שתף קטע נבחר
 

מזל דגים: חצי גמר ראשון של "השולחן המשפחתי של המדינה"

קרב חצי הגמר של "השולחן המשפחתי של המדינה" הפגיש שתי משפחות מורכבות, אחת עם אמא יחידנית והשנייה עם הורים שנמצאים בסיבוב השני וכל אחד הביא "נדוניה" של ילדים. הוא גם היה מפגש של שתי מנות דגים מעולות, אחת על בסיס דניס, השנייה עם סלמון. מי חגג בסיום?

בשיתוף אסם

 

 

ברוב שלביה של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" נתקלנו במשפחות שהתמודדו ראש בראש תוך שימוש ברכיבים שונים: עוף נגד דגים, מאפה מול תבשיל, מוקפץ נגד מנה שהוכנה בתנור. אולם דווקא בחצי הגמר זכינו למאבק בין שתי משפחות שהלכו על אותו ז'אנר: דגים.

 

משפחת גלברט־סנסינו מכרם מהר"ל הלכה על דג דניס עם לימון כבוש בתנור, ולצידו עם אורז ותרד בשמן זית. משפחת שפר מכפר־סבא בחרה בסלמון ברוטב פסטו שהוכן גם הוא בתנור והוגש לצד אנטיפסטי, בחירה שלישית ברצף שלהם במהלך התחרות במנת דגים מאתגרת.

משפחת גלברט סנסינו (צילום: יאיר שגיא)
משפחת גלברט סנסינו(צילום: יאיר שגיא)

בני משפחת גלברט־סנסינו דווקא היססו האם זו המנה שתיקח אותם לגמר, שהמנצחים בו יזכו במטבח בשווי 50 אלף שקל מתנת KITCHENS SAMGAL. הם שיתפו את חברות "צוות חיים בריאים של אסם" בהתלבטות שלהם. "זה כבר שלב רציני מאוד בתחרות, ולא היה לנו פשוט להחליט מה נבשל", הודתה אם המשפחה, שירי, "אנחנו מאוד נרגשים להגיע לשלב כל כך מתקדם והיה לנו חשוב לבחור במנה מרשימה. בסוף החלטנו ללכת על מנה של דג בלימון כבוש לצד אורז משולב עם תרד. מנה קלילה ומהירה, שבכל משפחה יכולים ללמוד להכין בקלי קלות. וכמובן שזאת עוד מנה מזינה ובריאה מהמטבח המשפחתי שלנו".

 

למשפחה המורכבת יש שבעה ילדים. האבא, רובי, הגיע לקשר עם שלושה ילדים מנישואיו הקודמים. גם שירי הגיעה עם שלושה. ויש להם אחד משותף. בשלבים הקודמים הם הגיעו בהרכב רחב. הפעם הצליחו להגיע רק שלושה מתוך "שבט" הילדים.

דג דניס עם לימון כבוש בתנור, ולצידו עם אורז ותרד בשמן זית (צילום: יאיר שגיא)
דג דניס עם לימון כבוש בתנור, ולצידו עם אורז ותרד בשמן זית(צילום: יאיר שגיא)
 

יונתן (13 וחצי) התחיל במשימת הבישול, תוך שהוא מספר לצוות שבמנה הזו אפשר להשתמש גם בדגי לברק, לא רק בדניס. בן הקטן, רק בן ארבע וחצי, היה אמון על ערבוב שמן הזית עם הלימון הכבוש, תערובת שבה יטבלו את הדג. "תעשה מסז' לדגים בינתיים עם המלח הגס", מנחה שירי את בנה הקטן, ונותנת לו כל הזמן פידבקים: "כל הכבוד בן, איך אתה עובד יפה במטבח ועוזר לנו".

