איך לדבר עם הילדים לפני מסיבת הסילבסטר?
הילדים שלכם הפכו למתבגרים שיוצאים למסיבות ובטוחים שהם יודעים הכל אבל חשוב לדבר איתם על הסכנות, גם אם אתם חושבים שהם אחראיים ובוגרים. מה אומרים וממה עדיף להימנע? מדריך שיעשה לכם סדר
מסיבת הסילבסטר מתחילה להיות בתקופה זאת החרדה של כל הורה: היא מפגישה את הורי המתבגרים עם סוגיית שתיית האלכוהול, אובדן השליטה ואי הוודאות סביב מה שבאמת קורה במסיבה בעודנו מחכים להם מרוטי עצבים בסלון.
את היום הראשון של שנת 2018 פתחתי עם שני טלפונים מבוהלים. אחד מהם הגיע מיועצת בתיכון, שסיפרה על מתבגרת שבילתה במסיבת סילבסטר, השתכרה ומצאה את עצמה עם מישהו בשירותים. לדברי הנערה, היא לא זוכרת מה היה שם והיא מרגישה מבוישת. היא לא יכולה לשתף את הוריה, שכלל לא יודעים שהיא שותה. "הם ייצאו עליי ויגרמו לי להרגיש יותר גרוע", היא התלוננה.
הטלפון השני היה מהורים למתבגרת, שהלכה מכות עם חברה במסיבת סילבסטר, והמשטרה זימנה אותה לחקירה יום למחרת.
אנחנו יכולים לטמון את ראשנו בחול ולהאמין שבמסיבת סילבסטר פותרים תשבצי סודוקו. אבל בואו ניזכר במסיבות הסילבסטר, אליהן הלכנו כשהיינו בתיכון, ונבין שאם נרצה או לא הילדים שלנו יהיו חשופים לאלכוהול והשפעותיו בדיוק כפי שאנו היינו חשופים אליהם כמתבגרים.
מה בעצם נדרש מאיתנו כהורים?
האחריות שלנו כהורים היא ליצור סביבה שבה יש שיח פתוח ומאפשר עם המתבגר. שיח זה לא רק יסייע לו למנוע מצבים של אובדן שליטה והסתרה, אלא גם יהפוך אותנו לכתובת ראשונה וחשובה כאשר המתבגר כבר הסתבך בצרה כלשהי וזקוק לעזרה.
חשוב לזכור - עצם השיח על אלכוהול אינו אישור לילדכם לשתות לפני הגיל המותר. זה כנראה יקרה גם בלי שתשוחחו איתם על זה. האם אתם חיכיתם לקבל אישור רשמי מהוריכם לשתות ולהשתכר? אז רגע לפני השוט הראשון של ילדכם, קבלו את המדריך המלא - איך לצלוח את ליל הסילבסטר בלי ללקות בהתמוטטות עצבים או פשוט מה להסביר לילדים.
מה כן לעשות?
1. שיחה פתוחה: לפני מסיבת הסילבסטר, ולא כשהנער כבר בדלת, רצוי לייצר שיחה פתוחה, שבה ניתן למתבגר כלים שיביאו לכך שהעניינים לא ייצאו ממסלולם ושאם חלילה זה יקרה - אנחנו נהיה עבורם כתובת. אפשר לנהל שיחה סביב הסיבה לשתיית אלכוהול: מה המחירים ומה הרווחים. בשיחה צריך להכיר בכך שהאלכוהול אכן מטשטש עכבות ונותן תחושה של ביטחון עצמי. אם נסקור רק את השלילי, המתבגר יפסיק להאזין לדברינו.
במסגרת השיחה כדאי לנסות להבין מה השתייה משרתת אצל המתבגר - האם היא מייצרת אצלו ביטחון להתחיל עם בני ובנות המין השני? תחושת כיף של טשטוש חושים? כשנבין את הערך שהאלכוהול נותן, נוכל להציע לו דרכים אחרות להשיג תוצאה דומה.
דברו עם המתבגר על מידתיות, על מה שקורה לא פעם, כשמתבגר שותה כדי להעלות את הביטחון עצמי שלו אבל בסופו של דבר לא יודע לעצור בזמן ומוצא את עצמו מקיא על רחבת הריקודים, והתוצאה הפוכה. לא רק שהוא לא מחזק את הביטחון העצמי אלא הופך למושא לעג אצל החבר'ה. הוא שותה כדי להרגיש שהוא האריה שבחבורה, ובסופו של דבר מרגיש כמו החזיר.
2. נהג תורן: אם הילד שלכם מודאג מזה שהוא לא שותה, בעוד שחבריו כן, חזקו אותו שהוא יכול להיות העוגן עבור חבריו ובכך יש לו תפקיד משמעותי בין החבר'ה. עזרו לילדכם למצוא בחבורה חבר שיהווה עוגן למקרה ויזדקק לעזרה. חבר זה יכול להיות זה שלא שותה ומשמש כנהג התורן. הזכירו לו שגם אתם כאן והוא יוכל לפנות אלינו בכל שעה. דסקסו עם הנער מה עושים אם הנהג התורן שתה בסופו של דבר. למשל - האם הוא שומר כסף בצד כדי לשלם עבור נסיעה במונית, במידת הצורך?
3. קבעו גבולות מותאמים: זה לא ריאלי לדרוש מנער מתבגר לחזור ממסיבת סילבסטר בחצות, אבל הסבירו לו שאם הוא לא ישוב הביתה במועד שקבעתם, ולא יהיה זמין בטלפון, אתם תצאו לחפש אותו ותתקשרו לחבריו – ואם צריך גם למשטרה כדי שתאתר אותו. כל זה מתוך דאגה לשלומו.
4. קניית אלכוהול: דברו איתם על הסכנה שיש בקניית אלכוהול זול בקיוסקים. לפעמים, במקומות מפוקפקים כאלה מוכרים אלכוהול מזויף וזול שיכול לגרום לנזק בלתי הפיך לגוף. במקרה כזה אפשר להגיע למצב של הרעלת אלכוהול עוד לפני שמגיעים למסיבה ולבלות את ערב השנה החדשה בחדר המיון במקום המועדון.
5. מגע מיני: הסבירו לילדכם מהם גבולות ההסכמה לקיום מגע מיני. על פי החוק, נער שמבצע אקט מיני ללא הסכמה עלול לעמוד לדין.
6. היום שאחרי: סכמו מראש מה צפוי לקרות למחרת בבוקר: האם הנער ימשיך לישון בבוקר או יילך לבית הספר. אם הוא יחמיץ יום לימודים, איך הוא מתכוון להשלים את החומר הנלמד?
קראו עוד:
סימני אזהרה להתנהגות מסוכנת של מתבגרים
מחקר: מה יהפוך מתבגרים לאנשים מצליחים?
שתיקת המתבגרים והתגובה הנכונה של ההורים
מה לא לעשות?
- אל תתעלמו מהסוגיה. כדאי שתפנימו ש"עצימת עיניים" בכל הקשור לאלכוהול ולמסיבות לא באמת משרתת את המתבגר שלכם ובוודאי לא משלימה את שעות השינה החסרות מלילות ללא שינה ודאגה בציפייה לשמוע שהדלת תיפתח והמתבגר יחזור הביתה בשלום.
- אל תטיפו. שימו את ההטפה ואת האיומים בצד. המסר הוא ש"אני לא נותן לך את ברכת הדרך לשתות, אני מאמין שאפשר ליהנות גם בלי לשתות, אבל אני מכיר את המציאות ויודע ששותים במסיבות האלה".
- אל תדקלמו. השיחה הקבועה והצפויה מראש על הנזקים שהאלכוהול גורם לגוף לא באמת מציידת את המתבגר בכלים להתמודד עם המציאות שייתקל בה במסיבה.
- אל תתקיפו. במידה והנער חזר הביתה שיכור - זה לא הזמן לתחקר את האירוע. החקירה יכולה להיות למחרת. טוב לא ייצא מעימות חזיתי שמתרחש כשאתם מוצפים בחרדה והנער שתוי או קרוע מעייפות.
- אל תשבו בשקט. אם הנער מאחר לחזור הביתה אל תהססו להתקשר אליו. אם הוא לא זמין, התקשרו לחברים, שיצאו איתו, ואף למשטרה. בשיחה המוקדמת קחו ממנו את מספרי הטלפון של חבריו, ודאו שאתם יודעים את כתובת המועדון שהם יוצאים אליו. הסבירו לו שאם הוא לא יהיה זמין אתם תגיעו לחפש אותו, לא כדי לפדח אותו אלא כדי לוודא שלא קרה לו משהו רע. זוהי חובתכם כהורים
הכותב הוא פסיכותרפיסט, עובד סוציאלי קליני (M.S.W), מייסד ומנהל מרכז לימן ומרצה בחוג לחינוך בקריה האקדמית אונו