"חשוב לפזר את ההשקעות": מה מומלץ לעשות עם הכסף שלנו?
התנודתיות בשוק ההון בימים האחרונים עלולה לבלבל את מי שבוחר להשקיע את כספו בבורסה. באולפן ynet ממליצה האנליסטית אלה אלקלעי, יו"ר קרנות הנאמנות I.D.I, לא לשמור את כל הביצים בסל אחד: "קצת מניות, קצת אגרות חוב, קצת שווקים מתעוררים - לא להשקיע הכול בנכס פיננסי אחד"
הטלטלה בשוק ההון בשבוע האחרון, שאופיינה בקריסות חדות לצד תנודתיות בימים האחרונים, מותירה את המשקיעים בפאניקה, אף שחלק מהכלכלנים טוענים שאין ממה להיבהל . שוחחנו באולפן ynet עם האנליסטית אלה אלקלעי, יו"ר קרנות הנאמנות I.D.I, שניסתה להסביר את המצב וכן לספק המלצות לגבי ההשקעות של כולנו.
בתום יום של תנודתיות חדה: ת"א 35 עלה ב-2.1%, ת"א בנקים טיפס ב-3.4%
איפה סנטה? וול סטריט ביום המסחר שלפני חג המולד הגרוע ביותר מאז ומעולם
איך את מסבירה את התנודתיות בבורסה?
"יש אירועים נקודתיים שמזיזים את הבורסות לכל מיני כיוונים, אבל בסך הכל אנחנו נמצאים בנקודת זמן שהיא מאוד מאתגרת מחשבתית - כי אנחנו חיים טוב. הכלכלה בכל העולם המערבי יציבה, היא צומחת, האבטלה נמוכה... לא כמו ב-2008 כשהיה המשבר הפיננסי הגדול, אז באמת היו חובות מופרעים לבנקים בכל העולם.
"עכשיו אנחנו נמצאים בסיטואציה, לכאורה, שבה הכלכלה מאוד יציבה. הכלכלה של מדינת ישראל צפויה לצמוח בעד 3.5% בשנה הבאה - זה נתון מדהים. אבל הצד השני של המטבע הוא שעל אף שיש המון אנשים שעובדים - יש המון אנשים שעובדים ועניים, והפערים החברתיים הם מאוד מאוד גדולים".
וזה משפיע על הבורסה?
"תחשבי שאנחנו גרים בפנטאהוז, ובכל פעם שאנחנו שומעים על איזשהי רעידת אדמה - אנחנו רצים לקנות ביטוח. בעצם מה שקרה פה זה שהיו כמה רעידות אדמה: האמריקנים העלו ריבית וטראמפ צעק עליהם, הוא הוציא את צבא ארה"ב מסוריה - ופתאום העולם לא כל כך בטוח מה הוא הולך לעשות ומי החברים שלו.
"יש בכל העולם, לא רק בישראל שבה הממשלה התפרקה, חוסר יציבות פוליטית. יש המון דברים שהיוו טריגר נקודתי; ומה שהציבור - זה שגר בפנטהאוז היציב והכלכלה שלו טובה - עשה זה לקנות ביטוח. הוא הוציא את הכסף שלו מהבורסה, שם אותו בשקלים, אני לא יודעת אם בכספת בבנק, בפקדונות או ממש פיזית במזרון - (אני מקווה שלא). האם זה הגיוני? לא בטוח".
אז בשלב הבא, מה הגיוני עכשיו לעשות עם הכסף שלנו?
"עכשיו, כפי שהיה הגיוני לפני חודש וכפי שיהיה הגיוני בעוד חודש, זה לפזר את ההשקעות - לא להיות באף נכס פיננסי אחד. יש לרוב תושבי מדינת ישראל נכס נדל"ני - זה טוב. לצד הנכס הנדל"ני, יש לנו פנסיות, קרנות השתלמות, קרנות נאמנות ותיקי השקעות, זאת אומרת, בתוך הבורסה עדיף שלא נהיה מרוכזים בנכס פיננסי אחד. על אף שמי שהשקיע בסודה סטרים או מובילאיי עשה הרבה כסף - עדיף לפזר: קצת ישראל, קצת אירופה, קצת ארה"ב.
"יש הרבה דברים שהם מאוד מעניינים והמון תהליכים בעולם שהם מדהימים. למשל, מה שקורה בהודו עם ראש הממשלה שבאמת כבר התייצב בתפקיד, ומעביר שם את המשק מהפכות דרמטיות; מה שקורה גם בחברות הטכנולוגיה האמריקניות: אמזון עושה מהפכה שלא עושה רושם שהיא נגמרה אלא ממשיכה; מה שקורה בארץ עם חלק מחברות הטכנולוגיה; יש המון דברים מעניינים אבל עדיף לא להיות מושקע באף אחד מהם בלבד. קצת מניות, קצת אגרות חוב, קצת שווקים מתעוררים - לפזר".