 

היא בשליטה מלאה. כשעיניה על בן היא בודקת עם יונתן האם המים רתחו כבר להכנת האורז. כמו שקורה בשעת בישול בכל מטבח, למרות שהורים תמיד מקפידים להזהיר את הילדים כי צריך להיזהר – תאונות קורות. הפעם אלה טיפות מים רותחים שבעבעו בסיר ונתזו על היד של יונתן. "זו כווייה קטנה, הכל בסדר", הוא הרגיע את כל הצוות, והמשפחה

המשיכה במשימתה.

 

אופיר בת ה־15 וחצי עשתה את הפיאנלה של המנה, צילחתה את המנה, ובן הכריז: "הכל מוכן. המנה שלנו לרשותכם. בתיאבון".

 

חברות הצוות טועמות. אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם, אומרת: "נהניתי מאוד מהגיוון המרענן של שילוב תרד עם אורז. זה גיוון שהוא גם בריא וגם טעים. ציון: 8.5".

 

השפית איילת הירשמן: "אין ספק – זה בית של בשלנים. אני אוהבת את התפיסה המטבחית של שירי, שמתקתקת אוכל טעים נורא, בריא ומקורי, בלי לעשות מזה הרבה עניין. גם אם לפעמים זה מטבח ממש מינימליסטי, אם המרכיבים המועטים הם הנכונים זה בסדר גמור ולפעמים זו כל החוכמה. האורז עם התרד, שתובל בשום ולימון, הוכיח שלפעמים הפשטות מנצחת, וכך גם הפילטים של הדג בשום ולימון שהוגשו עליו. ציון: 8".

 

מדריכת ההורים סיגל קפלן: "אני מאד אוהבת את העובדה ששירי, אם ואישה עובדת עם מעט זמן פנוי, לא מוותרת על בישול ביתי בריא ומהיר ומראה איך אפשר לשלב בין השניים. עם זאת, היה חבל לי הפעם שההרכב היה כל כך חסר, מה שפגם בערך המוסף הייחודי למשפחה זו. בנוסף, אלמנט המהירות בבישול פגם בחוויה המשותפת והיה ניכר שהעשייה מתמקדת במתן הוראות ופחות בנתינת מקום לביטוי אישי של כל אחד. ציון: 8".

 

בצד השני, משפחת שפר. שם הכוכבות הן התאומות, תהל והילי בנות העשר, שהרגילו את כל הצוות שלנו שהן מי שמובילות כל מהלך. "חשבנו וחשבנו מה תהיה המנה שנכין לשלב חצי הגמר, שזה שלב מאוד מאוד מכובד מבחינתנו", הן אומרות יחדיו, "כל אחת מאיתנו רצתה משהו אחר אז אמא ורני (האח הגדול בן ה־12) היו השופטים שלנו ועזרו לנו להכריע מה תהיה המנה הסופית שנבשל".

משפחת שפר (צילום: ירון ברנר)
משפחת שפר(צילום: ירון ברנר)
 

עפרה, האמא היחידנית של השלושה, מסכמת: "בחרנו במנה צבעונית שילדים אוהבים ומתאימה לארוחת ערב בכל בית. מה שחשוב זה להתחיל עם להשרות את הדג בלימון ומלח גס כדי שלא יהיה לו ריח. בינתיים אנחנו נכין את הפסטו הום־מייד, עם רכיבים שאת חלקם אנחנו אוהבים פחות, שום למשל, אבל בשילוב של יותר לימון זה מתבל את הדג נהדר. זה למעשה משמש כרוטב לדג שנכין כאן בהמשך".

 

בני משפחת שפר חילקו תפקידים, וכל אחד בחר לעצמו את החלק שיכין במנה. "אני אכין את הפסטו, שעשוי בין היתר מצנוברים, פטרוזיליה, מעט שום, לימון", אומרת הילי. תהל מוסיפה: "אני משרה את הסלמון. אחר כך שמה נייר כסף, מעליו נייר אפייה, שמה שעועית, קצת מהפסטו ופרוסות בצל חתוכות, מניחה את נתחי הדג ואז מורחת מעל שוב מהפסטו ומקשטת מעל בעגבניות שרי חתוכות לחצאים".

 

עפרה מחייכת ומוסיפה שהיא רק תנצח על כל המשימה, כמו שהיא נוהגת לעשות עם ילדיה במטבח הביתי שלהם. ורני? הוא היה מעדיף להגיע כשהכל כבר מוכן ולאכול, אבל הרי אי אפשר להגיד לא לתאומות, אז הוא משמש בהכנעה כסו־שף ופורס לחצאים את עגבניות השרי ברוגע מופתי. וזה לא שהן עוזבות אותו. "אתה מסתדר שם עם החיתוך, רני?" בוקעת קריאה לחלל המטבח. "כן, נראה שאתה מסתדר מצוין. כל הכבוד לך אח שלנו", הן עונות לשאלה של עצמן.

סלמון בפסטו (צילום: ירון ברנר)
סלמון בפסטו(צילום: ירון ברנר)
  

הפסטו הוא יצירת מופת. שלל רכיבים נכנסים למיקסר, ואחרי טחינה קצרה נוצר ממרח עם צבע ירוק יפהפה. התאומות לבית שפר דירגו אותו בציון גבוה: "אנחנו מרוצות מאוד מהתוצאה".

 

את הדגים במתכון הזה מכינה משפחת שפר באפייה בתנור. "אנחנו לא מטגנים, מעדיפים אפייה בתנור. זה יוצא נהדר. הדג פריך וטעים, ממש נמס בפה, וגם בריא יותר בלי טיגון מיותר", הן מודיעות.

 

לצד מנת הדגים הכינו בני המשפחה סלט אנטיפסטי מירקות שצלו בתנור, עם דגש על עגבניות, תוך שהם ממליצים לחברות

"צוות חיים בריאים של אסם" להוסיף כתיבול לימון או חומץ בלסמי.

 

הירשמן טועמת, ואומרת: "משפחת שפר הוכיחה שוב את יכולותיה בתחום הדגים והשתמשה בטכניקה המומלצת של אידוי נתח הדג יחד עם נותני טעם, מעט נוזלים ומינימום שומן, בתוך נייר אפייה, בתנור – שיטה שמבטיח שהדג יצא רך ועשוי היטב ומייתרת כל צורך בטיגון ובעומס שומן רב מדי. כרגיל, התיבול היה מדויק והאנטיפסטי שהוגש לצד הדג היה עשוי בדיוק כמו שצריך. ציון: 9".

 

קפלן: "בכל פעם שאני רואה את עפרה והילדים אני נפעמת. לא ברורה מאליה העובדה שעומדים במטבח שלושה ילדים מלאי תעוזה, ביטחון עצמי והמון אהבה אחד לשני ולזמן אחד עם השני. עפרה היא אימא שמאפשרת לילדים שלה לצמוח ולגלות את המיומנויות שלהם, כשמעל הכל, הדבר הכי חשוב ומשמעותי זו מערכת היחסים האכפתית והמקבלת בין כולם. ציון: 9.5".

 

פיינה: "זו מנה צבעונית וטעימה במיוחד. אני אשמע לקולה של עפרה ואסחוט מעל הדג מעט לימון. כשאתה רוצה לחשוף ילד למשהו חדש אתה פשוט שם מגוון ירקות חתוכים ומניח אותם במרכז השולחן. ככה ילדים בסוף מושיטים יד לצלחת הירקות וטועמים. לכאורה זו מנה מאוד פשוטה, אבל בתהליך ההכנה כאן הובלטו טעמים יוצאים מן הכלל. ציון: 9".

 

משפחת שפר בגמר. בעוד יומיים נדע האם משפחת נעים או משפחת פרג יצטרפו אליה לתחרות האחרונה של "השולחן המשפחתי של המדינה".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נה משפחתית צבעונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים