שתף קטע נבחר
 

הדני שהונו נחתך בגלל אסוס עסוק בלקנות את סקוטלנד

אנדרס הול פולסן, מעשירי דנמרק, חולש על אימפריית אופנה גלובלית שירש מהוריו ומחזיק ב־30% מהמתחרה הבריטית. תוארו כבעל הקרקעות הפרטי הגדול ביותר בבריטניה מפצה על כ־500 מיליון הדולרים שמחק בעקבות צניחת מניית אסוס

זו לא היתה השנה של אנדרס הול פולסן (46). המיליארדר הדני, שהתברג במדד 500 העשירים של בלומברג ובצמרת עשירי דנמרק, איבד בארבעת החודשים האחרונים 44% מהונו, שנאמד כעת ב־3.8 מיליארד דולרים.

 

משבר במבצע: מה עובר על אסוס?

אפשר להירגע - כלכלנית באולפן ynet: "החבילות של אסוס יגיעו"

 

525 מיליון דולרים נמחקו ביום אחד לאחר שקמעונאית האופנה הבריטית אסוס, שבה מחזיק פולסן בנתח של כמעט 30%, פירסמה אזהרת רווח בשבוע שעבר. הודעת אסוס הובילה לצניחה חופשית של מניות קמעונאיות בגדים מסורתיות כמו דבנהמ'ס, וגם של המקוונות, ובראשן זלנדו הגרמנית, שבה מחזיק פולסן ב־10%. בזלנדו איבד פולסן 71 מיליון דולר מאחזקתו.

אנדרס הול פולסן ()
אנדרס הול פולסן
 

 

חנות קטנה בעיירת חוף

אבל, מעמדו כאחד מעשירי דנמרק עדיין לא בסכנה. פולסן חולש על אימפריית אופנה מקוונת ופיזית הפעילה ב־70 שווקים שהכנסותיה בשנה שעברה עמדו על 4 מיליארד דולר. את החברה המשפחתית, Bestseller, הקימו הוריו של פולסן כאשר היה בן שלוש, שנה לאחר שרכשו חנות בגדים בעיירת החוף רנקובין. החברה, שהחלה את דרכה כמותג בגדי נשים, התרחבה בהמשך גם לבגדי גברים וילדים. ב־2001 מונה פולסן למנכ"ל ובאוגוסט האחרון הוא קיבל לידיו את מלוא האחזקה בחברה.

  

בסטסלר מעסיקה 15 אלף עובדים ומפעילה 2,700 סניפים, 300 מהם בדנמרק. 250 סניפים נוספים צפויים להיפתח בשנה הקרובה. בבעלותה למעלה מ־15 מותגים, ביניהם VERO MODA Jack&Jones ו־ONLY. בנוסף, מחזיקה החברה ב־50% מקמעונאית הביגוד הסינית בסטסלר פאשן גרופ צ'יינה (BFGC), המפעילה יותר מ־7,000 סניפים ב־500 ערים ברחבי סין.

 

בנובמבר האחרון פרסמה בסטסלר כי ההכנסות נטו עבור השנה הפיסקאלית 2017/18 עמדו על 3.3 מיליארד יורו, עליה של 4.8% לעומת שנה קודם לכן. בהודעה רשמית ייחס פולסן את הצמיחה בהכנסות למותגי הנשים והגברים של החברה. "התוצאות ממותגי הלבשת הילדים שלנו היו מאכזבות", ציין. "אבל אנחנו משקיעים מאמצים רבים בתחום ומצפים לראות שינוי חיובי כבר בשנה הפיננסית הנוכחית". כמו כן הודה פולסן כי על בסטסלר לשדרג את עסקיה המקוונים ולהתמקד בדיגיטציה של החברה.

  

על אף שיתוף הפעולה בין בסטסלר אירופה ו־BFGC, מרבית העיצובים של האחרונה הותאמו במיוחד לטעמי הקהל הסיני. הקמעונאית הסינית הוקמה ב־1996 כחברה נפרדת מהדנית, כאשר המחצית שאינה בשליטת פולסן נמצאת בבעלות שני אנשי עסקים דנים נוספים. בסוף 2017 הודיעה החברה על כוונתה להתפשט לשוק המלזי ובשלב מאוחר יותר לאזורים אחרים בדרום־מזרח אסיה. הנתונים הפיננסיים של בסטסלר פאשן גרופ צ'יינה אינם פומביים ואינם משוקללים בתוצאות שעליהן מדווחת בסטסלר.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פולסן לא מסתפק בבסטסלר ומשקיע גם בחברות אחרות, חלקן בתחום הקמעונאות. כך, למשל, ב־2010 הוא התחיל להשקיע באסוס הבריטית ובהמשך צירף את מתחרתה הגרמנית זלנדו. ב־2016 רכש פולסן 75% מרשת ההנעלה הדנית הכושלת ביאנקו, שרשמה הפסדים בגובה כ־170 מיליון קרונות דניות (26 מיליון דולר) בשבע השנים האחרונות. בחודש שעבר השלים פולסן את רכישת החברה כולה. בימי הזוהר הפעילה ביאנקו 180 סניפים בדנמרק, נורבגיה, שבדיה וגרמניה, אך כיום מחזיק המותג בפחות מ־100 חנויות.

  

מאז 2017 מחזיק פולסן גם בנתח שליטה של 65% בקמעונאית הדנית המוזלת נורמאל. החברה, המשווקת מוצרים יומיומיים כמו מוצרי הגיינה, מזון בסיסי וחומרי ניקוי, מעידה על עצמה כי היא מוכרת את מוצריה בהנחה של 20%־60% ממחירי השוק. או בלשון הסלוגן שלה, "מוצרים נורמליים במחירים לא נורמליים". נורמאל, שנוסדה ב־2012, פועלת בדנמרק, נורבגיה ושבדיה ונהנית מצמיחה מהירה. ב־2017 נאמדו הכנסותיה ב־665 מיליון קרונות דניות (102 מיליון דולר), לעומת 10 מיליון קרונות דניות בשנת פעילותה הראשונה. על פי תחזיות המנכ"ל ואחד מהמייסדים־שותפים, טופן מאורטסן, ההכנסות ב־2018 יזנקו למיליארד קרונות דניות (153 מיליון דולר).

  

המיליארדר הדני לא מגביל את עצמו לאופנה ומוצרי צריכה, ובבעלותו גם כ־10% מבנק קלארנה השבדי, אחזקה ששוויה כ־225 מיליון דולרים. לבנק 60 מיליון לקוחות ב־14 מדינות והוא אחראי על 10% משוק המסחר המקוון הצפון־אירופי. במשך מספר שנים הוא גם הפעיל מרכז פיתוח בתל אביב, שנסגר בפברואר האחרון.

 

אבל תחום ההשקעות האקזוטי ביותר של פולסן הוא ללא ספק תיק הנדל"ן שלו בסקוטלנד. המיליארד הדני מחזיק בקרקעות, בטירה וב־11 אחוזות בשווי כולל של 90 מיליון דולר, ובנובמבר האחרון אף הוכתר לבעל הקרקעות הפרטי הגדול ביותר בבריטניה עם קרקעות בשטח כולל של יותר מ־890 אלף דונם. אלה עקפו אפילו את אחזקותיו של יורש העצר הבריטי הנסיך צ'ארלס.

  

השטחים שממערב לים הצפוני קסמו לפולסן כבר בראשית שנות השמונים, אז בילה חופשת קיץ עם משפחתו בנופים ההרריים ויצא לדוג עם אחיו הצעיר נילס. ב־2006 הוא הטיל לראשונה עוגן בסקוטלנד, כשהחל לבנות את תיק האחזקות שלו עם רכישה של שטח בפארק הלאומי קרנגורמס ב־7.9 מיליון ליש"ט.

  

זרקו את הריפוד הסקוטי

מטרתו המוצהרת בהשתלטות על הקרקעות והאחוזות הללו היא הגשמת "חזון 200 השנים" האקולוגי שלו להפוך את "הנופים הפגיעים בעלי היופי המסתורי, לפראיים מחדש". טרנד פופולרי מאוד במדינות סקנדינביה. באתר האינטרנט של הפרויקט, הקרוי ארץ פראית (Wildland), מפרט פולסן את חלומו "לשקם את הנזק שהסב האדם לרמות הסקוטיות" ולהשיב לנופיה את חיות הפרא והציפורים.

 

את הפרויקט הייחודי הוא הקים עם אשתו אן (41), שאותה הכיר כשעבדה במחלקת המכירות של בסטסלר. באתר הפרויקט מזמין הזוג את הציבור להגיע ולשהות בשטחיהם כדי להתחבר לנופים הסקוטים המשכרים. בכוונת פולסן להשתמש בקרקעות גם כדי לחנך את הדור הצעיר לגבי החשיבות של שימור נכסי טבע והנגשתם לקהל הרחב.

  

נוסף על השבת הטבע למצבו הקדמוני, המיליארדר השקיע מיליוני ליש"ט בהמרת קוטג'ים וחוות לאתרי נופש יוקרתיים. אשתו אן, המופקדת על מלאכת העיצוב, השליכה את הווילונות ובדי הריפוד הסקוטיים, לטובת פריטים עכשוויים בסגנון סקנדינבי.

  

אך למרות עושרו המופלג, פולסן שומר על אנונימיות יחסית, וגם על צניעות. ילדיו לומדים בבתי ספר ציבוריים, והוא לא מוכן לוותר על מכונית הפולקסווגן החבוטה שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים