איה קניוק, בתו של יורם קניוק, זכתה בפרס ספיר לספר ביכורים
הרומן "ממלכת האי-רצון" מספר על אדם שגדל במוסד פסיכיאטרי, אותו מנהל אביו המאמץ. ועדת השופטים נימקה: "לשונה של קניוק מופרעת, במובן הטוב ביותר של המילה; הגבולות השבריריים בין שפיות לאי-שפיות, סירוב והתמסרות מייצרים חוויית קריאה יוצאת דופן ועוכרת שלוה". אביה של קניוק זכה בפרס ספיר בשנת 2010
"ממלכת האי-רצון" מאת איה קניוק הוא הספר הזוכה בקטגוריית ביכורים של פרס ספיר לשנת 2018, כך פורסם היום (א'). לקניוק ולשאר מועמדי הרשימה הקצרה יוענק פרס בסך 40 אלף שקלים. בנוסף, מהדורה של 500 ספרים מכל מועמד תוענק לספריות ציבוריות ברחבי הארץ.
חבר השופטים, בראשותה של פרופ' ארנה בן-נפתלי, נימק את בחירתו בספר בכך שמדובר ב"רומן מרתק, בעל עלילה סבוכה אך מסתברת ומתפענחת בקלות" וכי לשונה של קניוק "מופרעת, במובן הטוב ביותר של המילה". לפיהם, "בחסכנות מילולית, טווה קניוק עלילת חיים, שבה הגבולות השבריריים בין פנים לחוץ, שפיות לאי-שפיות, יש לאין, סירוב והתמסרות מייצרים חווית קריאה יוצאת דופן ועוכרת שלוה. ההישג הספרותי של קניוק מתעצם שעה שהספר נקרא, כפי שהוא נכתב, בתוך ההקשר של קורפוס הספרות הישראלית לדורותיה".
איה קניוק: "כשהרופאים קשרו אותי, זה לא הפריע לי כל עוד נתנו לי לקרוא"
בשבוע שעבר נחשפה "הרשימה הקצרה" של פרס ספיר לספרות, שמוענק על ידי מפעל הפיס. ברשימה כלולים "יקיצה" מאת ניר ברעם, "להתראות עכו" מאת עלא חליחל, "היה היתה" מאת יעל נאמן, "סמאדר" מאת מירב נקר סדי ו"תקלה בקצה הגלקסיה" מאת אתגר קרת.
בלב ספרה של קניוק, בתו של הסופר יורם קניוק, שזכה בפרס ספיר בשנת 2010 על ספרו "תש"ח", ניצב גיבור אשר גדל במוסד פסיכיאטרי, אותו מנהל אביו המאמץ. קניוק עצמה הייתה מאושפזת במוסד פסיכיאטרי מגיל 19 עד 24. בריאיון ל"ידיעות אחרונות" שנערך מוקדם יותר השנה אמרה: "אני לא רוצה לשתף פעולה עם הדימוי של הטירוף כמקום שממנו צומחים היופי והיצירה. כל חיי מלווה אותי התפיסה הזאת כאילו שיגעון נוגע בדבר עמוק, גאוני, נשגב. אבל הנקודה שבה דעתו של אדם פוקעת היא ממש לא נקודה של חסד ויצירתיות. להיפך, אנשים יוצרים שיש להם יכולת להביט, להבין וליצור - הם אנשים שיש להם קרקע תחת הרגליים. שיש להם שקט. אנשים מפורקים, אנשים בקריסה נפשית - מאוד-מאוד נדיר שיש להם בכלל זולת, כלומר, יכולת להכיל אדם אחר או לראות את החוץ".