שתף קטע נבחר

דו"ח בריק כרסם בכושר ההרתעה של צה"ל

אמנם הליקויים והפערים בציוד עדיין קיימים, אך הם לא ישבשו את תפקוד כוחות היבשה בזמן מלחמה. זוהי המסקנה החד משמעית אליה הגיעו שלושה צוותים בכירים שונים זה מזה. המשמעות: לדו"ח בריק אין בסיס קלוש והוא עלול לגרום נזק לצבא. פרשנות

 

 

צבא היבשה של צה"ל מוכן היטב למלחמה ביותר מחזית אחת. למסקנה חד-משמעית זו הגיעו שלושה צוותים בכירים, שהסירו את הקרקע תחת ממצאיו של דו"ח בריק. 

 

צוותים אלה היו אף שונים זה מזה, כאשר אחד מהם היה אזרחי - של ועדת חוץ וביטחון של הכנסת בראשות ח"כ ומפקד סיירת מטכ"ל לשעבר עומר בר-לב, השני היה צוות של מבקר צה"ל, תת-אלוף במיל' אילן הררי, שהפעיל יותר ממאה אנשי מקצוע במשך 45 ימים והשלישי הורכב משני אלופי-יבשה בכירים במילואים - אלוף (מיל') אבי מזרחי ואלוף (מיל') דורון אלמוג ששימשו כצוות היגוי ובקרה מעל למבקר צה"ל.

 

אלוף במיל' יצחק בריק בועדה לביקורת המדינה עם נציב קבילות החיילים על מוכנות צבא היבשה למלחמה (צילום: אוהד צויגנברג)
אלוף במיל' יצחק בריק בועדה לביקורת המדינה (צילום: אוהד צויגנברג)

שלושת הגורמים האלה, בנוסף לפיקוד הבכיר של צה"ל הגישו לרמטכ"ל ולכנסת דו"חות כתובים וחתומים על ידם, לפיהם הליקויים והפערים בציוד שעדיין קיימים לא ישבשו את התפקוד בלחימה של כוחות היבשה בסדיר ובמילואים אם ידרשו לצאת למלחמה בעתיד הנראה לעין.

 

המשמעות של ממצאי הביקורות והדו"חות היא שלמרות שקיימים ליקויים ופערים בציוד של חלק מיחידות היבשה, בעיקר במילואים, אין בסיס, אפילו קלוש, לטענה של נציב קבילות החיילים, האלוף (מיל') יצחק בריק, שצבא היבשה של צה"ל אינו מוכן למלחמה.

 

הליקויים העיקריים והמשמעותיים ביותר שהתגלו היו מחסור במשאיות להובלת ציוד לוגיסיטי (יש מספיק מובילי טנקים לביצוע המשימות במלחמה ביותר מחזית אחת), מחסור בנגדים ובנגדות שאחראים לתחזוקה של יחידות מחסי החירום (ימ"חים), ומחסור חלקי ולא ממש קריטי באמצעי לחימה מסויימים.

דו

יחידות מחסני עוצבת ״האש״ (צילום: דובר צה
יחידות מחסני עוצבת ״האש״ בשדה תימן(צילום: דובר צה"ל)

יתרה מזאת, נציב קבילות החיילים אינו מסתמך בדו"ח שהגיש על מראה עיניים ישיר ועל ביקורת פיזית במחסני ובמתקני האוגדות הלוחמות של צה"ל, אלא בעיקר על מה ששמע מפי חיילים ומפקדים שהתלוננו בפניו או שראיין ביוזמתו.

 

מכאן שלממצאיו אין תוקף כמו לממצאי צוותי הביקורת והבקרה האזרחי והצבאיים שביקרו פיזית ברב היחידות הלוחמות בסדיר ובמילואים בזרוע היבשה של צה"ל והגיעו למסקנה שונה.

 

יחד עם זאת, הדו"ח של בריק מכרסם בכושר ההרתעה של צה"ל כלפי אויביו ועיקר השפעתו היא בנזק שהוא עושה לאמון של אזרחי ישראל בכושרו וביכולתו של צה"ל להגן עליהם. בעקבות בריק האיראנים ונסראללה עלולים להגיע למסקנות מוטעות שידרדרו אותנו למלחמה, כפי שכבר קרה ,ותחושת הביטחון של הציבור בישראל תיפגע עוד יותר מכפי שנפגעה לאחרונה עקב האיפוק שהממשלה החליטה עליו בגזרה העזתית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מחסני חירום של צה"ל בשדה תימן
צילום: דובר צה"ל
מומלצים