מחמירים עם הרוצחים: מהפכת עבירות ההמתה יוצאת לדרך
לפני פיזורה, הכנסת צפויה לאשר רפורמה שבמסגרתה חלק מהעבירות שהוגדרו עד היום כהריגה, כמו זריקת אבנים על ידי מחבלים, יוגדרו כרצח. יש גם הקלות: הריגת בן זוג מתעלל תוגדר כ"המתה באחריות מופחתת"
כיום מוגדרים בחוק שלושה סוגים של עבירות המתה: רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות. על פי הצעת החוק הממשלתית החדשה, שמוזגה עם הצעות חוק שיזמו יו"ר ועדת החוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), וח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), עבירות ההמתה יחולקו לארבע דרגות: רצח בנסיבות חמורות, רצח, המתה באחריות מופחתת והמתה מתוך קלות דעת.
המשמעות: בחלק מהמקרים עבירות שנחשבו עד היום להריגה בלבד ייחשבו לרצח. למשל במקרה של אדם שנהג תחת השפעת סמים וגרם לתאונת דרכים קטלנית, או כשאדם דקר למוות אדם אחר במהלך קטטה. מצד שני, עבירות מסוימות שהוגדרו עד היום כרצח ייחשבו לפי החוק החדש להמתה באחריות מופחתת בלבד. לדוגמה, כאשר אישה הרגה גבר שהתעלל בה.
השינוי המשמעותי ביותר בחוק החדש הוא ביטול מבחן הכוונה תחילה. עד היום המתה של אדם בכוונה תחילה הוגדרה כרצח, והמתה ללא כוונה תחילה הוגדרה כהריגה. לפי המדרג החדש, התביעה תצטרך להוכיח שההמתה נעשתה או מתוך כוונה או מתוך אדישות לתוצאות כדי לקבוע שמדובר ברצח. העונש המירבי על רצח יהיה מאסר עולם.
בנוסף לעבירת הרצח, תוגדר עבירה של רצח בנסיבות מחמירות, שתגרור עונש מאסר עולם חובה. העבירה תכלול, בין היתר, מעשי טרור, רצח חסר־ישע, רצח קטין על ידי האחראי עליו ורצח של נשים בידי בני זוגן, שקדם לו התעללות גופנית או נפשית. גם מה שכונה בעבר "רצח על כבוד המשפחה", ושלגביו הייתה לא פעם סלחנות מסוימת, יוגדר מעתה כרצח בנסיבות מחמירות, והעונש עליו יהיה מאסר עולם חובה.
בחוק החדש גם הוגדרו נסיבות מקילות, שבהן הריגה לא תוגדר כרצח אלא כהמתה באחריות מופחתת. העונש המירבי על עבירה כזו, שעלולה להתבצע גם מתוך כוונה תחילה, יעמוד על 20 שנות מאסר. בין הנסיבות המקילות: כשהנאשם בהמתה היה במצוקה נפשית קשה עקב התעללות חמורה ומתמשכת בו או בבן משפחתו על ידי הקורבן. לנשים שהרגו בני זוג שהתעללו בהן - נקבע שהעונש המירבי יעמוד על 15 שנות מאסר בלבד.
הדרגה הנמוכה ביותר של עבירת המתה תהיה המתה מתוך יסוד נפשי של קלות דעת, והעונש המירבי עליה יהיה 12 שנות מאסר. לדוגמה, במקרה שאדם דקר מישהו ברגל כדי לפצוע אותו, אך הנדקר מת.