שתף קטע נבחר

 

אפל נגד קוואלקום: המפסידים הם אנחנו

הקרב על השבב, המתנהל בין ענקיות הטכנולוגיה בשנתיים האחרונות, יוצא מכותלי בית המשפט ומגיע אל המדפים. איך הכל התחיל ומה זה אומר עבורנו הצרכנים?

המאבק המשפטי הממושך בין שתיים מחברות הטכנולוגיה הגדולות יוצא מכותלי היכל הצדק ומגיע לשווקים: בשבוע שעבר הכריע בית המשפט המחוזי במינכן שבגרמניה, כי מכשירי אייפון מסדרות 7 ו-8 של חברת אפל מפרים קניין רוחני ופטנט רשום של ענקית השבבים קוואלקום. עד לערעור, אפל נדרשה להסיר את המכשירים המדוברים מהמדפים בחנויות הרשמיות שלה בגרמניה.

 

תיקון אייפון (צילום: יח
מתחת למכסה המנוע. אייפון(צילום: יח"צ)

 

הניצחון של קוואלקום בגרמניה מצטרף לצו מניעה שהוגש לבית המשפט בסין ואושר לפני כשבועיים. הלכה למעשה, הצו אוסר על מכירה וייבוא של מכשירי אייפון לשוק הסיני, כשבמקרה הזה המכה הייתה כואבת אפילו יותר: האיסור כולל את דגמי אייפון מסדרות 6S, 7, 8 וגם אייפון X שהושק בשנה שעברה. אפל מצידה לא נשארה חייבת, וטענה כי הגרסה האחרונה למערכת ההפעלה iOS 12 עוקפת את הצורך בשימוש בפטנט של קוואלקום, ולא הסתירה כי היא ממשיכה למכור מכשירים בסין.

 

שורשי המאבק הזה נטועים בשליטה הכמעט מוחלטת של קוואלקום בשוק הרכיבים לסמארטפונים: ערכת השבבים שלה, "סנאפדרגון", היא הפופולרית ביותר בקרב יצרניות טלפונים סלולריים, והיא מייצרת ומספקת גם רכיבי Wi-Fi, בלוטות' ועוד. בהתאם, רכיבי קוואלקום הוכנסו לשימוש גם במכשירי אייפון של אפל. אבל לפני כשנתיים השותפות העסקית בין החברות, שכללה הסכם בלעדיות לשימוש ברכיבי קוואלקום בלבד וגם דרישה לתמלוגים בדמות אחוזים מנתח המכירות של מכשירי אייפון המכילים פטנטים של יצרנית השבבים - חטפה זעזוע קשה.

 

ערכת השבבים הפופולרית של קוואלקום (צילום: קוואלקום) (צילום: קוואלקום)
ערכת השבבים הפופולרית של קוואלקום(צילום: קוואלקום)

 

על פי הדיווחים, קוואלקום לא ראתה בעין יפה את שיתוף הפעולה של אפל בנוגע לחקירה שהתנהלה נגד יצרנית השבבים בקוריאה הדרומית, ושבמהלכה בחנה הנציבות המקומית לסחר הוגן (KFTC) את התנהלות החברה כמונופול. החקירה הזו הסתיימה בקנס כבד: קוואלקום נדרשה לשלם 853 מיליון דולר לאחר שהואשמה בהנהגת שיטות למניעת תחרות בשוק השבבים והרכיבים הסלולריים. בתורה היא האשימה את אפל בכך שהחברה מעודדת רגולציה, ועל פי טענות אפל - סרבה לשלם לה כמיליארד דולר בהחזרים על פי הסכם השותפות בין השתיים.

 

מכאן, הקרב על השבב כבר יצא לדרך. התביעה הקוריאנית גררה גם חקירה של הנציבות הפדרלית לסחר הוגן בארצות הברית, שבחנה את שיטות רישום הפטנטים של יצרנית השבבים. אפל הייתה הראשונה להגיש תביעה משפטית נגד קוואלקום בינואר 2017, שבוע לאחר שנפתחה החקירה בארצות הברית. התביעה על סך מיליארד דולר נומקה כך: "על אף היותה של קוואלקום אחת מ-12 יצרניות רכיבים סלולריים, היא מתעקשת לדרוש תשלום גבוה פי חמש מכל שאר היצרניות יחד, על שימוש בפטנטים שלה". אבל אפל לא עצרה בשוק האמריקני, והגישה תביעות דומות במקביל גם בסין ובבריטניה.

 

נצחונות בגרמניה וגם בסין. קוואלקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נצחונות בגרמניה וגם בסין. קוואלקום(צילום: רויטרס)

 

בקוואלקום לא נשארו חייבים: החברה הגישה תביעות נגד, ובהן טענה למשל שאפל לא מימשה את מלוא הפוטנציאל של שבבי קוואלקום בכוונה בכמשירי אייפון 7, כדי לייצר מצג שווא לפיו הביצועים שלהם פחותים מאלה של המתחרה - אינטל. בשנה וחצי האחרונות, תביעות ותביעות-נגד מוגשות על ידי שתי החברות , כשמדי פעם גופים רגולטוריים נכנסים לתמונה ומנהלים חקירות בעצמם.

 

ביולי האחרון הודיעה קוואלקום כי השותפות העסקית בינה ובין אפל מחוסלת באופן סופי, וכי החברה לא תספק עוד מודמים במכשירי אייפון. בספטמבר, קוואלקום האשימה את אפל בכך שמסרה סודות מסחריים הנוגעים לפטנטים שלה ליצרנית המתחרה אינטל, כדי שמהנדסי החברה יצליחו לשפר את ביצועי הרכיבים. לפני חודשיים האשימה את אפל בפיגור בתשלומי תמלוגים בסך של 7 מיליארד דולר.

 

מאבקי פטנטים וקניין רוחני הם שכיחים למדי בשוק הטכנולוגי: אפל עצמה כבר ניהלה מאבק ארוך שנים מול המתחרה הגדולה שלה - סמסונג, שהואשמה ב"השראת יתר" בעיצוב הסמארטפונים שלה מסדרת גלקסי S, שדמו מדי למכשירי אייפון. אחרי שזכתה לפיצוי של כחצי מיליארד דולר, נכנסו השתיים ליריבות משפטית סביב הפרת פטנטים - והיא נמשכת עד עצם היום הזה. מלחמה דומה ניהלו בשנים האחרונות גם הענקיות הקוריאניות, סמסונג ו-LG.

 

בעוד בתי המשפט בעולם נאלצים להידרש לסוגיות המורכבות הללו, המפסידים העיקריים ממאבקי הפטנטים הם, איך לא, אנחנו הצרכנים - שנאלצים במקרים רבים לשלם מחיר גבוה יותר עבור רכיבים פחות טובים. המקרה של אפל וקוואלקום הוא דוגמה קלאסית, שכן בכל מבדקי הביצועים הוכח כי הרכיבים של קוואלקום יעילים ומהירים יותר מאלה של אינטל, ובכל זאת בדגמי האייפון החדשים ביותר הם נותרו בחוץ.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים