ספירת מלאי: השיא והשפל של הכנסת ה-20
הכנסת ה-20 בדרך הביתה וזה הזמן לסכם: החוקים המרכזיים שעברו, חוקי הדגל של השרים שנשארו מאחור והרגעים שהח"כים יעדיפו לשכוח. בין חוק הלאום לחוק הגיוס ובין עימות עם הורים שכולים להשחתת רכבים בחניון
הכנסת ה-20 הצביעה אמש (ד') על פיזורה וכך החלה באופן רשמי מערכת הבחירות ששיאה יהיה ב-9 באפריל. רגע לפני שהח"כים משוחררים לקמפיינים השונים – זה מה שקרה במשכן בארבע השנים האחרונות: החוקים החשובים, אלו שנתקעו בדרך, והרגעים שהח"כים יעדיפו לשכוח.
החוקים המרכזיים
חוק הלאום
לפני כחמישה חודשים עבר בקריאה שנייה ושלישית חוק הלאום ונכנס לספר החוקים. זה קרה בתום דיון לילי ארוך וסוער שבסופו הצביעו 62 ח"כים בעד, 55 התנגדו ושניים נמנעו. ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך, חברי הקואליציה מחאו כפיים ואף התכנסו לצילום סלפי מחויך. מנגד, חברי הרשימה המשותפת קראו את הצעת החוק יחד עם צעקות "אפרטהייד".
חוק הלאום, שעורר מחלוקת ציבורית ופוליטית גדולה, מעגן בחוק יסוד את מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, את סמלי המדינה, את ירושלים כבירת ישראל ואת השפה העברית כשפת המדינה.
אחת המחלוקות הגדולים ביותר סביב החוק עסקה בסעיף 7, שבתחילה אפשר להקים יישובים ליהודים בלבד. בסופו של דבר הוסכם שהסעיף יגדיר את ההתיישבות היהודית כערך לאומי שהמדינה תפעל לעידודו.
חוק ההמלצות
החוק שאוסר על הממשלה לפרסם סיכומי חקירה אושר לפני כשנה באופן סופי ברוב של 59 תומכים אל מול 54 מתנגדים. ראש הממשלה נתניהו, השר חיים כץ, וח"כ דוד ביטן לא הצביעו בעקבות החקירות הרבות שמתנהלות נגדם.
ההצבעה על החוק החלה לאחר כמעט יומיים של דיונים שכללו נאומים רבים של חברי האופוזיציה במסגרת לא פחות מ-500 הסתייגויות שהוגשו על החוק.
החוק מבקש לאסור את הנוהל המקובל בשנים האחרונות שבמסגרתו מפרסמת דוברות המשטרה הודעה בסיומה של כל חקירה בעלת עניין לציבור. באופוזיציה טענו שמדובר בחוק שנולד בחטא ומטרתו המקורית היא לחלץ את נתניהו מפרסום ההמלצות בנוגע לחקירות המשטרה שנפתחו נגדו.
חוק המרכולים
החוק מעניק לשר הפנים אריה דרעי סמכויות לבטל חוקי עזר עירוניים ולמעשה מאפשר לו לסגור מרכולים בשבת גם בערים שבהן חוקי העזר מתירים זאת, למעט תל אביב, שהוחרגה על ידי בג"ץ.
החוק קודם במסגרת ההבטחות שניתנו לחרדים על ידי הליכוד כדי להביא לסיומו של המשבר הקואליציוני שהתפתח בעקבות העבודות של הרכבת בשבת. חברי ישראל ביתנו, שעדיין היו בקואליציה בשלב הזה, התנגדו לחוק.
חוק ההסדרה
החוק שמבקש להסדיר את מעמדם של אלפי בתים ביהודה ושומרון שמצויים על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים עבר לפני כשנה בקריאה שנייה ושלישית ואושר באופן סופי.
על פי החוק, המדינה תפקיע מהבעלים את זכות השימוש בקרקע ותעביר אותה לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בסכום שגבוה משווי הקרקע או יקבלו קרקע חלופית, לבחירתם.
החוקים שנתקעו בדרך
מעבר לחוקים שהקואליציה הצליחה להעביר, ישנם כמה חוקים שנחשבים לחוקי דגל של שרים, אך נותרו תקועים עד לפיזורה של הכנסת.
חוק היועמ"שים
החוק שקידמה שרת המשפטים איילת שקד מבקש לקבוע שהיועצים המשפטים של משרדי הממשלה ייבחרו באמצעות ועדות איתור, מה שיביא לכך שהשרים ימנו את היועמ"שים כמשרת אמון.
החוק אושר בכנסת בקריאה ראשונה, אבל לקראת הדיון בקידומו בוועדת החוקה הבהיר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי הוא שותף לדאגות היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה מהחוק. "צפויה להגביר את תלותו של היועמ"ש בשר הממנה באופן שעלול להקשות על אנשי הייעוץ המשפטי הציבורי במילוי תקפידם כשמורי סף עצמאיים", כתב.
חוק הנאמנות בתרבות
חוק הדגל של שרת התרבות מירי רגב, שמבקש לשלול תקצוב עבור מוסדות תרבות שפועלים נגד קיומה של מדינת ישראל, עבר בקריאה ראשונה. החוק עורר התקוממות רבה בקרב אומנים כמו גם חברי כנסת.
לאחר התפטרותו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ממשרד הביטחון והקואליציה והודעתו כי יצביע עם האופוזיציה בנוגע לחוק, הודיעו במפלגת כולנו שלא יוכלו לתמוך בו, מה שגרם לתקיעתו של החוק וכלל הנראה גם לגניזתו.
חוק הגיוס
מדובר בתיקון לחוק שירות הביטחון שבג"ץ כפה על המדינה לחוקק אחרי שביטל את החוק הקודם בטענה שאינו שוויוני. החוק החדש מבוסס על ועדה שמינה ליברמן כשהיה שר הביטחון.
החוק גרם למתיחות בין המפלגות לאחר שהחרדים איימו לפרוש מהקואליציה אם הוא יעבור ללא שינויים. אחרי שיו"ר יש עתיד יאיר לפיד הודיע שהוא לא יתמוך עוד בחוק נתקלה הקואליציה בבעיה לגבש רוב. למעשה הכנסת מפזרת עוד בטרם נפתרה סוגיית השוויון בנטל.
פסקת ההתגברות
הצעת החוק שקידם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט יחד עם השרה שקד מבקשת לאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ, ברוב של 61 חברי כנסת.
ההצעה עברה בוועדת השרים לחקיקה אך לא הגיעה למליאה מפני ששרי הבית היהודי לא הצליחו להשיג לה רוב. גם הניסיון של שקד למקד את החקיקה בנושא המסתננים בלבד לא צלח.
הרגעים שהח"כים יעדיפו לשכוח
הכנסת ה-20 סיפקה גם לא מעט רגעים מביכים, כאלה שחברי הכנסת והשרים בוודאי ירצו לשכוח ושלא ממש מצדיקים את הכינוי "כנסת נכבדה".
הח"כים נגד ההורים השכולים
אחד המקרים המביכים ביותר היה במהלך הדיון בוועדה לביקורת המדינה בנוגע לדו"ח המבקר על צוק איתן. לאה גולדין, שגופת בנה הדר מוחזקת בידי חמאס, תקפה את ראש הממשלה שנכח במקום: "בני הפך מלוחם גיבור לחוב של גופה – תתביישו לכם".
בתגובה ענה לה חבר הכנסת מיקי זוהר (הליכוד): "זה לא בסדר, הטענות שלך מוגזמות". גולדין צעקה לעברו והחלה לבכות. "חצוף שכמותך, תשתוק", היא צעקה וזרקה לעברו כוס מים.
קודם לכן התפרץ בדיון יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), לעבר אילן שגיא, ששכל את בנו ארז במבצע. שגיא סיפר כי עמד עם שלט ליד משרד ראש הממשלה וקרא לחקור את כשלי המבצע. לטענת שגיא, ביטן ניגש אליו ואמר לו "לא יעזור לך כלום". בשלב הזה התפרץ עליו ביטן: "אתה שקרן. לא דיברתי איתך".
"יודע איך התקדמת"
סערה נוספת התחוללה במהלך הדיון במליאת הכנסת בחוק הנאמנות בתרבות של מירי רגב. בין שרת התרבות לח"כ אליעזר שטרן (יש עתיד), שנאם באותו הזמן בבימה, התעורר ויכוח שבשיאו התייחס האלוף במילואים לעברה הצבאי של רגב: "מירי, אני לא רוצה לדבר פה איך התקדמת, לא כדאי, את יודעת שאני יודע".
"חצי בן אדם" וההצבעה הכפולה
במהלך הדיון וההצבעה על תיקון חוק הגיוס לעג ח"כ אורן חזן (הליכוד) לחברת הכנסת קארין אלהרר על רקע נכותה. בין היתר הוא טען שהיא שותפה להצבעה כפולה, אחרי שנעזרה בח"כ שישב לידה, עיסאווי פריג' ממרצ, בשל נכותה.
אלהרר לא היחידה שחזן לעג לה על רקע נכותה. במהלך דיון במליאת הכנסת על חוק הנאמנוץ בתרבות של מירי רגב קרא חזן לעבר חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ) "אתה חצי בן אדם".
"סרסור". "מי יסתכל עליך?"
עימות נוסף בין חברת כנסת לח"כ חזן היה בישיבה של וועדת הכספים בנושא קק"ל. במהלך הדיון צעק חזן לעבר ח"כ רחל עזריה (כולנו) ואמר לה: "הייתי מלמד אותך כמה דברים". בשלב הזה התערבה חברת הכנסת מיכל בירן (המחנה הציוני) והשיבה לחזן: "היא תסתדר בלי המיומנות של ניהול קזינו בבורגס".
בשלב הזה החריף העימות בין השניים. "לא הייתי נותן לך להיות דילרית", אמר חזן לבירן והיא השיבה: "סרסור, בושה שאתה בכנסת". חבר הכנסת מהליכוד, שידע לא מעט עימותים מילוליים, המשיך לתקוף: "את רוצה למלא טופס עבודה? גם ככה אף אחד לא יסתכל עלייך".
ריבים בחניון
במקרה אחר כינה חזן את חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) "תת אדם". בתגובה היא השיבה לו "אתה אפס, אתה העונש של הליכוד". העימות המילולי התרחש בחניון הכנסת ובשלב מסוים קצין הכנסת ושורה של אנשי משמר הכנסת הגיעו למקום וניסו להרגיע את הרוחות.
ואם כבר חניון, חברת הכנסת קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) השיחתה את מכוניתה של חברתה החדשה לסיעה לאה פדידה וכתבה על השמשה "אסור להחנות בחניה של אחרים".