בדרך לבחירות: הכנסת אישרה סופית את פיזורה
הכנסת הצביעה על פיזורה, והבחירות יתקיימו ב-9 באפריל. מהומה נרשמה לפני ההצבעה לאחר שח"כ חזן כינה את תמנו שטה "עולת מחמד". היו"ר אדלשטיין אמר לאולפן ynet כי "אי אפשר היה להתנהל" בקואליציית ה-61. הנגבי: "לא הגיוני שהחלטת פקיד כיועמ"ש תגרום להכרעה בקלפיות להיעלם"
חברי הכנסת אישרו הערב (רביעי) באופן סופי את הצעת החוק לפיזור המליאה - שתוביל להקדמת הבחירות הכלליות. 102 חברי כנסת הצביעו בעד הצעת החוק בקריאה שלישית, אולם שניים התנגדו - חברי הכנסת יהודה גליק וירון מזוז מהליכוד. 103 ח"כים הצביעו בעד הצעת החוק בקריאה השנייה.
כשעתיים קודם לכן אישרו חברי הכנסת בקריאה ראשונה את הצעות החוק. 104 חברי כנסת הצביעו בעד הצעת החוק הממשלתית, לא היו מתנגדים ולא היו נמנעים. לאחר מכן אושרו גם הצעות חוק פרטיות לפיזור הכנסת. לאחר אישור הצעת החוק בקריאה ראשונה, עברה הצעת החוק לוועדת הכנסת כדי להכינה לקריאה שנייה ושלישית.
במהלך דיוני וועדת הכנסת התרחשה מהומה, לאחר שח"כ אורן חזן (הליכוד) קרא לח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) "עולת מחמד", והיא בתגובה ענתה לו: "אני שחורה גאה. אתה מנוול, בושה שאתה הפנים של הליכוד".
"אני אישה שחורה גאה, תסתכל עליי, אני ישראלית גאה, יא חתיכת מנוול. אתה הפנים המכוערות של החברה הישראלית", אמרה תמנו שטה לחזן במהלך קרב הצעקות בין השניים. " אתה רגיל שלא עונים לך, אני לא נעלבת ממך. צריך להעמיד אותך במקום, אתה מבזה את החברה הישראלית. ואם אני עולת מחמד, אני קוראת לעולי אתיופיה לא להצביע לליכוד".
חזן קרא לעבר תמנו שטה "לא לצעוק. לא לחפש כותרות", ואף פנה ליו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר ואמר: "אתה לא יכול לתת לה להשתלח בי ככה". זוהר גם קרא להוציא את תמנו שטה מחדר הוועדה לאחר העימות בינה לבין חזן. העימות ביניהם נמשך גם במסדרון.
שר התיירות יריב לוין, המשמש גם כשר המקשר בין הממשלה לכנסת, אמר לח"כים עם פתיחת דיוני המליאה הבוקר: "אנחנו משלימים כאן כהונה של ארבע שנים מלאות. ארבע שנים של תנופה ועשייה גדולה, של הישגים עצומים, גם של הממשלה וגם של כלל הקואליציה שפעלה כאן בכנסת". לוין ביקש להדגיש את אישור חוק הלאום, וכינה אותו "אחד החוקים החשובים ביותר שכנסת ישראל חוקקה אי פעם".
לוין הציג את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים כאחד מהישגי הממשלה, ואמר כי בעקבות המהלך של טראמפ גם מדינות נוספות הצטרפו למהלך. "לצד ההישג הכביר הזה, מעולם לא חוותה ישראל פריחה מדינית כפי שאנחנו עדים לה בשנים האחרונות. אנחנו עדים לתנופה גדולה של חיזוק והעמקת ההתיישבות היהודית, וחיזוק האחיזה שלנו בחלקי המולדת שאליהם שבנו לאחר שנים כה רבות". עוד הוסיף כי "אלו היו ארבע שנים של צמיחה כלכלית חסרת תקדים שהיטיבה עם כל שכבות העם, ובעיקר עם השכבות הנחלשות והנזקקות".
בריאיון לאולפן ynet התייחס יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לקואליציית ה-61 ואמר: "היא לא הייתה משותקת, אבל היא הייתה עם הרבה פול גז בניוטרל. כל אני הוא מלך ואי אפשר ככה להתנהל. חבל שפספסנו את הנושא של חוק הגיוס, זה היה בהישג יד. מה בעוד 104 יום נחזור לכאן ולא יהיה חוק הגיוס? בעיות הביטחון ייעלמו? הסוגיות יישארו".
השר צחי הנגבי מהליכוד כינה את היום "מרגש". בנוגע לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "הציבור יודע שיש חשדות והוא גם שומע את ראש הממשלה אומר חזור והבהר שלא נפל שום רבב במעשיו. לא הגיוני שהחלטה של פקיד, והגון ככל שיהיה היועץ המשפטי לממשלה הוא רק פקיד, תגרום לכך שההכרעה בקלפיות למעשה תיעלם כלא הייתה וראש הממשלה יאלץ לעזוב את תפקידו".
על החלטתו של השר לשעבר גדעון סער להתמודד בפריימריז אמר הנגבי: "גדעון הוא חבר אישי שלי הרבה מאוד שנים. אני בטוח שהוא ייבחר לצמרת הליכוד. יש מתח בינו לבין ראש הממשלה על רקע כל מיני שמועות שהוכחשו על ידי גדעון. בסופו של דבר אנחנו צריכים את מיטב האנשים האיכותיים. כולנו תומכים בראש הממשלה, ואני בטוח גם שגדעון סער".
יו"ר מרצ תמר זנדברג אמרה בריאיון: "הכנסת הזו לא רק נמרחה כמו מסטיק, היא הגיעה למחוזות פארסה. הציבור ראה את זה ונמאס לו ולכן טוב מאוד שהכנסת הזו עושה דבר חשוב וסוף סוף מפזרת את עצמה. הבחירות האלה הן על בחירה ערכית. איזו דמות אנחנו רוצים לראות במדינת ישראל - סמוטריץ', מירי רגב, מוטי יוגב או יריב לוין, או ישראל דמוקרטית, ליברלית, חופשית, שוויונית".
מוקדם יותר ועדת הכנסת אישרה לקדם את פיזור המליאה כך שההצעה לא תצטרך להמתין במשך חודש וחצי על שולחן הכנסת, ועל-מנת שהח"כים יוכלו להמשיך בינתיים בפעילות החקיקה. ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) הגיש בקשה לדיון חוזר עד שחוק המתמחים יאושר.
כזכור, ראשי הקואליציה הסכימו ביום שני השבוע על בחירות בתחילת אפריל. באופן רשמי ההחלטה התקבלה על רקע ההבנה שקואליציית ה-61 לא תצליח להעביר את חוק הגיוס ולהסדיר את גיוסם לצה"ל - או אי גיוסם לצה"ל - של תלמידי ישיבות. לפני כן הבהירו מפלגות יש עתיד וישראל ביתנו שבניגוד להצהרותיהן בעבר, הן לא מתכוונות לתמוך בחוק מהאופוזיציה. אתמול אישרו השרים טלפונית את פיזור הכנסת.