שתף קטע נבחר
 

העולם על פי טראמפ

אפשר להקדיש עיתון שלם רק לסיכום הפוליטי. כל יום תחת דונלד טראמפ הביא איתו חדשות בכמויות שאי אפשר לעכל. אהרון קפלוביץ‘, מומחה פוליטי, מסכם שנה מטורפת לגמרי

הפוליטיקה בארה"ב הפכה בשנים האחרונות למוקד העניין הגדול ביותר. בין אם אתם אוהדים את הנשיא ובין אם אתם מבועתים מצעדיו, כולנו מרתקים מהמגמות, החקיקות, והצעדים שעושים היסטוריה. אהרון קפלוביץ', לשעבר יועץ פוליטי בכיר וכעת יועץ לפיתוח עסקים בינלאומיים, מסכם עבורנו את הרגעים החשובים ביותר של הפוליטיקה ב=2018, אלו שישפיעו גם על השנה שמתחילה לה עכשיו.

 

מפגש בין נשיא ארה"ב למנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בסינגפור

גם אם עד עתה, בסיכום שנת 2018, אנחנו לא באמת יודעים לאן המפגש הוביל, זה עדיין ביג דיל כשמנהיגי שתי מדינות נפגשים בפעם הראשונה אחרי שנים ארוכות של עויונות ואיומי מלחמה. זה אירוע משמעותי וקריטי, גם בעקבות החלק של צפון קוריאה במעגל הכלכלי של סין, על רקע מלחמת הסחר המתגבשת.

זאת לצד איומי הגרעין האיומים שליוו אותנו לאורך שנים והתעצמו בשנים האחרונות מצד צפון קוריאה. רובנו כבר לא זוכרים איך עוד לפני שנה, היו אלו איומים גוברים ומדאיגים. כל אלו הופכים את המפגש ההוא, לאחד החשובים בשנת 2018.

 

 

פייסבוק מתערבבת בפוליטיקה

בשנה האחרונה נחשף היקף השימוש במידע מפייסבוק לצורך הטיית הבחירות בארה"ב. עוד מאז הבחירות לנשיאות ארה"ב הואשמה פייסבוק על שהייתה מעורבת בהשגת הניצחון עבור טראמפ. על אף הכחשותיה, נחשף שהמספר שהיו מיליארדי חשיפות למידע שגוי ומניפולטיבי, ופייסבוק טענה שלחשיפת עשרות מיליוני אמריקאים לתעמולה רוסית מפולחת לא הייתה השפעה על הבחירות. היא טענה שאיש לא עשה שימוש בלתי חוקי במידע של משתמשיה והצהירה אף בפני הקונגרס האמריקאי והפרלמנט הבריטי שהמידע שלה לא דלף.

עם פרסום פרשת קיימברידג' אנליטיקה השנה אודות שימוש מכוון במידע מהרשת החברתית הפופולאריץ, התגלתה בעיה מובהקת בהגנה על מידע המשתמשים, כשקיימבריג' הצליחה לכוון מידע ל-50 מיליון אמריקאים ולפלח אותם לקבוצות שונות. נראה שבסיס האמון הציבורי בפייסבוק, כמו גם התפקיד של הרשת בהטיות פוליטיות, מוביל לשינויים שיערכו בשנת 2019.

העדות שהעניק צוקרברג לקונגרס על פרשת קיימבריג' אנליטיקה למעשה תהווה בשנה הקרובה את הבסיס האיתן לתקנות משמעותיות, רגולציות והתערבות ממשלתית.

 

- ()

 

 

סטורמי מעוררת סערה

אחד הסיפורים החשובים של 2018 התחיל דווקא בידיעה רכילותית. כוכבת הפורנו לשעבר סטורמי דניאלס טענה כי בשנת 2006 קיימה יחסי מין עם טראמפ, וכי ערב הבחירות לנשיאות שילם לה עורך דינו, מייקל כהן, 130 אלף דולר כדי שלא תחשוף את היחסים ביניהם. כהן הודה כי העביר לה את הכסף. בחודש מאי השנה אמר טראמפ כי התשלום לדניאלס נעשה כדי לגרום לה לחדול מהשמעת שקרים והאשמות לצורכי סחיטה נגדו. טראמפ הכחיש בתוקף כי נפגש איתה למטרות מיניות. דניאלס הגישה שתי תביעות. האחת בדרישה להתיר את ההסכם בינה לבין טראמפ מאוקטובר 2016 לפיו לא תחשוף את היחסים ביניהם ובתמורה תקבל 130 אלף דולר, והשנייה בגין לשון הרע.

טראמפ מיהר והכחיש כל רומן עם דניאלס, אך הודה שדמי השתיקה ששולמו לה ולאישה נוספת שטוענת כי ניהלה איתו רומן מכיסו. טראמפ הכחיש גם כי הוא עצמו היה זה שהנחה את עורך דינו למייקל כהן, להעביר את התשלומים. הוא טען כי נודע לו על תשלום דמי השתיקה רק בדיעבד, וכי בכל מקרה הכסף שולם מכיסו ולא מכספי קמפיין הבחירות שלו.

 

 

- ()

 

אהרון מדגיש כי מדובר באחד הסיפורים הגדולים של השנה דווקא בשל אפקט הדומינו שהוביל. מאפריל 2018 נמצא כהן תחת חקירה פלילית בידי התביעה הפדרלית על מגוון נושאים, בהם הונאת בנק, הונאת תקשורת והפרת חוקי מימון בחירות, העולים בחלקם מתשלומים שבוצעו על ידו במסגרת פרשת טראמפ ושחקנית הפורנו סטורמי דניאלס.

לאחרונה, בעקבות הפרסומים וההסתבכויות אליהן הובילה הפרשה, כהן חתם על הסדר טיעון שבמסגרתו הודה כי בהוראת טראמפ שילם דמי שתיקה לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס ולדוגמנית פלייבוי קרן מקדוגל, שטענו כי ניהלו עם טראמפ קשרים מיניים. דניאלס קיבלה 130 אלף דולר, ומקדוגל קיבלה 150 אלף דולר. במסגרת הסכם הטיעון הודה בשמונה סעיפי אישום, בהם העלמת מסים, רמייה ועבירה על חוקי מימון קמפיין.

בית המשפט בארצות הברית גזר שלוש שנות מאסר בפועל על מייקל כהן, באשמה על תשלום "דמי שתיקה" לשתי נשים שעמן הנשיא ניהל רומן במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות בשנת 2016. בנוסף נאשם כהן כי שיקר בהצהרה שמסר בנוגע למעורבות הרוסית בבחירות. טראמפ מיהר וטען כי "מייקל כהן אדם שקרן וחלש. הוא מנסה להפחית את עונשו על ידי המצאת סיפור. אפילו אם שיקר, זכותי הייתה לעשות מה שאני רוצה עם העסק שלי במהלך הקמפיין. הוא משקר ומנסה לקבל הפחתה בעונשו".

החשיפה של הפרטים והכותרות שהובילה כוכבת הפורנו לשעבר היו אלו שהובילו בסופו של דבר לשיתוף הפעולה של עורך הדין המקורב כל כך לנשיא. יכול להיות", מוסיף אהרון, "כי מדובר אף בפרשה חשובה מחקירת מולר, שכן זו יכולה להוביל לסוגיות מימון הקמפיין ומקורות הכספים"

התובע המיוחד, רוברט מולר, המנהל את חקירת המעורבות הרוסית, הגיע להסכם זמני עם כהן לפני שהופיע בבית המשפט הפדרלי במנהטן. כהן הבטיח "לשים את טובת משפחתו והמדינה קודם", והדגיש כי ישתף פעולה עם התובעים. הוא תוחקר במשך יותר מ-70 שעות על ידי צוותו של מולר בנושא זה, ונשאל על המגעים שלכאורה קיימו מקורביו של טראמפ עם הרוסים בימי הקמפיין לנשיאות.

 

 

רצח קאשוגי

אחת התפניות המעניינות והמפתיעות הייתה ערעור הקשר של ארה"ב עם סעודיה, קשר אסטרטגי שנבנה מהיום הראשון של טראמפ בשלטון. סעודיה הייתה בעלת הברית הקרובה ביותר של וושינגטון בעולם הערבי. כזכור הייתה זו המדינה הראשונה בה ביקר טראמפ אחרי שהתמנה לנשיא. שלא כמנהגו, הרבה להלל את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, ושיבח את הרפורמות העמוקות שהוא מנהיג בסעודיה במטרה לגוון את כלכלתה ולהפוך את המדינה ליברלית יותר.

כאשר נודע על הרצח של העיתונאי ג'אמל קשוגי במשרדי השגרירות הסעודים בטורקיה בחודש אוקטובר האחרון, מהר מאוד התברר כי ככל הנראה הוא הוזמן ותוזמן על ידי אותו שליט, חביב ממשל טראמפ. לכן כנראה, הממשל איחר לגנות את המקרה, זאת על אף הממצאים הברורים של ה-CIA שטען כי יורש העצר הוא זה שעומד מאחורי הרצח. סביר להניח שהחשש הוא כי ערעור מערכת היחסים בין המדינות עלול לפגוע בשאיפותיה של ארה"ב בשלל תחומים. המאבק מול איראן, ואפילו הקשרים הלא רשמיים שנערכים מאחורי הקלעים עם ישראל. "הפרשה הוכיחה כמה רחוק ממשל טראמפ רוצה להתרחק מהיחס של ציר אובמה כלפי אירן דרך ברית עמוקה עם סעודיה“.

 

- ()

 

 

מינוי השופט קוואנו

החלטתו של השופט אנתוני קנדי לפרוש מבית המשפט העליון בקיץ האחרון הייתה בעלת השפעה משמעותית על עמדתו של טראמפ בעיני תומכיו השמרנים. בעוד קנדי נחשב ל"קול מתנדנד", טראמפ צלח את פרשת השופט ברט קוואנו ובכך מינה שופט שמרן יותר. קוואנו עורר סערה אחרי שנטען כי בעברו תקף מינית נערה שלמדה איתו בתיכון. הטענה הובילה לתלונות נוספות וכל אלו הגיעו עד לדיון הקונגרס הפומבי, שכלל עדות אותנטית במיוחד של השניים וסערה תיבורית חסרת תקדים. כזכור, בסופו של דבר, טענתו של קוואנו והכחשתו הגורפת התקבלה והוא מונה לשופט העליון השמרן החדש.

המינוי משלים מהפך רב־משמעות ביחסי הכוחות שביצע טראמפ בבית המשפט העליון. כשנכנס לבית הלבן, יחסי הכוחות היו ארבעה שופטים ליברלים, שלושה שופטים שמרנים, וקנדי, שניתן להגדירו כ"מתנדנד".

"מלבד כל הסערות שהמינוי הזה הוביל, החלטתו של אנתוני קנדי לפרוש היוותה תזכורת חשובה לציבור האמריקני למהירות שבה הרכב בית המשפט העליון יכול להתערעער. השנה יכול מאוד להיות שנהיה עדים לשינוי נוסף בהרכב השופטים“.

 

 

הקרב הבא

בבחירות האחרונות הרפובליקנים שמרו על שליטתם בסנאט, אך בית הנבחרים יהיה ממש בקרוב בשליטה דמוקרטית. השבתת הממשלה בשבוע האחרון מעידה כנראה על המגמה שזה יוביל. קונגרס מפוצל מגביל את חופש הפעולה של טראמפ וצפוי לשבש את הליכי החקיקה בממשל. הדמוקרטים בבית הנבחרים ינצלו ככל הנראה את סמכויות החקירה של הקונגרס כדי לעסוק בפרשות השחיתות שמלוות את הממשל מאז נכנס טראמפ לבית הלבן.

בשנת 2019 נראה מגמה שקשורה פחות במפלגות ויותר ברוח בחירות. ההפסדים של כמה מהכוכבים העולים של המפלגה הדמוקרטית, לטענת אהרון, יהוו מרכיב חשוב במגמות של השנה הקרובה. "העובדה שכוכבים כמו בטו או‘רורק, סטייסי אברהמס, ואנדרו גיום הפסידו בבחירות המקומיות, מובילה אותם כל הדרך לקדמת הבמה לקראת הבחירות לנשיאות. אנחנו צפוים לשמוע מהם“.

 

 

פיטסבורג

11 בני אדם נרצחו מירי בבית כנסת בפיטסבורג על רקע אנטישמי. עוד שישה בני אדם נפצעו, בהם ארבע שוטרים, נפצעו. החמוש זוהה כרוברט בווארס, בן 46. הוא צעק "כל היהודים האלה צריכים למות" בעת הירי. בווארס לא היה מוכר לרשויות אך התבטא באנטישמיות ברשתות החברתיות ובעד עליונות הגזע הלבן. אל בית הכנסת נכנס אחרי שבמקום התקיים טקס ברית מילה, ואחר כך יצא וניהל חילופי אש עם הכוחות המיוחדים שהגיעו לזירה, בטרם שב אל המבנה.

הפשע הוגדר כתקיפה האנטישמית הקטלנית ביותר בתולדות ארצות הברית והוביל להבנה משמעותית אודות האנטישמיות הגוברת. לטענת קפלוביץ', האירוע הטרגי הזה משמעותי לפוליטיקה באמריקה בעקבות המסר המהדהד שהוא שולח לכל המפלגות והדאגה שהוא מעורר בקרב כולם: "התפשטות התמיכה וההגנה כנגד האנטישמיות לעולם אינן מובנות מאליהן“.

 

 

כוח לעם

אחת המגמות החזקות ביותר שקפלוביץ' מתעקש שעיצבו בשנתיים האחרונות את הפוליטיקה החדשה באמריקה, נוגעת במעבר הכוח מהממשל למדינות והערים. אחרי כמה החלטות מרחיקות לכת של ממשל טראמפ למשל, בין אם זה איסור המעבר בגבול, הקשחת תנאי המהגרים או האקלים, מדינות רבות החליטו להנהיג מגמות וחוקים שיצמצמו משמעותית את ההשפעה של ההחלטות של הנשיא.

"אחד הסיפורים הלא מדוברים של 2018 זה הכוח שחזר למדינות והממשלים המקומיים. טראמפ הכריז על פרישה מהסכם פריז, למשל, ובערים ומדינות השונות לקחו יוזמה לחזק את המחויבות שלהם לזה. אלו דברים שרק ילכו ויתגבשו ואלו הצעדים שמשנים את פני הפוליטיקה המקומית".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים