שתף קטע נבחר

 

בוטל אישום נגד נערים יוצאי אתיופיה בגין תקיפת שוטרים: "מחדלים אקוטיים"

ביהמ"ש לנוער ביטל כתב אישום נגד שני נערים שנטען שבעטו ואיימו באבן על שוטרים שביקשו מהם לשפוך משקה. השופטת קבעה: המשטרה לא יידעה אותם על זכותם לסנגור, לא זימנה את הוריהם ואיחרה בהגשת האישום

מחאת יוצאי אתיופיה. ארכיון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מחאת יוצאי אתיופיה. ארכיון(צילום: ירון ברנר)

בית המשפט השלום לנוער בנצרת הורה לבטל כתב אישום נגד שני נערים ממוצא אתיופי, שהואשמו בתקיפת שוטרים. השופטת אילנית אימבר קיבלה את עמדת הסנגורים, עו"ד רימונה שלג ואבי מוסקוביץ' מהסנגוריה הציבורית, כי במהלך החקירה והכנת כתב האישום נפלו פגמים רבים.

 

ביוני 2016 ישבו שני הנערים, אז כבני 16 ו-14, ושתו אלכוהול בגן ציבורי בעפולה. שוטרים שהיו בסיור במקום הורו להם לשפוך את המשקה. אחד הנערים, כך נטען באישום, השליך את הכוס לעבר השוטרים והרטיב את בגדיהם. הם ביקשו לעצרו והוא השתולל והרים אבן כדי לתקוף את אחד מהם. בהמשך, כך נטען, הוא בעט ברגלו של אחד מהם.

 

 הנאשם השני ניסה למנוע מהשוטרים לעצור את חברו, משך את אחד השוטרים מעליו, ובהמשך התנגד למעצר. האישום הוגש נגד השניים בחודש יוני 2017, יומיים לפני שחלפה שנה מיום התקרית.

 

הסנגורים טענו כי לשני הנערים לא ניתן להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה ולא נאמר להם כי אם אינם יכולים לשלם, הם זכאים לסניגור מטעם המדינה. החקירה התנהלה ללא נוכחות של אחד מההורים, ובמקרה של אחד הנערים, הסובל ממגבלה, היה צורך בחוקר מיוחד – אך החקירה נוהלה בידי חוקר רגיל. עוד טענו כי לא נערך לשניים שימוע לפני הגשת כתב האישום, וכי הוא הוגש באיחור, יומיים בלבד לפני שתם הזמן בו ניתן להגיש כתב אישום נגד קטינים.

רימונה שלג ()
עו"ד רימונה שלג, המייצגת את הנערים

 השופטת קיבלה את מרבית טענות ההגנה וקבעה כי המשטרה לא עשתה די כדי לאפשר להורי הקטינים להגיע לחקירה. לדבריה, השניים נחקרו מספר ימים לאחר האירוע, ללא דחיפוּת, וניתן היה לזמן את הוריהם. היא קבעה כי המשטרה לא יידעה את הקטינים על זכותם להיעזר בסניגור ציבורי. "זכות זו הינה מהותית", הדגישה, "וראוי כי המשטרה תקפיד הקפדה יתרה על קיומה".

 

בדבר הזימון לשימוע קבעה כי היה על הפרקליטות לנסות להודיע לנאשמים על השימוע, ולא לצאת ידי חובה כפי שעשתה, בשליחת הודעות בלבד. האיחור בהגשת האישום היה משמעותי, קבעה השופטת, והוגש יומיים לפני ההתיישנות, למרות שהחקירה הייתה פשוטה והסתיימה מספר ימים לאחר התקרית.

 

"מצאתי קיומם של מחדלים אקוטיים, אשר בצבר משקלם הסגולי – מטים את הכף לקבלת טענת השיהוי בעניינם של הנאשמים ולהביא לביטול כתב האישום", כתבה השופטת. בהמשך ציטטה מתוך דו"ח של ועדה שעסקה במיגור הגזענות נגד עולי אתיופיה: "כלל הנתונים מצביע באופן ברור על כך שהאזרחים יוצאי אתיופיה, ובעיקר הקטינים מועמדים לדין בשיעור גדול בהרבה משאר האוכלוסייה. אין חולק כי מדובר בנתון חמור ומדאיג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ניידת משטרה. ארכיון
צילום: ירון ברנר
מומלצים