שתף קטע נבחר

 

אחרי דאעש: תושבי מוסול חוזרים לסלון היופי

העיר העיראקית שהייתה בירתו של הארגון הג'יהאדיסטי עברה מהפך מאז שחרורה. חמישה מכוני יופי נפתחו בה, והלקוחות, רובם גברים, זורמים בהמונים. "הציוד מודרני, האחיות מוכשרות והמחירים טובים"

במשך שלוש שנים נשות מוסול היו מכוסות בשחור מכף רגל ועד ראש, והגברים נאלצו לשמור על זקן ארוך. סלוני היופי היו סגורים, וניתוחים פלסטיים נחשבו לפשע. יותר משנה אחרי שדאעש הובס במוסול, העיר העיראקית מתפארת בצד היפה שלה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
חמישה מכוני יופי נפתחו מאז שמוסול שוחררה. מכון יופי במוסול(צילום: AFP)

ראג'י נג'יב, סורי המתגורר במוסול, השתמש לאחרונה בשירותים האסתטיים המוצעים בעיר. נג'יב, בן 40, הסתובב זמן רב עם קרחות בראשו, עד שחבריו העיראקים סיפרו לו על הליך שעברו – השתלת שיער במרפאה חדשה בעיר הולדתם. "הם אמרו לי שהציוד מודרני, האחיות מוכשרות והמחירים טובים", אמר נג'יב.

 

במוסול, ההליך הממוצע להשתלת שיער עולה בסביבות 800 דולר, כולל מעקב אחרי הניתוח. כמעט 90 ק"מ ממזרח למוסול, בארביל, או אפילו צפונה משם בטורקיה, אותו ניתוח עולה לפחות 1,200 דולר. הזרקת פלזמה למניעת נשירת שיער עולה במוסול כ-63 דולר, ובארביל 20 דולר יותר לפחות.

 

מלבד ההבדל במחיר, כדי לעבור טיפול במקום אחר היה עליו לבזבז זמן וכסף נוסף עבור הנסיעה. "ללכת למרפאה פה זה הרבה יותר קל, כי אין לי זמן לנסוע מחוץ למוסול", הסביר נג'יב.

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
עשרות לקוחות מגיעים מדי יום(צילום: AFP)

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
"העובדים מלבנון, המכשירים מיובאים"(צילום: AFP)
לפני עשרות שנים, רק מחלקה אחת בבתי החולים של מוסול הציעה ניתוחים פלסטיים, ורק לאלו שעברו תאונה קשה או ניסו להתגבר על מגבלה פיזית מולדת. מוסול, ועיראק בכלל, עברו זעזועים רבים מאז הפלישה בראשות ארה"ב ב-2003, שהפילה את סדאם חוסיין מהשלטון וסללה את הדרך למלחמה.

 

הקיצונים הדתיים אילצו נשים לכסות את עצמן או להישאר בבית. קיצונים במיוחד סימנו ספרים כמטרה, ורבים מהם סגרו את המספרות שלהם מפחד.

 

זעזוע נוסף הגיע בשנת 2014, כשארגון "המדינה האסלאמית" השתלט על שטחים נרחבים בצפון עיראק והפך את מוסול לבירתו. המשטרה הדתית של דאעש אימצה כללים מחמירים במיוחד בנושא הלבוש לכל התושבים. על נשים נאסר לחשוף את עורן, והגברים חויבו ללבוש מכנסיים באורך הקרסול ולגדל זקנים ארוכים, ללא שפם.

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
השפעת דאעש על תושבי מוסול תישאר עוד זמן רב(צילום: AFP)

העיר עברה מאז מהפך. חמישה מכוני יופי נפתחו מאז שמוסול שוחררה בקיץ שעבר על ידי כוחות הביטחון העיראקיים, והם בקושי מצליחים לעמוד בקצב זרימת הלקוחות, רובם גברים.

 

מוהנד קאסם, בן 40, סיפר כי הוא היה הראשון שחידש את עסקי היופי בעיר עם הקליניקה שלו, "ראזאן", המציעה שירותי הלבנת שיניים וטיפולים נוספים. "העובדים הגיעו מלבנון, והטיפולים והמכשירים מיובאים", הוא אמר.

 

השירותים הרפואיים בעיר נפגעו קשות בשלוש שנות שלטונו של דאעש ובקרבות שנמשכו חודשים כדי להדוף אותו. מספר מיטות האשפוז הזמינות במוסול ירד מ-3,657 לפני 2014 ל-1,622 בלבד בשנה שעברה.

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
מראה בלתי נתפס תחת שלטון דאעש. גבר במכון יופי במוסול (צילום: AFP)

סלון יופי עיראק מוסול דאעש (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל העיר נבנית מחדש. בקומה התחתונה במרכז מסחרי חדש שוכנת מרפאת השיניים "יהלום". בקומה העליונה נפתח מכון היופי "שחרזאד". בכרזה בכניסה מצוינים השירותים הניתנים במקום: זריקות בוטוקס ומילויים אחרים, ניתוחים להרזיה, ניתוחי עור וטיפולים נוספים. עשרות לקוחות מגיעים לשם מדי יום, גברים ונשים, מראה בלתי נתפס תחת שלטון דאעש.

 

עליאן עדנאן, קוסמטיקאית, אמרה כי ההשפעה הגופנית והנפשית של הג'יהאדיסטים על תושבי מוסול תישאר עוד זמן רב. לדבריה, "יש להם בעיות בשיער או בעור בגלל המתח והזיהום שאליהם נחשפו תושבי מוסול, הן תחת שלטון דאעש והן במהלך העימותים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוב הלקוחות גברים. מכון יופי במוסול
צילום: AFP
מומלצים