17 חיפושי הבריאות הכי שכיחים בגוגל ב-2018
גם השנה הצפתם את מנוע החיפוש גוגל בשאלות בריאות ורפואה. רוב השאלות נגעו לתהליכי הריון ולידה קלוריות וכושר. הנה 25 השאלות הכי שכיחות בתחום הבריאות בשנת 2018 – והתשובות המלאות שלנו
מנוע החיפוש גוגל ממשיך לשמש מאגר בלתי נדלה גם בענייני בריאות, ועולם הרפואה מגבה אותו היטב: בשנים האחרונות פורסמו מספר דיווחים על אנשים שחייהם ניצלו בזכות אבחנות שמצאו בד"ר גוגל, וגם הרופאים נעזרים במנוע החיפוש כדי להתחקות אחר מסתרי הגוף ובעיות רפואיות של המטופלים.
אז מה אתם חיפשתם אצל ד"ר גוגל בשנה החולפת? מרבית השאלות עסקו בתחומי ההיריון והלידה וחיפוש ערכים קלוריים. שאלות אחרות נגעו לכושר, שינה, ומין.
אספנו את השאלות השכיחות ביותר:
1. מה זה תסחיף מי שפיר?
מצב נדיר וקטלני שבו מתרחשת חדירה של נוזל מי שפיר שמכיל חומרים זרים לתוך כלי הדם של האם. הגוף מגיב בתגובה אלרגית קיצונית כתוצאה מחדירה זו, המתבטאת במצוקה נשימתית קשה, כחלון, תמט של הריאה והלב, דימום ותרדמת.
שכיחותו של תסחיף מי השפיר הוא אחד ל-8,000 עד 80,000 לידות, והתמותה של האם מגיעה ל-60%. אצל 75% מהנשים ששרדו את המקרה יהיה נזק נוירולוגי משמעותי.
אין דרכים למנוע את המצב או לצפות אותו מראש. והסכנה לאם עלולה להיות נזק נוירולוגי, מוות. הסכנה לעובר: מצוקה עוברית, מוות תוך רחמי, מוות יחד עם האם. סימני אזהרה במצב כזה: קשיי נשימה, עילפון, ודימום עז.
2. מהו ריבוי מי שפיר?
אצל כאחוז עד 2 אחוזים מההיריונות יש ריבוי מי שפיר. ריבוי מי שפיר מגביר את הסיכון למספר סיבוכים בזמן ההיריון ולאחר הלידה ובהם לידה מוקדמת, היפרדות שליה ומומים מולדים.
הסיבה השכיחה ביותר לריבוי מי שפיר קיצוני קשורה למומים במערכת העיכול, מומים כמו שפה וחיך שסועים, או מום חסימתי במערכת העיכול, מומים במערכת העצבים, בשלד, בריאות או בלב.
ריבוי מי שפיר פחות חמור נגרם מסוכרת היריונות והיריונות מרובי עוברים. בדיקת מי שפיר מתבצעת באולטרסאונד, בו "מחלקים" את הבטן לארבע רבעים, ומודדים בכל רגע את עומק כיס הנוזל ומחברים את התוצאות שהתקבלו. תוצאה גבוהה מ-24 סנטימטרים מעידה על ריבוי מי שפיר, ואילו מיעוט מי שפיר מוגדר ביחס לנורמות שנקבעו לכל שבוע בהיריון.
3. איך להירדם מהר?
נדודי שינה הן אחת התלונות הנפוצות ביותר בעולם המערבי וגם בישראל. כדי לסייע להירדמות קלה, יש תחילה להקפיד על כללי "היגיינת שינה" הכוללים קיצור השהות במיטה לפני ההירדמות, החשכת החדר, הקפדה על סילוק רעשים, הימנעות מצריכת משקאות ומאכלים המכילים קפאין 4 שעות לפני השינה, הימנעות מפעילות גופנית מאומצת שעתיים לפני השינה, הקפדה על כושר גופני, הימנעות כשעה לפני השינה מצפייה במסכים, הקפדה על מזרן וכרית נוחים, הפחתת סטרס ובדיקת תרופות ותוספים שאתם נוטלים שעלולים לפגוע בשינה.
אם כל אלה לא עזרו, פנו לרופא אף אוזן גרון שיפנה אתכם במידת הצורך למעבדת שינה, או שינסה טיפול ראשוני בתרופות שינה.
4. כמה זמן נמשך ביוץ?
הביוץ הוא תהליך יציאת הביצית מהשחלה. קשה להגדיר את משכו כיוון שהוא תלוי בנקודה שבה מתחילים למדוד. עצם יציאת הביצית מהשחלה הוא תהליך קצר שנמשך דקות, לאחר הביוץ נודדת הביצית מהשחלה אל החצוצרה, שם יש תאי זרע, והיא עשויה להיות מופרית.
פקטור הזמן החשוב הוא חלון ההזדמנות של כ-24 שעות בלבד להפריית הביצית. מהחצוצרה ממשיכה הביצית את תנועתה לעבר הרחם. אצל האישה, אם הופרתה הביצית היא תיצמד לקיר הרחם, אם לא הופריתה, היא תיפלט יחד עם מעט רקמות ודם, בתהליך הנקרא וסת.
5. מה עוזר לעצירות?
עצירות כרונית היא כזו הנמשכת יותר משלושה שבועות, ולרוב חודשים ואף שנים. הסיבה לכך לא תמיד ידועה, אולם היא בדרך כלל תוצאה של שימוש קבוע במשלשלים ומיעוט בצריכת סיבים תזונתיים. סיבות אחרות עלולות להיות תת פעילות של בלוטת התריס, יתר סידן, מחלות נוירולוגיות, תרופות שונות ובמקרים נדירים גם מומים מולדים או גידולים.
בטרם ימליץ הרופא על תרופות וטיפולים, עליו לבצע בדיקה גופנית ולשלול מחלות שונות. ניתן למנוע עצירות באמצעות הקפדה על פעילות גופנית, ותפריט עשיר בסיבים תזונתיים.
אם העצירות נמשכת, ניתן להיעזר במגוון טיפולים כמו נרות גליצרין (אסורים בשימוש ממושך), אבקת נורמלקס או פגלקס הנלקחים פעם ביום בתוך כוס שתייה, תוספי תזונה המכילים סיבים תזונתיים שזיפים או אלוורה.
במקרים חמורים ימליץ הרופא על התרופה "רזולור" הגורמת לפעילות מעיים בתוך כשעה. עם זאת לתרופה זו תופעות לוואי ובהן כאבי ראש, רעב ונפיחות. במקרה של עצירות ממושכת, מופנה המטופל לייעוץ גסטרואנטרולוג ושקילת ביצוע קולונוסקופיה.
איך מטפלים בעצירות אצל ילדים? צפו:
6. מתי מרגישים תנועות עובר?
תנועות העובר הראשונות הן מעין רפרוף של פרפרים בבטן. יש שמשוות את התחושה לדג קטן ששוחה ברחם. בחודשי ההיריון הראשונים לא תמיד ניתן לקבוע אם מדובר במחושי בטן או בתנועות העובר, אבל עם התקדמות ההיריון ניתן לשים לב לתבנית תנועה קבועה.
נשים בהיריון שני יכולות לעיתים לזהות את התחושה בשבועות מוקדמים יותר. נשים שלהן זה היריון ראשון, עשויות להרגיש תנועות רק אחרי השבועות 20-18. חשוב לזכור שכל אישה שונה וכך ההיריון שלה. טווח הזמן בו אישה הרה יכולה לחוש לראשונה את תנועות העובר הוא רחב ונע בין שבוע 13 לשבוע 25.
7. מה עוזר לצרבת?
אלפי ישראלים סובלים מהצרבת שבה חוזר תוכן קיבה אל הוושט. התופעה נקראת בשפה הרפואית רפלוקס גסטרו אזופגיאלי או בקצרה GERD, והתוצאה היא לחץ בחזה ותחושת כאב. התופעה שכיחה מיוחד אצל כבדי משקל, בהיריון, במצב של בקע סרעפתי, לאחר הקאות חוזרות אצל בולמיות ואלכוהוליסטים, וגם בעקבות שתיית קפה מופרזת ועישון.
כדי למנוע צרבת יש לרדת במשקל כדי להפחית את הלחץ על הקיבה, להפחית באכילת מזונות שמנים ומשקאות עתירי קפאין, להימנע מעישון וצריכת אלכוהול המורידים את הלחץ בשסתום הוושט ומחמירים את עליית תוכן הקיבה החומצי.
מומלץ גם להימנע משכיבה כשלוש שעות לאחר האכילה ובמקרה של רפלוקס לילי להרים את מראשות המיטה. כמו כן, מומלץ על ארוחות קטנות והימנעות מארוחות כבדות לפני השינה.
אם נקיטת פעולות אלה לא עזרה, יש להיוועץ ברופא לתחילת טיפול תרופתי בתכשירים כמו "אומפראזול". במקרים חמורים מאוד מופנה המטופל לייעוץ כירורגי לשקילת ניתוח.
8. איך להיכנס להיריון?
התעברות מתבצעת באמצעות מפגש בין הזרעון לביצית. ניתן להגיע לכך באמצעות קיום יחסי מין, הזרעה, או טיפולי מבחנה.
9. איך לרזות מהר?
כל העדויות והמחקרים הראו כי "שיטות בזק" להרזיה מהירה דינם להיכשל ולגרום לא רק לעלייה מהירה במשקל, אלא לעיתים גם לסיכון בריאותי. הדרך הנכונה לירידה במשקל היא באמצעות תפריט תזונה מאוזן המותאם לפעילות היומית, וכושר גופני.
10. מה מוריד לחץ דם?
יתר לחץ דם הוא אחד מגורמי התמותה המובילים בעולם המערבי ועל כן ישנה חשיבות רבה בטיפול במחלה, שכיום מתבצע פעמים רבות בשתי משפחות תרופות.
במקרה של יתר לחץ דם, ימליץ הרופא לבצע מספר בדיקות דם ובדיקות נוספות כמו אולטאסאונד והולטר, הפחתה במשקל ובצריכת המלח. אם לחץ הדם יישאר בעינו, יתחיל הרופא טיפול בתרופות ליתר לחץ דם.
הנחיות חדשות - בדיקות לחץ דם גם אצל ילדים:
11. מה עוזר לבחילות?
תלוי בסיבת הבחילה. בחילות עלולות להיגרם בשל בעיה רפואית, חבלת ראש, לחץ נפשי, פגיעות בראייה ובאוזן, תרופות, אלכוהול, סמים, עישון, היריון ואפילו רעב או אכילת יתר.
ישנן אופציות רבות לטיפול אפשרי ומומלץ לפנות לרופא. אם הבחילות מופיעות בזמן נסיעות, נסו להקפיד על מבט מרוחק ככל האפשר לעבר האופק בזמן הנסיעה.
איך למנוע בחילות בנסיעות? צפו:
12. איך להוציא שחורים?
"שחורים" הם קומודונים, הנגע הראשון של מחלת האקנה. מדובר בהפרשה מוגברת של חומר שומני מבלוטות החלב יחד עם נשירת תאים מתים המצטברים בפתח זקיק השערה. אלה גורמים לפקק דביק של תאים מתים שחוסם באופן חלקי את פתח הזקיק.
משום שהחסימה חלקית, יש חדירת קרני שמש לפתח הזקיק והתחמצנות של תאים, מה שמקנה להם צבע שחור. התופעה מתרחשת בעיקר אצל בעלי עור שומני ובגיל ההתבגרות. ניתן למתן את הופעתם על ידי מריחת תכשירים המכילים נגזרת של ויטמין A כמו טרטינואין.
הטיפול ב"שחורים" הוא בעיקר באמצעות ניקוזם על ידי קוסמטיקאית, או בפילינג כימי שטחי החודר לבלוטות החלב על בסיס חומצה סליצילית.
13. איך לעצור שיהוקים?
שיהוק (בניגוד לגיהוק או בשפה העממית "גרעפס") היא תופעת כניסת האוויר המהירה שחוזרת על עצמה כל כמה שניות. האחראית לשיהוק היא הסרעפת, אותו שריר גדול בצורת כיפה המונח מתחת לריאות שלנו, ואחראי על הנשימה.
בזמן שיהוק נעה הסרעפת כלפי מטה, הריאות מתנפחות ופרץ אוויר אוויר פתאומי חודר לתוך הריאות. בדרך, עובר אותו זרם אוויר דרך מיתרי הקול שמתכווצים, מה שיוצר את צליל השיהוק הגבוה.
מה אפשר לעשות לפני שפונים לעזרה רפואית? תוכלו לנסות לעצור את הנשימה לכמה שניות, לגרגר מים, לבלוע כפית סוכר יבש, למשוך את הברכיים לכיוון החזה כדי לבטל את גירוי הסרעפת ותנועה קדימה כדי ללחוץ על החזה.
במקרה שהשיהוק נמשך ניתן לנסות במגוון תרופות הכוללות כלורפרומאזין (תרופה אנטי פסיכוטית שנמצאה יעילה להפסקת שיהוקים), מטורלופראמיד (פראמין המגבירה את תנועתיות הקיבה), מקלופן (מרגיע שרירים). במקרים נדירים ניתן לנסות תרופות רבות אחרות. במקרים קשים מאוד של שיהוק כרוני ובלתי פוסק, נשלח המטופל לניתוח כירורגי בו נחסם העצב המשפיע על התכווצות הסרעפת.
צפו: הטיפול בשיהוקים
14. כמה אוכל תינוק בן חודש?
אם התינוק ניזון מחלב אם, הדרך הנכונה לדעת האם אכל מספיק היא עלייה מתאימה במשקל על פי אחוזוני המשקל והאורך, מתן שתן בהיר אחת ל-8 שעות לערך, וריריות פה לחות. מינון תחליפי חלב האם (תמ"ל) המקובל בחצי השנה הראשונה לחיים הוא 120 עד 150 מ"ל לכל ק"ג משקל גוף, ליממה.
15. איך יודעים שיש צירים?
צירים מתחילים בדרך כלל בגב ומתקדמים לכיוון שיפולי הבטן. הציר נמשך בדרך כלל כדקה. הצירים מופיעים עם תחילת הלידה, גורמים להתקדמות הלידה, פתיחה ומחיקת צוואר הרחם ולקראת הסוף לירידת הראש ויציאת העובר תוך כדי דחיפות.
בשלבים האחרונים של ההיריון, ייתכנו צירים בעוצמה נמוכה (ברקסטון היקס) אבל הם אינם מובילים ללידה.
כך מקבלים לידה בשעת חירום עד להגעת האמבולנס:
16. איך לשחרר צוואר תפוס?
לרוב צוואר "תפוס" ישתחרר מעצמו תוך כיומיים שלושה. ניתן להקל באמצעות עיסוי, קומפרסים חמים, תנועות עדינות של הצוואר, שיטות אלטרנטיביות כמו טווינא ודיקור סיני ותרופות לשיכוך כאבים.
אם הכאבים והקושי בהנעה נמשכים מעל 3 ימים, או שמתלווים כאבי ראש, טשטוש ראייה, חולשה או שיתוק בפנים או בגוף, הקאות מרובות או חום גבוה – יש לפנות לחדר מיון.
17. איך לצאת מדיכאון?
הדרך לטיפול בדיכאון מתחילה באבחון הנכון. את האבחון הראשוני יכול/ה לתת לכם רופא/ת המשפחה, ולצידם - כדאי לפנות גם לטיפול פסיכולוגי. במקרה הצורך, מופנה המטופל לפסיכיאטר להתאמת טיפול תרופתי נכון.
ארגון הבריאות העולמי העריך כי בשנים הקרובות דיכאון יהפוך למחלה השכיחה בעולם. כיום גם רופא המשפחה מוסמך לאבחן ולטפל בתסמיני דיכאון. חשוב לזכור כי הטיפול התרופתי בדיכאון מתחיל להשפיע כשלושה עד שישה שבועות מתחילת הטיפול, ולפיכך הערכה על הצלחת הטיפול מתבצעת רק בתום התקופה הזו.
שילוב טיפול פסיכולוגי בטיפול התרופתי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול המומלץ בבעיות נפשיות. חשוב להקפיד להתמיד בטיפול המשולב - תרופתי ופסיכולוגי - כדי להגיע לשיעורי הצלחה גבוהים.
18. מתי אפשר לעשות בדיקת היריון ביתית?
עדיף לבצע לאחר האיחור בווסת בלבד מכיוון שלפני כן, יכולה להתקבל תשובה שלילית כוזבת, כלומר תשובה שלילית של הבדיקה, למרות שאת בהיריון. מחקרים הראו שעד 20% מהנשים טעו לגבי היום בו הן אמורות לקבל וסת, וכי לעיתים יש מחזורים ארוכים יותר כתוצאה מכך שהביוץ התאחר בכמה ימים ובמקרים אלה היריון יתגלה בשתן רק כ-14 ימים לאחר הביוץ ולא ביום בו ציפית לווסת.
במקרה של ספק תמיד ניתן לבקש בדיקת HCG בדם שהיא מדויקת יותר. את הבדיקה מומלץ לבצע עם השתן הראשון של הבוקר, משום שהוא מרוכז יותר ולכן כמות ה-HCG בו גבוהה יותר.
ומה לעשות במידה שקיבלת תוצאה חיובית? אם ההיריון רצוי, יש לקבוע תור אצל רופא הנשים סביב שבוע 6-7 מכיוון שרק משבוע 6 ואילך ניתן לראות דופק באולטרסאונד. אם ההיריון לא רצוי, עדיף לקבוע תור אצל רופא הנשים בהקדם מכיוון שבמידה שרוצים לבצע ריקון רחם על ידי תרופות, עדיף לבצע את הפעולה מוקדם ככל הניתן.
19. איך שמים טמפון?
יש לשטוף את הידיים היטב, ובמידת האפשר כדאי גם לחטא אותן בתמיסת אלכוהול. מסירים את עטיפת הטמפון, מותחים את החוט ומניחים את האצבע בבסיס הטמפון. כעת דוחפים בעדינות את הטמפון אל פתח הנרתיק (הפתח הנמצא בין פי הטבעת לפי השופכה דרכו מופרש השתן). החוט אמור להישאר בחוץ כדי לאפשר את שליפת הטמפון.
בעת המחזור החודשי יש להחליף את הטמפון כל 6-3 שעות. אין להשאיר טמפון תקופה ממושכת בנרתיק .
20. איך להרדים תינוק?
ישנן שיטות רבות להרדים תינוק המתקשה להירדם בעצמו. שיטה אחת גורסת שיש להשגיח מרחוק על התינוק, ואין להתקרב אליו, להרים אותו על הידיים או לחבקו.
שיטה אחרת ממליצה על הנחת יד מרגיעה או חיבוק צמוד למיטה. שיטה אחרת מציעה לעזוב את התינוק לבדו במשך כחמש דקות, להניח לו להירגע, ורק אז לחזור, להרגיעו ללא תשומת לב מופרזת, ושוב יציאה מהחדר.
ישנן שיטות רבות נוספות, אין שיטה אחת מתאימה לכל הילדים, וכל שיטה תואמת גיל ספציפי. ההצעה המרכזית שלנו:הקפידו על עקביות, טקס קבוע של השכבה שינת התינוק והילד במיטתו בלבד, בחדר חשוך, שקט וללא הרמה על הידיים בעת הסירוב לישון.
כל הטיפים לשינת תינוקות:
כמה קלוריות יש במזון?
גם השנה נגעו שאלות רבות לחיפושי ערך קלורי. אלה המוצרים המובילים, והערך הקלורי. נדגיש: ציינו ערך קלורי ממוצע. מספר הקלוריות עשוי להשתנות בין מנה למנה, על פי הגודל והתוספות:
ייעוץ רפואי: ד"ר ערן אלטמן, מומחה לגינקולוגיה | ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה לרפואה פנימית | ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור | ד"ר שי חן גל, פסיכולוג קליני | נעמה ליאון, דיאטנית קלינית
הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet.