לשנס מותניים ולקבל את העובדה שמדובר בשנים קשות. בהופעה בטלוויזיה ב-15 בדצמבר אמר שהאזרחים חייבים לשנות הרגלים כדי להוריד במשקל.
"בשנייה שאני נכנס למקום כלשהו אני מבחין בדבר שלא יכולתי לדמיין שאבחין בו. אני שואל את עצמי 'מה זה? מי הם האנשים האלה? למה האנשים האלה לא דואגים לעצמם?", אמר הנשיא. א-סיסי הוסיף שהמצרים לא יוצאים מספיק להליכות ואז צחק ופנה לראש הממשלה שלו, שישב לצדו – ואמר לו שאסור לו לעלות במשקל.
בעקבות הדברים של א-סיסי הודיעו בפרלמנט שהם מתכוונים להציג תוכנית חדשה, שמגדילה את היקף החינוך הגופני בתוכנית הלימודים בבתי הספר. שר החינוך של א-סיסי קרא לתלמידים שנוסעים ברכבת התחתית לרדת שתי תחנות לפני היעד שלהם, ולהגיע אליו ברגל.
בתקשורת שמזוהה עם השלטון הבליטו את קריאתו של הנשיא למאבק במשקל. ברשתות החברתיות, אולי המקום היחיד שבו מותר למצרים לדבר בחופשיות, הייתה ביקורת קשה על הדברים של הנשיא. חלק אמרו שהוא מנותק מהמציאות, או שלשונו קלה מדי.
בטוויטר ובפייסבוק צחקו על הדברים, ועל הסכנות שמחכות לאדם שמן במשטר שעצר אלפים שהתנגדו לשלטון. חלק מהבדיחות הפכו לוויראליות. בדיחה אחת סיפרה על נהגים ש"מכניסים את הבטן" כשהם מתקרבים למחסום משטרתי. אחד הגולשים ביקש להסתתר מהמשטרה בבית של חבר עד שיצליח להוריד במשקל. אחד הגולשים צחק ואמר שהוא הלשין לרשויות על אשתו שסובלת מעודף משקל.
עמר עלי חסן, סופר ופרשן פוליטי, אמר שהאמירות של א-סיסי אליטיסטיות. "הן מאפיינות שליט אוטוריטארי שמשוכנע שהוא נמצא בשליחות, שרק הוא יודע מה טוב לציבור ושאיש מה המטרות הנעלות שנמצאות לו בראש". חלק ממתנגדיו הוותיקים של א-סיסי בירכו אותו על שעורר את תשומת לבם של המצרים לבעיה, אבל הזכירו שרוב התושבים – אנשים עניים – לא יכולים להרשות לעצמם לאכול בריא ולוותר על פחמימות וסוכר.
מוחמד זארי, עורך דין לזכויות אדם, אמר שא-סיסי צריך לתת למצרים כלים להוריד במשקל ולא רק לדרוש מהם לעשות ספורט. "הוא צריך להפוך את המזון הבריא לזמין יותר, במחירים נמוכים, ליזום אירועים שבהם אנשים יכולים להתעמל ולבצע בפיקוח מערכת הבריאות ניתוחים לאנשים שסובלים מהשמנת יתר".
א-סיסי, שעלה לשלטון ב-2014, מנסה להפוך את מצרים למדינה משגשגת, יציבה ומודרנית. מתחילת דרכו הראה הגנרל לשעבר שהוא לא מתכוון לאפשר למישהו לפקפק בו, או להציע אלטרנטיבה לדרכו. בעבר הכעיס את המצרים כשאמר להם להקשיב רק לו.
חלק מהצעדים של א-סיסי הצליחו: מצרים מתאוששת ממשבר כלכלי שהחל מאז ההפיכה ב-2011, וגם המצב הביטחוני משתפר. אך מתנגדיו אומרים שמדובר ברודן לכל דבר. א-סיסי כלא אלפי איסלאמיסטים ופעילים חילונים פרו-דמוקרטים והשתיק את הביקורת נגדו בתקשורת. במהלך מערכת הבחירות השנה עצרה מצרים חלק מהיריבים הפוטנציאליים שלו. אחרים פרשו מהמירוץ אחרי שקיבלו איומים.