שתף קטע נבחר

 

המדינה שמכורה להימורים מבטיחה להיגמל

באלבניה, אחת המדינות העניות באירופה, ההתמכרות להימורים היא צרה צרורה שמביאה פשע ואלימות. היא מבטיחה שב-1 בינואר הכול ישתנה

החיבה הגדולה של אלבניה להימורים יוצרת שלל חוליים חברתיים למדינה, שהיא אחת העניות באירופה: מאלימות במשפחה, דרך עוני ועד לפשע מאורגן. המדינה הבלקנית הבטיחה לעצמה שכבר בשבוע הבא, עם תחילתה של שנת 2019, היא תשנס מותניים ותנסה להיגמל, בתקווה לשים סוף לסבל שמכלה את כוחן של משפחות רבות כל כך. 

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

טיראנה בירת אלבניה המדינה הענייה מכורה ל הימורים (צילום: AFP)
8,000 עובדים הולכים הביתה. האם ימצאו עבודה?(צילום: AFP)

טיראנה בירת אלבניה המדינה הענייה מכורה ל הימורים (צילום: AFP)
"בהתחלה היה טוב, עכשיו זה כמו סרטן". תחנת הימורים בבירה(צילום: AFP)

ב-1 בינואר ייכנס לתוקף חוק המורה לסגור 4,300 תחנות הימורים, שאותן אפשר בינתיים למצוא כמעט בכל פינת רחוב. 2.8 מיליון איש חיים באלבניה, והכלכלן קלודיאן טומורי אומר שבמדינה יש תחנת הימורים אחת על כל 670 תושבים – שיעור "גבוה בצורה קיצונית", הרבה יותר מבשכנות שלה בבלקן ובמדינות המפותחות במערב אירופה.

 

המאבק בהימורים גם יוציא אל מחוץ לחוק הימורים באינטרנט ויגביל את פעילותם של בתי הקזינו – שחלקם נמצאים כעת ליד בתי ספר: אחרי שהחוק ייכנס לתוקף רק מלונות חמישה כוכבים באתרי נופש מורשים יוכלו להפעיל בתי הימורים.

 

לאנשים כמו ארטה, בת 31 ואם לשניים, המלחמה בהימורים היא צעד מבורך, אבל כזה שבא מאוחר מדי: משפחתה כבר שילמה מחיר כבד. ביולי שעבר שם קץ לחייו בעלה של ארטה, שהפסיד בהימור על משחק כדורגל בין בלגיה לצרפת. "הוא הימר על בלגיה ו'זכה' בסבל", היא אומרת בבכי, וידיה רועדות. מאז שבעלה קפץ אל מותו מבניין תלויה ארטה בקצבה של כ-100 אירו שהיא מקבלת בכל חודש מהמדינה, קצבה שעוזרת לה לגדל את הילדים הקטנים שלה.

 

70% מהגירושים קשורים להימורים

לפי מחקר של אוניברסיטת טיראנה, אחד מכל ארבעה מהמרים אלבנים ניסה לפחות פעם אחת להתאבד. עוד 70% סבלו ממתח ומבעיות נפשיות. איריס לואראסי, שמפעילה קו ייעוץ לקורבנות של אלימות במשפחה, אומרת שיש קשר הדוק בין האלימות הזו לבין ההתמכרות להימורים. "הימורים גרמו להרבה משפחות לחוות משברים חמורים ביותר", היא מסבירה.

 

טיראנה בירת אלבניה המדינה הענייה מכורה ל הימורים (צילום: AFP)
בתי הימורים כבר החלו להיסגר. טיראנה(צילום: AFP)

  ()

איליר מוסטה, גבר חסון בן 35, מכיר את האסונות המשפחתיים האלה ממקור ראשון. לאחרונה הגיע לרופא בבירה טיראנה כדי לטפל בחרדה שלו. "אני לא יודע איך לצאת מזה, בבקשה תעזור לי", ביקש. "בהתחלה המשחק היה טוב, אבל עכשיו זה כמו סרטן. איבדתי את החיים שלי, את אשתי ואת הבת שלי. אני מת מהלך". איליר החל להמר על ספורט לפני שנתיים, והיה משוכנע שהוא על סף זכייה ברווח גדול. במקום זאת הוא מצא עצמו שקוע בחובות ונכנס לכלא אחרי שהיכה את אשתו כשביקשה ממנו להתגרש.

 

לפי עורכת הדין ויולצה פוסטינה, כ-70% מתיקי הגירושים שהגיעו השנה לבתי המשפט בבירה טיראנה קשורים לבעיית ההימורים. הממשלה מבטיחה לפתוח מרכזי גמילה שבהם יאולצו המהמרים להיגמל בבת אחת, אבל כעת יש חשש שהם לא ייפתחו מהר מספיק. "ההתמכרות להימורים היא מחלה וחייבים לטפל בה ברגע שתחנות ההימורים ייסגרו – אבל כרגע יש חוסר מוחלט במרכזי גמילה", אומרת מנאדה פטרו, פרופסור למדעי החברה באוניברסיטת דורס.

אדי רמה ראש ממשלת אלבניה  (צילום: AP)
ראש הממשלה אדי ראמה. "המלחמה תימשך, הפושעים רק ישנו שיטה"(צילום: AP)

תעשיית ההימורים האלבנית ספגה ביקורת קשה על כך שהיא מרוקנת את חסכונותיהן של משפחות, במדינה שבה המשכורת החודשית הממוצעת היא פחות מ-300 אירו. לפי נתונים רשמיים, האלבנים מוציאים בכל שנה בין 140 מיליון ל-150 מיליון אירו על הימורי ספורט – כך שמשפחה ממוצעת מבזבזת על הימורים בשנה 70% מהסכום שהיא מוציאה על בריאות. לפי הממשלה, כשמביאים בחשבון גם את ההימורים הלא חוקיים הנתון גבוה בהרבה – כ-700 מיליון אירו בשנה.

 

ניפגש באינטרנט

אחת המטרות המרכזיות של ראש הממשלה הסוציאליסט של אלבניה, אדי ראמה, היא לעצור את זרימת המזומנים לארגוני הפשיעה שמרוויחים מתעשיית ההימורים הזו ומנצלים אותה להלבנת הון. עם זאת ראמה מודה כי החוק החדש לא יביא אל סופה את המלחמה בכנופיות, משימה מרכזית הניצבת בפני ארצו, שרוצה לפתוח בשיחות רשמיות על צירופה לאיחוד האירופי. "המלחמה תימשך, הפושעים ישנו את עורם ואת האסטרטגיה שלהם", הסביר לאחרונה ראמה על הצפוי במהלך ריאיון לטלוויזיה.

אוהדי אלבניה (צילום: רויטרס)
ההימור על בלגיה הרס חיים. אוהד נבחרת אלבניה, ארכיון(צילום: רויטרס)

ארטן שייטי, נשיא פדרציית חברות ההימורים האלבנית, אומר שחלק מתחנות ההימורים נסגרו כבר החודש, ואילו אחרות מנסות לנצל את הימים האחרונים של השנה, כשמספר הלקוחות גבוה. הקרב הבא של המדינה יהיה המאבק בהימורים בלתי חוקיים, בייחוד באינטרנט. שייטי מספר שחברות ההימורים כבר החלו לעבור למקדוניה, מונטנגרו וקוסובו, שם יש להן חברות-בת והן יכולות לפעול דרך האינטרנט בלי דאגה.

 

 

ב-2013 כבר ניסתה אלבניה להפחית את מספר מועדוני ההימורים, אבל אז הפוליטיקה והאינטרסים הפריעו. כעת יהפוך החוק החדש, שאושר באוקטובר, כ-8,000 עובדים בתעשיית ההימורים למובטלים. "זה טרגי למשפחות שלנו", אומר ארג'אן גומי, שמפעיל מועדון הימורים קטן בטיראנה כבר 16 שנה. הוא עדיין לא יודע מה יעשה אחרי שהעסק שלו ייסגר, ומקווה שהממשלה תקיים את הבטחתה ותעזור למובטלים למצוא עבודה.

 

"הרשויות אפשרו לתעשייה הזו לצמוח", אומר גומי, "ועכשיו הן מכריחות אותנו לסגור פתאום את העסקים שלנו, בלי להבחין בין עסק 'נקי' לעסק 'מלוכלך'".


פורסם לראשונה 27/12/2018 22:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תחנת הימורים לכל 670 איש. טיראנה
צילום: AFP
מומלצים